Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 20., csütörtök

A HAVIVÉRZÉSRŐL SERDÜLŐKNEK

A havivérzés vagy havibaj

(menstruáció, menses)

A női nemi szervek egyrészt előállítják az érett petesejteket, másrészt a termelődő hormonok hatására kedvező feltételeket teremtenek a petesejt megtermékenyítéséhez, megmaradásához, a magzat növekedéséhez.

Különbség a férfi és a női szervezet között, hogy ezek a hormonok kis mennyiségben a férfiakban állandóan jelen vannak, míg nőkben jóval nagyobb mennyiségben, azonban periodikusan termelődnek.

A két nem között az ivarsejtek termelése és érése között is különbség van. Míg férfiaknál állandóan folyik a hímivarsejtek termelése, addig a nők születésükkor rendelkeznek kb. 1–2 millió éretlen petesejttel, melyek közül sok elpusztul már gyermekkorban és amikor a serdülőkor, a pubertás elérkezik kb. 400 000 éretlen petesejtjük van, amelyekből egy nő élete során kb. 400 darab érik be.

A lányok kb. 9 éves korától a hipotalamusz elkezdi kiválasztani a gonadotropin felszabadító hormont először csak éjszaka, kis mennyiségben, majd 12–13 éves kortól éjjel-nappal, 90 perces ciklusokban. Az agyalapi mirigy (hipofízis) erre a jelzésre hormonjai segítségével érett petesejt előállítására serkenti a petefészkeket, és felkészíti a méhnyálkahártyát annak a befogadására.

Amennyiben a megtermékenyítés nem következik be, a méhnyálkahártya leválik, és megindul az első havi vérzés, amely a nő ciklusos ivari működésének legszembetűnőbb klinikai megnyilvánulásaként, 28 naponként ismétlődik és 4–5 napig tart. Az első menstruációs vérzés időpontját menarche-nak nevezzük.

Az első havi vérzés ijesztő lehet, ha váratlanul, előkészítés nélkül éri a lányt. A másodlagos nemi jellegek fejlődése figyelmeztet a serdülőkori jelentős változásokra, és ekkor fel kell világosítani a lányt a menarche bekövetkezéséről.

A menstruációs ciklus a menses első napjától a következő menses első napjáig tart. Időtartama a pubertás utáni években átlag 35+10 nap, később mind jobban megközelíti a 28 napot. Panaszt (pl. meddőség) nem okozó, pár napos eltérés elfogadható, mert ritka a pontosan 28 naponként, azonos időtartamú és mennyiségű menses.

A menstruációs váladék több-kevesebb szövettörmelékből, cervikális (méhnyaki) nyákból, savós váladékból áll, fele-kétharmada vér. Jellemzője, hogy folyékony, véralvadékot nem képez.

A menses időtartama átlag 4–5 nap.

A ciklus hossza a pubertás utáni években és a menstruáció elmaradása előtti időszakban (premenopausa) rendetlen, a húszas és a negyvenes évek között a legstabilabb, amikor a menstruációs ciklus 28 nap körüli.

A menses mennyisége az első és az utolsó napon kevés, a 2–3. napon a legtöbb. Összmennyisége kb. 50–150 ml, akkor normális, ha nem vezet vérszegénységhez.

A ciklusról pontos tájékoztatást ad az ún. menses naptár, amelynek ismerete fontos segítség a vérzészavarok megítéléséhez, fogamzásgátláshoz, családtervezéshez, ezért minden nőnek ajánlott ennek vezetése.

A menses hatása a női szervezetre

A normális havivérzés nem zavarja meg lényegesen a nő szokásos életét. Előfordulhat a közérzet bizonyos változása, fáradékonyság, alhasi teltségérzés, fokozott ingerlékenység, testtömeg gyarapodás (1–2 kg, amely fokozott vízraktározásból adódik) és vegetatív idegrendszer labilitása (szagok iránti érzékenység, izzadás stb.).

A menstruáció higiénéje

Szükséges a külső nemi szervek többszöri lemosása, a váladék felfogására tampon vagy betét használata. Mivel a tampon cseréje 4 óránként javasolt, ezért éjszaka jobb a betét.

A nő általában folytathatja megszokott életmódját, sportolhat is, azonban kerülje az átlagot felülmúló testi és szellemi megerőltetést. Kívülről folyadék ne jusson a hüvely belső részébe, tehát ne üljön fürdővízbe, bidébe és ne végezzen hüvelyöblítést, de többször tusoljon. Közösülés a fertőzés veszélye miatt nem javasolt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése