Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 19., szerda

A GÓCBETEGSÉGRŐL

A gócbetegség, fogászati góc, fog eredetű góc

A gócbetegség olyan kórfolyamat, amely során egy adott szerv vagy egy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján létrejött, fertőzéses eredetű idült (krónikus) gyulladásából származik.

A betegséget kiváltó idült (krónikus) gyulladást nevezzük gócnak; amely egyébként általában tünetmentes, nem fájdalmas. A gyulladás (vagyis a góc) lassan fejlődik ki, ezért észre sem vesszük, hogy valamilyen kóros elváltozás van kialakulóban.
A gócban felszaporodnak a kórokozók, és ezek a vérpályába kerülve a szervezet kevésbé ellenálló területein megtelepednek, és ott betegséget hoznak létre. Egyes kutatások szerint nem szükséges, hogy a kórokozó maguk is jelen legyenek a megbetegített területen, hanem elég, ha az általuk termelt toxinok jutnak el oda.

Melyek a leggyakoribb gócbetegségek (vagyis: melyek azok a megbetegedések, amelyet a gócból induló kórokozók hoznak létre)?

  • ízületi gyulladások
  • foltos hajhullás, kopaszodás
  • bőrkiütések, bőrelváltozások, ekcéma
  • reumás endocarditis (szívbelhártya gyulladás)

Mik a leggyakrabban előforduló gócok (vagyis: honnan származnak azok a kórokozók, amelyek a másodlagos betegséget okozzák)?

  • fogak idült gyulladásai
  • mandulák idült gyulladásai
  • a középfül idült gyulladása
  • az arcüreg és a homloküreg idült gyulladása
  • a vakbél, az epehólyag, a prosztata, a petefészek idült gyulladása
  • a szem kötőhártyájának gyulladása (conjunctivitis)

A fog eredetű gócok
A fog eredetű gócok az összes előforduló góc egytizedét teszik ki. A legjellemezőbb fog eredetű gócok:

Nem minden itt leírt elváltozás tekinthető gócnak, de abban az esetben, ha a másodlagos betegség megjelenik, akkor ezek egyértelműen gócok. Az, hogy a gócnak tekintett fog valóban góc volt-e vagy sem csak azután derül ki, hogy a góc megszüntetésére irányuló kezelés, ellátás megtörtént.

A fogászati góckeresés


Ha felmerül fogászati góc gyanúja, akkor a fogazat és a szájüreg teljes és részletes vizsgálata indokolt.

Ellenőriznünk kell a fogak vitalitását, az esetleges jelenlevő szuvasodásokat, az ínyt, stb. A szájüreg alapos átvizsgálását követően röntgenvizsgálat szükséges, mert a csontban vagy a fogak gyökerén megjelenő gócos elváltozásokat csak így tudjuk felfedezni.

A fogászati góc terápiája

A kezelés során mindenképpen szem előtt kel tartanunk a fog megtartásának elvét, ezért a góc milyenségétől függően a szuvasodás ellátása, gyökérkezelés, gyökértömés, a gyökértömés cseréje, gyökércsúcs-rezekció (gyökércsúcs-amputáció, a gyökércsúcs és a környező gyulladásos szövetek eltávolítása a fog megtartásával) jön szóba. Az előtörésre képtelen fogakat (pld. bölcsességfog) műtéti úton kell eltávolítanunk. Az állcsontok cisztás megbetegedéseit a ciszta eltávolításával kell megoldanunk. A fogágybetegséget, a krónikus ínygyulladást illetve a fogkövesedést is kezelnünk kell.
Előfordul, hogy a fogmegtartó kezelések egyikét sem lehet alkalmazni. Ilyenkor már csak a fog eltávolítása jön szóba.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a félévenkénti professzionális szájhigiénés kezelés hozzájárul ahhoz, hogy a gócbetegség megelőzhető legyen.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése