Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 27., péntek

-A SKARLÁT LEFOLYÁSÁNAK KRONOLÓGIÁJA KÉPEKBEN


A SKARLÁT LEFOLYÁSÁNAK KRONOLÓGIÁJA KÉPEKBEN


Rövid leírás

(másnéven: scarlatina, vörheny)

A skarlát heveny fertőző megbetegedés. Érdekes, hogy manapság is általában egyfajta rémülettel ejtik ki szülők, nagyszülők e betegség nevét.
 Mi állhat ennek hátterében? Talán az a szomorú tény, hogy a korábbi generációk idején a skarlát gyakorta igen súlyos lefolyású betegségként jelentkezett, következményeként viszonylag gyakran fordultak elő komoly szövődmények és a skarlátot követő ún. utóbetegségek. Mindezek következtében a skarlátos betegeket rendszerint kórházban kezelték, és mind a betegre, mind pedig környezetére igen szigorú járványügyi rendelkezések vonatkoztak.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a scarlatina napjainkban általában szelídebb betegségként jelenik meg.
- Semmiképpen sem szabad azonban lebecsülni a kórokozót, a Streptococcus pyogenes nevű baktériumot, amelynek egyes, bőrkiütések keltésére is alkalmas törzsei okozzák a skarlátot. Ez a baktérium számos más fertőző betegséget is okozhat: pl. leggyakrabban torokgyulladást (streptococcus angina), középfülgyulladást, tüdőgyulladást, sebfertőzéseket, véráramfertőzést (szepszist), gennyes agyhártyagyulladást (meningitis), kötőhártyagyulladást (conjunctivitis).
- Nagyon fontos, hogy a beteg ezekben az esetekben is időben orvoshoz kerüljön, és megfelelő antibiotikum-kezelést kapjon.

Előfordulás és okok

A skarlát kórokozója a toxint (erythrogén toxint) termelő Streptococcus pyogenes baktérium. Az erythrogén toxin ellen a fogékony szervezetben még nincs ellenanyag, így alakulhat ki a jellegzetes bőrkiütés és maga a betegség.

Típusos skarlátos betegségen a népességnek csak mintegy 30-40 %-a esik át, de ismétlődő, enyhébb streptococcus-fertőzések révén a felnőttkora csaknem mindenki védettséget szerez.
-A betegség főleg a hideg évszakban jelentkezik, és leginkább a 3-10 éves korcsoportot érinti.
-Elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Fertőzőforrás lehet a skarlátos beteg, valamint a tünetmentes baktériumhordozó, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, ezen egyének használati tárgyai is terjeszthetik a betegséget. A fertőzés kapuja rendszerint a torok, de ritkábban lehet a középfül (otogén skarlát), a méh (puerperális skarlát), a sérült bőr (sebskarlát, égés esetén égési skarlát) is. A baktériumok a behatolás helyén szaporodnak el, és itt termelődik a toxin, majd ezt követően alakulnak ki a tünetek.

Tünetek és kórlefolyás képekben.-

AZOKNAK A RÉSZÉRE CSATOLOM A JELLEGZETES KÉPANYAGOT.AKIK NEM SZAKEMBEREK ÉS TALÁN IGY JOBBAN ELIGAZODNAK A BETEGSÉG FELISMERÉSÉBEN ÉS KÖVETKEZÉSKÉPPEN AZ AZONNALI TEENDŐK ELVÉGZÉSÉBEN.

A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap.
-A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik.
-A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is.

Jellemző a skarlátvörös/bikavaditóan vörös/  - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás –Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.



A  lágyszájpad  és a nyelvcsap ödémás ,vörös,gyakran apró pontszerű vérzésekkel tarkitott.



Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi.


.A kiütések a hajlatokban /könyök,lágyék kifejezettebbek/pastia-tünet.A bemutatott kép a könyökhajlatot mutatja be.





-A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv-tünet.


A lepedékes nyelv



A széleken feltisztuló nyelv



A jelemző –málnanyelv



Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű
.




Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sáp #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése