Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 11., kedd

IDEGENTESTEK GYERMEKEKNÉL-TENNIVALÓK

IDEGENTESTEK GYERMEKKORBAN

A kisebb gyermek sajnos hajlamos arra, hogykülönböző kisméretű tárgyakat ( pl. gyöngy, egyéb apróságok) dugjon fel a testüregeibe. Ezekre oda kell figyelni és ha csak nem távolítható el egyszerűen és biztonságosan, vigyük szakorvoshoz!

Idegentest a szemben:

Előfordul, hogy apróbb, szabad szemmel alig látható dolgok ( pl. szempilla, homokszem) kerülnek a gyermek szemébe.

Ha bőséges vízzel kiöblítjük a szemet, ill. a gyermek pislog, sírás közben könnyezik, elképzelhető, hogy az idegentest könnyedén távozik a szemből.

Ha mégsem, vigyük a gyereket erős napfényre, ahol óvatosan húzzuk szét a szemhéjait és ha lehetséges, nedves papírzsebkendővel próbáljuk kiszedni az idegentestet.

Ha látjuk az irritáló tényezőt, de óvatos(!) próbálkozásunk ellenére sem mozdul, vigyük a gyermeket szemorvoshoz!

Ha a szem fehérjén karcolást vagy egyéb, kisebb sérülés nyomát látjuk, ebben az esetben is vigyük szemorvoshoz.

Bár a szem meglehetősen könnyen gyógyul, regenerálódik, ám nincs kizárva, hogy a gyorsabb és biztosabb gyógyulás érdekében antibiotikumra lesz szükség.

Ha a gyermek szemébe maró hatású folyadék fröccsent, elsőként alaposan öblítsük át a szemet bő vízzel. Óvatosan húzzuk szét a gyerek szemhéját, hogy a szem minden zugát kellően át tudjuk mosni. Az öblítés közben ügyeljünk arra, hogy a sérült szem lejjebb legyen, mint az egészséges, mert így a maró folyadék nem folyhat át az ép szembe. A maró hatású anyag kiöblítése után azonnal rohanjunk a gyermekkel a kórházba, ám ne felejtsük magunkkal vinni a maró folyadék dobozát sem!

Idegentestek a fülben, orrban:

Előfordul, hogy gyöngyöt vagy egyéb, gömbölyű formájú apróságot dug a gyermek a fülébe. Ezeket soha ne próbáljuk házilag eltávolítani, mert könnyen még beljebb nyomhatjuk a hallójáratban és megsérthetjük a dobhártyát! Bár a puhább, szabálytalan alakú tárgy otthoni eltávolítása az előzőnél egyszerűbb feladatnak tűnhet, mégsem szabad házilag próbálkozni, mert itt is előfordulhat, hogy beljebb nyomjuk az üregben. Vigyük fül-orr-gége szakorvoshoz a gyermeket!

Ha az orrjáratba kerül valamilyen idegen test, szintén szakorvosi segítségre van szükség!

Előfordul, hogy a felnőtt nem azt veszi észre, mikor a gyermek feldugja a tárgyakat az orrába, fülébe, hanem már csak arra lesz figyelmes, hogy sűrű, ismeretlen eredetű, sokszor kellemetlen szagú váladék szivárog onnan. Éljünk a gyanúval, hogy idegentest van az adott testüregben, és feltétlenül vigyük el orvoshoz!

Idegentest a hüvelyben:

Ha a hüvelyből ismeretlen eredetű, bűzös váladék ürül, joggal feltételezhetjük, hogy talán valamilyen apróbb tárgyat dugott bele. Akár emiatt, akár más fertőzés miatt van a váladékozás, mindenképpen vigyük el a kislányt gyermek nőgyógyászhoz!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése