Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 19., szerda

VIGYÁZZ A ROVARCSIPÉSEKKEL!!!

Vigyázz a rovarcsípésekkel!

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka betegség, mégis komoly figyelmet érdemel, hiszen súlyos, akár halálos következményei lehetnek. A lakosság mintegy 2 százalékát veszélyezteti túlzott érzékenység a rovarveszély miatt.

Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy vízparti nyaraláskor a medúza és a tengeri sün is.

A leggyakoribb, allergiás reakciót okozó rovarok a méhek és darazsak.

A szakemberek szerint nem állapítható meg, hogy felnőtteknél vagy gyerekeknél fordul-e elő gyakrabban rovarcsípést követő túlérzékenységi reakció. A legnagyobb gond a megfelelő ismeretek hiánya, ami különösen a gyereket sodorhatja pánikhelyzetbe, ha rovarokkal találkoznak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy milyen tünetek lehetnek veszélyesek, illetve mikor kell azonnal orvoshoz fordulni, sőt akár mentőt hívni.

Semmiképp ne essünk pánikba, ha már megcsípett a rovar! Vizsgáljuk meg sérülést, látvány alapján eldönthető, hogy mennyire súlyos az eset.

Normális tünetek esetén kialakulhat viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő duzzanat. Például ha valakit a bokáján csíp meg valamilyen rovar, akkor beduzzadhat az egész láb is. Noha ez ijesztőnek látszik, mégsem tekinthető kóros illetve veszélyes tünetnek.

Allergiás válaszreakciónál enyhébb esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, amely erőteljesebb lehet a lazább szövetű testrészeken, például az ajkaknál.

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – a keringés, az idegrendszer, a vese, az emésztőrendszer, a légzőrendszer – válasza is kíséri. Így kialakulhat szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sőt akár sokkos állapot is.

Noha ez a súlyos allergiás reakció nem gyakori, tíz percen belül szívleálláshoz, eszméletvesztéshez vezethet, így legsúlyosabb formában a csípés hatása akár halálos is lehet.

Fontos, hogy a tünetek észlelésekor azonnal kérjünk orvosi segítséget vagy hívjunk mentőt!

Erős válaszreakció esetén a sürgős ellátást követően alapos kivizsgálásra van szükség. A rovarcsípés-allergia kimutatása a vérből, az ellenanyagszint meghatározásával történik, amit allergológus szakorvos végezhet. A kontroll azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van. Ha beigazolódik a túlzott érzékenység, akkor elengedhetetlen, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő gyógyszer.

Súlyos allergia esetén soha nem szabad egyedül túrázni, vitorlázni, úszni, illetve olyan tevékenységbe fogni a szabadban, ami veszélyes lehet, mert egy esetleges rosszullét esetén nincs segítség.

Hogyan kerülhetjük el?

Tanuljuk meg felismerni, és soha ne bolygassuk a rovarok fészkét. A ház körüli fészkek, öntözőkannák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízzuk rovarirtó szakemberre.
Ne járkáljunk mezítláb a fűben, a méhek szívesen „legelésznek” lóherén.

Kerti munkák során legyünk óvatosak! Ne kergessük, ne hadonászszunk, ha a rovar a közelben van, inkább menjünk odébb, vagy maradjunk nyugodtan a helyünkön.

Ha a bőrünkre száll, ne üssük agyon, hanem finoman seperjük le!
Ellenőrizzük szabadban fogyasztott ételeinket! A méhek és a darazsak gyakran belemásznak a korábban kinyitott és akár csak egy kis időre félretett dobozos italokba vagy ételekbe. Ha nem vesszük észre, szájüregbe jutva nagyon súlyos következményekkel járó csípést okozhatnak.
Kerüljük az erős illatok használatát (parfümök, naptejek, különböző olajok, hajlakk), mert ezek kimondottan vonzzák a rovarokat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése