Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 23., hétfő

TV NÉZÉS


TV nézés


TV nézés Káros-e a televízió a szemnek?

Ha tévénk jól van beállítva, nem rontja a szemet, a látást. Sokkal kevésbé erőltetjük szemünket tv nézéssel, mint olvasással, vagy varrással. A hosszabb ideig tartó koncentrált tv-nézés mégis fáradtságot okoz.
A gyerekek néha szeretnek egészen közel ülni a készülékhez - kevesebb, mint egy méterre a képernyőtől.

Rontja ez a szemüket?

Ha a képernyőt a képátmérőnek legalább az ötszöröséről nézzük, a kép részletei sokkal élesebbek és határozottabbak, és a tv csíkjai és hibái kevésbé feltűnőek. A közel ülő szokás köztudottan a miópiás (rövidlátó) gyermekeké, ezért ha ilyen viselkedést tapasztalunk, azonnal vizsgáltassuk meg a szemét.

Nézzünk-e tv-t sötét szobában?

Látásspecialisták és fényszakértők gyenge, de a teljes helyiségre kiterjedő fényt javasolnak tv nézéshez. Az kényelmes látáshoz egy teljesen sötét szobában túl nagy a kontraszt a környezet, és a tv képernyője között. Gyengén megvilágított szobában ez a nemkívánatos fényerő különbség a minimumra csökkenthető.

A tv fényét igazítsuk a szobáéhoz, vagy a szoba világítását a tv-hez?

Célszerűbb a tv fényerejét és kontrasztját az aktuális szobai világításhoz igazítani. (Vegyünk készüléket a fényviszonyokhoz, ne világítást a készülékhez.)

Mekkora világítás szükséges?

Az megszokott tevékenységekhez általánosan megvilágított szoba a legjobb. Túlzottan erős világítással csökkentjük a tv kontrasztját és ez elmosódottá teszi a képet.

Viseljünk-e napszemüveget tv nézéskor?

A válasz: ne. A napszemüveg túl sok fényt nyel el és nem látunk tisztán. Ha olyankor hordjuk, amikor nem szükséges, rontja a normál fényhez való gyors alkalmazkodás képességét.

Hogyan látják a színtévesztők a színes televíziót?

Érdekes módon a színes tv nézésénél a színtévesztés nem akadály. A képernyő színei három elsődleges szín keverékei (piros, zöld, kék). Erősen színtévesztők - "vörös vakok" és "zöld vakok" - kicsit, vagy egyáltalán nem látnak eltéréseket igen különböző színkeverékek között. Érdekes, hogy a színtévesztés a nők körében nagyon ritka, férfiaknál azonban 5-10 %.

Mit jelent a könnyezés, vagy más látási nehézség tv nézéskor?
Olyan látási problémát jelent, melyre nagyon oda kell figyelni. Némely nézőnek speciális szemüveggel kell a látását a nézés távolságához igazítani.

Hét szabály tv nézéshez:
- Legyen a tv készülék megfelelően behangolva és az antenna pontosan beállítva.
- Olyan helyre állítsuk a készüléket, hogy a lámpa fénye, vagy a kinti fény ne tükröződjön a            képernyőn.
- A fényerőt és a kontrasztot egyéni ízlésünkhöz igazítsuk.
- Szemmagasságban legyen a készülék - ne kelljen se fel, se le nézni.
- Időnként pihenjünk egy kicsit a szobában körbe vagy az ablakon kifelé nézve.
- Szükség szerint hordjuk a távoli szemüveget.
- A képátmérőnél legalább ötször nagyobb távolságból nézzük a tv-t.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése