Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 28., péntek

EGYES BETEGSÉGTÜNETEK TÉVES ÉRTÉKELÉSÉNEK AZ ELKERÜLÉSE

Egyes betegségtünetek téves értekelésének az elkerülése.

Kétségtelen, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, és hajlamos minden olyan orvosi javaslatot figyelmen kívül hagyni, amely ugyan pillanatnyilag fájdalmas is lehet – mint például a fájós fül felszúrása –, ám hosszabb távon a gyermek egészségét szolgálja.

.
Mi az, ami valóság, mi az, ami mítosz, esetleg féligazság?

Nem szabad a gyerek fájós fülét felszúrni, mert utána majd újra minden egyes fülfájásnál fel kell, vége-hossza nem lesz a fülfelszúrásnak – él a köztudatban.
Ez tévhit. Ha a fül-orr- gégész azt mondja, hogy fel kell szúrni, azt jobb megengedni, mert genny került a dobüregbe. Ez nyomja kifelé a dobhártyát. Ha megengedjük, hogy felszúrják, akkor perforálnak rá egy apró lyukat ott, ahol nincsenek hallóidegek.

Így nem sértenek semmit. Ha viszont nem engedjük meg, hogy felszúrják, a genny úgyis utat tör magának. Ha kifelé tör utat, akkor egy olyan helyen is kiszabadulhat a dobhártyán, ahol hallóideg van, s ez halláscsökkenéssel jár. Ez még mindig a jobbik eset, mert az agy felé, befelé is utat törhet, akkor jön az agyhártyagyulladás.

Ha lázas a gyerek, antibiotikum kell neki.
Nem biztos. Vírusfertőzésre nem kell antibiotikum
. Ha megfelelő lázcsillapítás mellett is visszatér a láz, 2 és fél-3 nap után is, akkor vissza kell vinni az orvoshoz, mert fennáll a felülfertőződés lehetősége. Akkor már lehet, hogy antibiotikum kell neki.
Az viszont fontos, hogy az antibiotikum szedését, akkor sem szabad abbahagyni, ha jobban van a gyerek. Csak az orvos által előírt gyógyszert és az általa előírt adagban, valamint ideig kell szedni.

Ha a gyerek manduláját ki kell venni, egy füst alatt mind a kettőt el kell távolítani.
Egyáltalán nem biztos. Gyakori középfül-gyulladás, sűrűn előforduló felső légúti betegségek, horkolás, halláscsökkenés jelezheti, hogy ki kell venni az orrmandulát.

A garatmandula viszont nagy szűrő. Ha gócként szerepel valamilyen, az egész szervezetet érintő betegségben, vagy gyakori tüszős mandulagyulladás lép fel, akkor ki kell venni..

Mi a láz?
A láz a szervezet védekező működése során alakul ki.
Általában valamely kórokozó (vírus, baktérium, gomba stb.) jelenlétére utal, de gyulladásos, daganatos folyamatot is jelezhet számunkra.

Ha lázas, jól be kell takarni, fel kell öltöztetni, nehogy még jobban megfázzon.
Nem így van. Ki kell takarni, könnyű pizsamába kell öltöztetni a lázas beteget.
Így tudja leadni a teste a hőt, és könnyebben lemegy a láza.

A beteg gyereket ágyban kell tartani
Ez sem feltétlenül igaz. A bágyadt, erőtlen gyerek úgyis ágyban marad. A pihenés gyógyulást jelent. Ha van egy kis ereje, úgyis járkál, mozog. Nem kell kötelezni az ágyban fekvésre. Lázasan viszont nem mehet levegőre.

Ha hány, gyorsan meg kell itatni, ki ne száradjon.
Téves. Hányáscsillapítót kell neki adni, szájon át, vagy kúp formában. Ha benne marad a szájon át adott szer, akkor egy félóra múlva óvatosan, kortyonként igyon.
Ha még nem kapott gyógyszert, 10-15 perc után kaphat apró kortyokban folyadékot.

Elektrolit oldatok
Miért jótékony hatásúak az elektrolit oldatok? A hasmenéssel elvesztett különböző ionokat, mint például a nátriumot, káliumot, klórt és más fontos anyagokat pótol a szervezet számára. Ezek az oldatok cukrot is tartalmaznak, ami azért fontos, mert a só önmagában nem szívódik fel a hasmenős beteg szervezetéből, viszont a cukorral együtt igen. Ha gyermekünk semmilyen elektrolit oldatot nem iszik meg, éppen ezért cukros-sós teát is lehet vele itatni.

A hasmenésben szenvedő gyerek bármit ehet, ha már jobban van.Ez nem igy van.A hasmanés diétás kezelésének a három alapvető elemét be kell tartani-a hidrikus étrend-az átmeneti étrend és az újratáplálás.
A diéta betartásának fontos eleme a tejmentes étrend (vajat sem szabad fogyasztania).
A hasmenés alatt ugyanis a bélbolyhok száma csökkenhet, így nehezebb megemészteni a tejet és a tejtermékeket. Ez akár egy újabb hasmenést eredményezhet, ezért kell óvatosnak lenni.

A kötőhártya-gyulladást pár nap alatt meggyógyítja a rendszeres kamillateás lemosás.
Sokszor ez nem elég. Kiegészítésként alkalmazható, de a szemcseppre szinte mindig szükség van.

Ha van az ismeretségi, rokoni körben fertőző, például himlős gyerek, el kell vinni hozzá az egészségest, hadd essen át ő is a fertőzésen.
Fontos tudni!
A kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek, így minden esetben javasolt gyermekünket orvoshoz vinni, ha kiütést észlelünk rajta!



Ha már himlős lett, a rázókeverék enyhíti a viszketést, gyógyítja a kis hólyagokat.
A bárányhimlő kezelése módosult. Ma már nem adunk rázókeveréket, mert alatta elindulhat egy felülfertőződés. Inkább belülről csillapítjuk a viszketést, antihisztaminnal.
Kívülről lehetőleg semmi ne érje a hólyagokat, se rázókeverék, se hintőpor.
Maximum Betadin oldattal kezeljük. Régen azt is tiltották, hogy víz érje a gyereket, ma már ez sincs így: ugyan nem ajánljuk a fürdést, viszont nyugodtan zuhanyozhat.

Ha beteg a gyerek, adjunk emelt dózisú multivitamint, mert attól gyorsabban gyógyul.
Kaphatja, de nem mindegyiket. Egy dologra azonban nagyon kell figyelni: ha vasat is tartalmaz a készítmény, meg kell vonni, mert a vas a baktériumokat és a vírusokat is táplálja. Így hátráltathatja a gyógyulást.

A homloküreg-, arcüreggyulladástól szenvedő gyerek arcát melegíteni kell.
Igen, de csak láztalan állapotban lehet így segíteni. Az mindegy, hogy ehhez infra lámpát, meleg sót, vagy melegítőpárnát használunk.

A köhögés és csillapítása
A köhögés számos betegség tünete lehet, például gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, idegentest félrenyelés, asztma, allergia, immuneredetű tüdőbetegség, reflux, stb., ám elsősorban a megfázások kapcsán fordul elő.


A légúti fertőző betegségeket leggyakrabban vírusok és/vagy baktériumok okozzák, cseppfertőzéssel - azaz köhögéssel, tüsszentéssel - terjednek. A kórokozók hatására az orr- és garatnyálkahártya megduzzad, a légcső, a légző rendszer nyálkahártyája begyullad, és ezáltal ingerli az úgynevezett köhögési receptorokat.

A veleszületett légúti betegségek, a rossz szociális körülmények, az immunrendszer betegségei, az alultápláltság és természetesen több más betegség mind fontos rizikótényező a megfázásos köhögés kialakulása számára.

Nyomatékosan fel kell hívni a figyelmet a dohányzás, illetve a dohányfüstös környezet veszélyére! Sajnos nem egyszer találkoznak az orvosok olyan esettel, amikor a gyermek rendszeres fulladását a dohányfüstös környezet provokálja. A cigarettafüstben lévő anyagok ugyanis állandó gyulladásban tartják a légutakat, így azok könnyebben támadhatóvá válnak számos kórokozó számára.

A köhögés típusai
Ugató köhögés
. A köhögést három típusba lehet sorolni. Az első a sokak számára ismert ugató köhögés. Ez a köhögés sokszor a legváratlanabbul, az éjszaka közepén jelentkezik. Gyermekünk kutyaugatás szerűen köhög, rekedt, belégzése nehezített. Ezt a köhögést a gége illetve a gége alatti terület gyulladása eredményezi, melyet leggyakrabban vírusfertőzés okoz. A gége gyulladásakor a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, ezáltal a légutak szabad átjárhatósága a levegő számára csökken.

Három éves kor alatt a légutak fejletlensége miatt a betegség a légutak elzáródását eredményezheti, ezért mindig vegyük nagyon komolyan a tüneteket. Gyermekünket takarjuk be, nyissunk ablakot (a beáramló párás levegő jót tesz, átnedvesíti a száraz légutakat). Menjünk azonnal az ügyeletre. Ha nagy a baj, hívjunk mentőt!

Hároméves kor felett szerencsére a légző rendszerben a porc annyira megerősödik - kivéve egyes légúti fejlődési rendellenességekben -, hogy a betegség már nem jelent ilyen veszélyt gyermekünkre.

Száraz köhögés. A száraz köhögés általában vírusfertőzések kapcsán jön létre. Rendszerint a hörghuruthoz, légcsőhuruthoz, mellhártyagyulladáshoz kapcsolódik, de a tüdőgyulladás tünete is lehet. A gyermek nem egyszer kimerül a sok köhögéstől, mely hányást is provokálhat.

Váladékos köhögés. A harmadik típusú köhögés a felszakadozó köhögés, amely általában arcüreggyulladásra, a hörghurut bizonyos fajtájára illetve tüdőgyulladásra utalhat.

Természetesen van a kevert típusú köhögés, melynek során a száraz és szakadozó köhögés keveredik egymással. A felszakadozó köhögés során köpetürítés is előfordulhat, melynek jellege hozzájárul a diagnózis felállításához.

Jellemző a gyermekkorra hogy csak 7 éves kor után ürit köpetet.Addig a légutakból származó váladékot lenyeli,hogy egy erőteljesebb köhögési roham után azt kihányja.

Mit észlel orvosunk a vizsgálat alatt?
Általában a torok vérbő, arcüreg gyulladás esetén hátul a garatfalon sárgás-zöldes genny csordogálása észlelhető, az orrból vízszerű vagy gennyes váladék folyik. A tüdő feletti hallgatózással a tüdő-, a mellhártyagyulladás és a különböző típusú hörghurutokra jellemző hallgatózási leletek észlelhetőek. A mellkas tapintásával, kopogtatásával orvosunk további információt gyűjt a betegségre vonatkozóan.

. Időnként szükség lehet mellkas illetve arcüreg röntgenre, köpetürítés esetén annak mikroszkópos illetve tenyésztéses vizsgálatára is. Speciális esetben számos egyéb vizsgálatot végeznek, például: allergia teszt, légzésfunkciós vizsgálat, mellkas átvilágítás, mellkas CT.
Hogyan történik a kis beteg gyógyítása?
Megelőzés
Fontos a minél többszöri levegőzés, az otthoni dohányzás, dohányfüstös környezet kerülése.

Ha lehet, gyermekünk sportoljon legalább 2-3 alkalommal hetente, táplálkozzon sokoldalúan, télen egyen vitaminkészítményt.

Gyakori felső légúti megfázások, tüdő- illetve arcüreggyulladások esetében immunerősítő készítmény illetve a Pneumococcus kórokozó elleni védőoltás segíthet. Erről bővebben házi gyermekorvosuktól kérhetnek felvilágosítást.
Minden esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket, ám ezen túl mi szülők is elősegíthetjük gyermekünk mielőbbi felépülését.

Kiütéses gyermekkori betegségek
A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes több fajta bőrelváltozást áttekinteni.

Pelenkakiütés. A pelenkakiütés főleg csecsemőkorban fordul elő, és a kicsi popsijának pirosas, gyulladt elváltozását jelenti. A vizelet, széklet savas maró hatására a bőr védőrétege sérül, a bőr kipállik, begyullad. A kipállott bőrön már mindenféle kórokozó könnyebben megtelepszik, a bőr gombával, baktériummal, vírussal felülfertőződhet, így a látott képet tovább "színesítik"

A megelőzés és a kezelés elősegítése érdekében gondosan, minden vizelet- illetve székletürítés után tisztítsuk le a kicsi fenekét és cseréljük ki a pelenkát!

Használjunk minden pelenkacsere alkalmával popsikrémet! Ha felülfertőződött bőrterületről van szó, akkor speciális krémmel kell kezelni a bőrt, melyet orvosuk írhat fel.

Az is lehet azonban, hogy gyermekünk a pelenka anyagára érzékeny, ilyenkor érdemes másik fajta pelenkát vásárolni.
Méhcsípés allergia
A csípés helyén a bőr kipirosodik, a bőr feszül, fájdalmas lesz. Néha a méhcsípés hatására allergiás reakció lép fel, viszkető, csalánkiütéshez hasonló bőrelváltozások jönnek létre szerte a testen
.

Az allergiás folyamat érintheti a gégét is: a gyermek nehezen veszi a levegőt, rekedt, majd a légutak elzáródhatnak.

Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni illetve mentőt hívni, a segítség érkezéséig kalciumot itassuk a gyermekkel. A méhcsípésre allergiás gyermekeknek a gyógyszerüket mindig maguknál kell hordani, és méhcsípés esetén be kell nekik adni.
Allergiás bőrkiütés. A másik nagyon gyakori bőrkiütés az allergiához társul. Kialakulhat gyógyszerre, mosószerre, tisztálkodási szerre, rovarcsípésre, ételre, fémre, napsütésre és még számos egyéb dologra történő érzékenység esetén.
A pirosas színű, a bőrfelszínből enyhén kiemelkedő kiütések általában arcon, törzsön, gyakran testszerte keletkeznek. Egy részük pontszerű, míg más részük csalánkiütésre emlékeztető, szabálytalan határú nagyobb kiterjedésű elváltozások. A rovarcsípések esetén a kiütés közepén található egy kis csatorna a szúrás helyén.

Hogyan deríthető ki, hogy mi okozta a kiütést?

Sokszor mi szülők magunktól mondjuk, hogy olyat evett a kicsi, amit korábban nem, vagy hogy mosószerváltás történt. Ha mégsem tudjuk az okot, orvosunk sokszor akkor is ki tudja azt következtetni. Időnként azonban valóban nehéz kideríteni a tényleges okot, ilyen esetekben vérvizsgálat lehet segítségre a diagnózis felállításában.

Fertőző betegségek

Rózsahimlő.
A himlők közül a rózsahimlő napjainkban már elvétve fordul elő, mivel a gyerekeket kötelezően beoltják ellene 15 hónapos korukban. Előfordulhat azonban a fiatal felnőtt populációban, akik korábban nem részesültek védőoltásban
.

Ha még nem voltunk rózsahimlősek és nem oltottak be minket ellene, akkor gyermekvállalás előtt legalább három hónappal feltétlenül oltassuk be magunkat háziorvosunkkal, mert ha a rózsahimlőt terhesség alatt kapjuk el, az a magzat számára végzetes lehet!

Fontos tudni!

A bárányhimlő elleni védőoltás főleg azoknak javasolható, akiknél az óvodáskorú, még bárányhimlőn át nem esett gyermek mellett kiscsecsemő vagy terhes, még bárányhimlőn át nem esett anyuka van

Bárányhimlő. Az óvodáskorúak között gyakran fordul elő a bárányhimlő. Sajnos az a tapasztalat, hogy sokan még ma sem tudjuk, hogy is néz ki. A bárányhimlőt a Varicella Zoster nevű vírus okozza, cseppfertőzéssel (azaz köhögéssel, tüsszentéssel) terjed.

A jellemző hólyagos bőrkiütések megjelenése előtte 2-3 héttel a vírus már a szervezetben lappang, és a gyermek tüsszögéssel, köhögéssel folyamatosan fertőzi a környezetét. A lappangási idő után a betegség bevezető tünete a hőemelkedés, láz, rossz közérzet, orrfolyás. Ezután kis piros kiütések jelennek meg a törzsön, a hajas fejbőrön, melyek 5-6 óra múlva hólyagos, viszkető kiütésekké alakulnak át. A fertőzésnek van olyan formája is, amikor csak 1-2 kiütéssel jár, de sajnos előfordul szövődményekkel járó súlyosabb formája is.

Mit érdemes tenni? Orvosuk hűsítő hintőport tud felírni a kellemetlen viszketés enyhítése érdekében. A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon! A kis beteg ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet!

Kanyaró.-

Klasszikus formájában a kanyaró egy 9-11 napos lappangási időszakkal kezdődik. Ennek második felében bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás, hasmenés jelentkezhet.

Az ezt követő 4-5 napban a hurutos tünetek kifejezetté válnak, a torok, garat vérbő, ezért piros színű. Magas láz kíséretében köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A beteg gyermek kerüli a fényt, közérzete igen rossz, nagy beteg benyomását kelti. Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az ún. Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás.

A bőrkiütés általában a 14. napon jelenik meg. A fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak a lencsényi, gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek, melyek a duzzadt bőrből kissé kiemelkednek. 2-3 nap alatt lefelé terjedve ellepik az egész testet. A kiütések helyenként összefolynak, de ép bőrszigeteket is hagynak. A bőrelváltozás nem viszket, ujjnyomásra eltűnik. 4-5 napos fennállás után barnás árnyalatú lesz, majd eltűnik. Ezt követően néhány hétig barnás pigmentáció maradhat, mely korpázó hámlással szűnik meg. A kanyaró nem okoz maradandó hegképződést.

A láz a kiütéses szakban végig magas marad, és általában az elhalványodással együtt hirtelen szűnik meg.

A kanyaró lefolyása természetesen eltérhet az eddig leírt klasszikus menettől: megjelenése, a kiütések típusa, az egész betegség súlyossága szerint többféle formát különíthetünk el. Az egész enyhe kanyaró (abortív forma) járványos időben főleg a részlegesen védetteken észlelhető, míg a súlyos, rosszindulatú forma (toxikus morbilli), mely gyakran halálos kimenetelű lehet, leginkább a fejletlen egészségüggyel rendelkező országokban üti fel a fejét.


Lyme kór.
A Lyme kór a kullancs csípése által terjesztett betegség. A csípés kapcsán a Borrelia burgdorferi nevezetű kórokozó kerül a vérbe, mely aztán megbetegíti a szervezetet és a Lyme kór elnevezésű betegséget okozza.

Ennek egyik tünete az ún. erythema chronicum migrans, mely a kullancscsípés után 3-30 nappal jelentkezik. Jellemző rá, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel házi gyermekorvosunkat! Sajnos a Lyme kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén gyermekünk antibiotikum kezelést fog kapni.

Ótvar. Az ótvar főleg óvodás korúak között fordul elő, a betegséget baktériumfertőzés okozza. Ez általában gennyel telt hólyagos bőrelváltozás, legtöbbször az arcon, a száj környékén, mely a kicsi vakarózása által továbbterjed a vakarási nyomok mentén.

A baktériumot a gyermek a fertőzött kezével viszi tovább a játékokra, a társa testére, így nem egyszer már 5-6 gyermek elkapja, mire az első orvoshoz kerül.

Kezelése fertőtlenítő oldattal, baktérium ellenes krémmel történik a kicsi kezének, körmeinek gondos tisztítása mellett.Egyes esetekben antibiotikum kezelést is igényel. Mivel fertőz, gyermekünk addig ne menjen közösségbe, míg meg nem gyógyult teljesen!

Egyéb bőrelváltozások
Fontos tudni!
A kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek, így minden esetben javasolt gyermekünket orvoshoz vinni, ha kiütést észlelünk rajta!

Bevérzések. A bevérzéses bőrelváltozások nem tartoznak igazán a kiütéses betegségekhez, de küllemük miatt megtévesztőek. Méretük alapján lehetnek apró, pontszerűek, illetve nagyobbak akár almányi méretűek is. Keletkezhetnek sérülés, kötőszöveti gyengeség által, de adódhatnak a véralvadási rendszer illetve több más betegség következtében is.

A bevérzések és az egyéb kiütések elkülönítésére segítségünkre lehet az ujjbenyomásos módszer.

Ha a "kiütés" felszínét ujjbegyünkkel benyomjuk, majd felemeljük ujjunkat, akkor a bevérzéses bőrjelenség nem változik meg, míg a többi kiütés (például egy csalánkiütés) pár másodpercig el fog halványulni.

A vérzéses bőrjelenségeket mindig komolyan kell venni, mert hátterében súlyosabb betegség is meghúzódhat.

http://www.negyes_csoport.abbcenter.com

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése