Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 13., csütörtök

SPORTSÉRÜLÉSEK-SERDÜLŐKORI CSONTOSODÁSI ZAVAROK.

Sportsérülések: Serdülőkori csontosodási zavarok

Hogy az ember mozogni tud, sportolni tud, sőt gyönyörű, bonyolult mozgásformákat tud megvalósítani akár művészi szinten is, elsősorban, de nem kizárólag a csontoknak, az egyes csontok porcos végét összekötő ízületeknek, valamint az ízületeken átívelő izmoknak és ínszalagoknak köszönheti.

Bizonyított tény, hogy a fizikai aktivitásnak kedvező hatása van az egészséges, erős csontozat kialakulásában.

Hogy ez valóban megtörténjen, az a felnőttektől függ, hisz ők teremtik meg / vagy nem, a gyermekvilág számára az örömteli felszabadult szaladgálás, mászás, kúszás lehetőségét, ők teremtik meg / vagy nem, a kisiskolások számára a sportolás lehetőségét, aminek még mindig a játékosság kell, hogy az alapja legyen.

Ahhoz, hogy a sport örömteli legyen, hogy minél kevesebb sérülés okozta időkihagyás zavarja meg, nem árt ismerni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha a mozgatórendszerünk sérül vagy megbetegszik. A legfontosabbak kerülnek felsorolásra.

Csonthártyagyulladás

Leggyakrabban a lábszáron alakul ki.

Fájdalom jelentkezik terhelés közben a sípcsont belső, elülső részén. Lokális duzzanat és nyomásérzékenység jellemzi.

Főleg olyan sportolóknál jelentkezik, akik változtatják a technikájukat, sporteszközeiket - olyan izomcsoportok kerülnek terhelés alá, amelyek nincsenek edzésben - vagy kemény felszínen (beton) történik az intenzív edzés.

De okozhatja lesüllyedt lábboltozat (lúdtalp) is, vagy ha valaki tartósan lábujjhegyen jár vagy fut.

A legjobb terápia a megelőzés, azaz az edzés intenzitásához való fokozatos adaptáció, a megfelelő sporteszköz, főleg cipő megválasztása, lúdtalpbetét használata.

.

Rándulás / Ficamok

Az ízület csavarodásának következtében az egyszerű húzódástól a részleges vagy teljes szakadásig sérülhet az ízületi tok, a szalagok, néha még a porc felszíne is. Azonnal jelentkező fájdalom, duzzanat, funkciókiesés a következmény. Azonnali szakorvosi ellátást igénylő sérülésről van szó.

Törés / repedés / csontleválás

A csontszövet viszonylag jól viseli a kompressziós erőt (pl. súlyemelés), és legkevésbé ellenálló a nyíróerővel szemben (pl. labdajátékok).

A lábszár törései többnyire labdarúgóknál, az alkartörések tornászoknál, a kulcscsonttörések pedig lovasoknál gyakoriak.

A tört végek elmozdulhatnak, sérülhet az epifízis, ami gyermekeknél, fiatal felnőtteknél komoly következményekkel járhat, hisz ha a növekedési zóna sérül, az a csontnövekedés idő előtti befejeződését vonhatja maga után.

Sérülhetnek a lágyrészek, izom, ín, erek, idegek. Ez a sérülés minden esetben szakorvosi ellátást igényel!Orvosi ellátást igényelnek.

Ízületi duzzanat

Számos oka lehet. Leggyakoribb a direkt trauma.

Meg kell különböztetni az ízületen belüli duzzanatot, amelynek tartalma lehet ízületi folyadék (hydarthros) vagy vér (haemarthros),

-az ízületen kívüli duzzanattól, amely a bőralatti szöveteket érinti. Ezért az orvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Porcsérülések

Szakorvosi ellátást igénylő sérülés! A porc bonyolult felépítése, sejtszegénysége miatt nem képes teljes értékű regenerációra. Egyes homeopátiás szerek elősegítik a porc gyógyulását elsősorban fiatal korban, ha az ízületet megfelelő módon nyugalomba helyezik.

Csontosodási zavarok

Gyerekeknél a növekedés folyamán a csontváz bizonyos helyein a fiziológiás elcsontosodás zavart szenvedhet. Ezeken a csontokon terhelés hatására helyileg fájdalom, duzzanat, bőrpirosság, lüktető érzés jelentkezik. Ez egyben a korai felismerés fontos jelei is, amit a szülőknek komolyan kell venni, és időben ortopéd szakorvoshoz kell vinni gyermeküket! Sportolás vonatkozásában kiemelendő a következő három betegség.

: A térd alatt, a sípcsont elülső gumójának csontosodási zavara, amely az epifízis széttöredezésével, leválásával járhat (térd alatti csontos kiemelkedés).

A térdkalács szalagjának tapadása a sípcsont elülső gumóján a hétköznapi élet során is erőteljes mechanikai igénybevételnek van kitéve.

Ha a gyermek sportol vagy túlsúlyos, akkor ez a terület hamarabb válik érzékennyé, mint a nem sportoló gyermekeknél.

Az elváltozás a serdülőkorban bekövetkező hirtelen növekedés során jelentkezik.

A diagnózis felállítása szakorvos feladata, és a sporttevékenység mérséklését, az edzésprogram átalakítását vonja maga után. A sportolást javasolt három hónapig felfüggeszteni, majd részleges vagy teljes, de fokozatos terheléssel folytatni a sportot a tünetek alakulása szerint.

A sarokcsont csontosodási magjának elváltozása a sokat mozgó 7-13 éves gyermeknél.

A sportolás során a sarokcsontot számtalan apró, közvetett és közvetlen mikrotrauma éri (izomvongálás, ismételt ütéshullám, ahogy a sarok a földhöz ütődik stb.) A fájdalom terhelésre jelentkezik, és csökken pihenésre.

Tehermentesítő lábujjhegyen járás jelentkezik, hisz a sarkon járás fájdalmas. Nagyon fontos a teljes nyugalomba helyezés: ez azt jelenti, hogy nem csak az edzést kell felfüggeszteni, de kerülni kell minden egyéb olyan tevékenységet, amely a sarokcsontot terhelheti (futkározás a játszótársakkal, stb.)

A statikai zavar kijavítása kötelező, megfelelő talpbetét viselése szükséges, amely az ütközéseket tompítja, a lábat stabilizálja és lábtartást javítja. A betegség szakorvosi kezelést (podológus) igényel! A homeopátiás kezelés támogatja a gyógyulást A Scheuermann:betegség a serdülőkor elején, főként fiúkat érintő betegség. A csigolyák zárólemeze törékennyé válik. A gerinc nyílirányú terhelhetősége erősen lecsökken. A csigolyák ék alakot vesznek fel és kialakul a többé kevésbé merev gerinc és a púpos hát.A diagnózis felállítása szakorvos feladata, és a sporttevékenység mérséklését, bizonyos sportágaktól való eltiltást vonhat maga után.

(Forrás: www.sportorvos.hu)

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése