Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 22., szombat

TETÁNIÁS ROHAM

Tetániás roham

Betegség leírása:

  • A tetania különböző okok miatt kiváltott idegek és az izmok fokozott ingerlékenysége (neuro-muscularis), melyek megnyilvánulása lehet latens, vagy aktív. Legtöbbször a calcium, de a magnesium alacsony vérszintje is okozhatja a tetániát.

Betegség lefolyása:

  • A tetania az idegrendszer ( központi/ perifériás) és az izomsejtek fokozott ingerlékenysége, mely gyakran tartós és fájdalmas izomgörcsökben manifesztálódik.
  • Ha azok az izmok jutnak görcsbe, amelyek a kezet és a bokát mozgatják, akkor jellegzetes kéz és bokatartás lép fel (carpo-pedal spasmus).
  • Amikor a hangrés izmainak a görcse következik be (laryngo-spasmus), akkor furcsa hangokat ad ki a beteg: hangos légzési hang(stridor) hallató, máskor rekedt, belégzési nehezítettség dominál (belégzési nehézségek).
  • Károsodik a kardiovaszkuláris rendszer is: az EKG-én tachycardia,arthythmia, QT-szakasz megnyúlása, kamrai arrhythmia,stb figyelhető meg.

    Tetania oka 1./ alacsony calcium szint ( 1.57mmol/l vagy 7mg%alatti ),-2./ alacsony magnézium szint a vérben(0,6mmol/l), 3./ hyperventillációs alkalosis, hányás, ionizált calcium frakció csökkent (1,05mmol/l alatti )


    Klinikai tünetek megnyilvánulhatnak:
  • A./ latens formában, amikor a calcium szint: 1,75-2,2mmol/l, illetve 7-8mg%.Provokáló tényezők hatására ( mechanikai, elektromos) azonban megjelenik a tetania : Chvostek tünet( a VII. agyideg, a facialis ütögetésre összerándul), Pozítív Chvostek esetén Trousseau tünetet nem szabad elvégezni, mert generalizált roham léphet fel. Trousseau tünet ( érleszorítás, vérnyomás mérés hatására carpopedal spasmus).

    B./ tetania (calciumk szint 0,75mm/l alá esik) a hypocalaemia súlyos következménye, amikor a beteg az ajkak, nyelv, újjak, végtagok zsibbadásról, hasi,-izomfájdalmakról panaszkodik, majd bekövetkezik az izmok görcsös összehúzódása. Leggyakrabban csecsemőkorban, 3 hónap után lép fel. Ilyenkor a szubjektív tünetekről a beteg még nyilván nem tud beszámolni.

    A tetaniás roham alatt fellép a carpopedal-spasmus, arcizmokat érintő spasmus, laryngospasmus, mely csak igen ritkán okoz teljes légúti elzáródást (obstrukció). A felső és alsó végtagon lehet ernyedtség, zsibbadás, érzéketlenség, izomfájdalom, görcsök. A görcs egyoldali is lehet. A roham idején a tünetek ritkán jelentkeznek együtt, inkább külön-külön, az eszmélet megtartott. A roham alatt a beteg stenocardiáról (szívszorulás) panaszkodhat, különböző EKG eltéréseket lehet kimutatni

    Generalizált idegrendszeri roham is jelentkezhet, hyperreflexiával, öntudatvesztéssel. Néha choreiform mozgászavar figyelhető meg. A beteg a roham előtt és után lehet bágyadt, lehangolt, ideges, Súlyos hányás, hyperventilláció is kiválthat izomgörcsöket, paraesthesiát. Ritkán megjelenhetnek a záróizomgörcsök: a garatgörcs, pylorus stenosis (gyomorszáj), húgycső-,végbél-,sphincter Oddi-és méhgörcs.

    Terápia : a calcium, magnézium szint normalizálása, alkalosis rendezése, valamint az alapbetegség kezelése.

    http://www.drdiag.hu.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése