Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 7., szombat

-UTAZÁS CSECSEMŐVEL


Utazás csecsemővel
           
A csecsemő biztonsága és kívánatos védettsége kétségtelenül otthon teremthető meg leginkább. Fiatal csecsemővel csak akkor keljünk útra, ha az nem túl hosszú és az érkezés vagy az üdülés helyén rend, nyugalom és kényelem uralkodik. Kisgyermekkel sem tanácsos túl kalandos utazásokba bonyolódni.
Ha semmiképpen nem kerülhetjük el a csecsemővel való utazást, mindent gondosan kell előkészíteni,
-ehhez a következő szempontok betartását tanácsoljuk:
- a szoptató nő teje az utazás izgalmai közepette gyakran megcsappan, ezért a biztonság kedvéért legyen velük megfelelő tápszer. Ezt beszélje meg az orvosával.*
Mesterségesen táplált csecsemőt már az utazás előtt érdemes por alakú, azonnal oldódó tápszerre átállítani, ha addig nem azon lett volna; útközben megbízható tej beszerzése nem mindig remélhető.
A másik megoldás a sűrített tej. Előzetesen felforralt meleg vizet is vigyünk hőpalackban a por feloldására vagy a sűrített tej hígítása céljára, jó néhány csírátlanított cumi és cumisüveg is legyen velünk.
Útközben is tartsuk be az étkezés szokásos időpontjait.
- Legyen kéznél kellő számú váltásnyi tiszta ruha; ilyenkor mindenképpen eldobható pelenka használata szükséges ( nadrágpelenka).
- Vigyünk magunkkal több pamutkendőt vagy apró pelenkát, váratlan eseményekre (hányás stb.) felkészülve.
- Jó, ha póttakaró is van velünk.
Kisgyermek számára összecsukható, nagyon könnyű és kevés helyet foglaló ágyat lehet kapni.
Kempingezés csecsemővel: kivált sátorban nem egészen kockázatmentes vállalkozás, különösen higiénés állapotok lehetnek nagyon megbízhatatlanok, ezért erről legszívesebben mindenkit lebeszélnénk.
- Jobb a helyzet lakókocsival, ahol a körülmények még jobbak is lehetnek, mint egy átlagos szállodában.
-Nehéz megmondani, melyik közlekedési eszköz a legalkalmasabb a csecsemővel való utazásra.
-Ha gépkocsival megyünk, az autóba sok holmi befér, akár a babakocsi is. Az autópályák többsége megfelelő lehetőséget biztosít a csecsemő ellátására útközben.
A hosszú autóutazás azonban mindenképpen nagy megterhelés a csecsemő számára déli országokban, de néha északabbra is; a kocsiban iszonyú hőség uralkodhat, nyitott ablak mellett meg rengeteg por jön be.
A csecsemőt sohase tartsuk ölben, ez túl nagy baleseti veszéllyel jár. Csakis biztonsági ülés jöhet szóba.
Hosszú távolságokra jobb a vonat. Némelyik szerelvényen külön gyermekszakasz is van; a nagyobb állomásokon pólyázóhelyiség áll rendelkezésre.
Egészséges csecsemő bármilyen hosszú hajóútra elvihető, ha a hajó kényelmes és hajóorvos is van.
A megtett távolsághoz mérten legrövidebb időt vesz igénybe a repülés; ezt az előnyt az esetleges előnytelen csatlakozások leronthatják. A repülést a csecsemők nagyon jól szokták tűrni, bár 2 éven aluli gyermekek nem kapnak külön ülést (különleges eseteket és utazásformákat kivéve).
A nagy légitársaságok speciális babakosarat bocsátanak a szülők rendelkezésére, melyben a csecsemő biztonságosan szállítható.
Gondolni kell arra, hogy az útközben szükséges dolgok a kézipoggyászba kerüljenek (ehhez listával igyekszünk segítséget nyújtani). Sok repülőtéren van kiváló lehetőség a csecsemő tisztába tevésére és megetetésére.
A kézipoggyászba teendő felszerelés listája:
cumisüvegek, cumik;
cucli, ha a csecsemő hozzá van szokva;
forralt meleg víz termoszban;
por alakú tejalapú tápszer (előzőleg átállítani a csecsemőt);
gyümölcslé, tea üvegben;
előke;
pelenkák és bugyik vagy csak nadrágpelenkák;
hintőpor, krém, olaj, kiskendők;
nedvesített tisztítókendők;
törülköző;
kispárna, könnyű takaró;
játékszer;
műanyag tasak szennyes számára.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése