Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 8., vasárnap

-VIGYÁZUNK A MÉHEKRE


Vigyázzunk a méhekre!

A méhek a létező biológiai lények talán  legcsodálatosabb képviselői.Volt alkalmam megismerni ,utólérhetetlen szorgalmuk és közösségi fegyelmük.majd a rövreszabott létük minden rezzenését./Apósom 220 család méhecskét gondozott./Biologiai értékben az emberiség legösszetettebb.legértékesebb táplálékát szolgáltatta az embernek a teremtés kezdete óta. Fogyasztása a gyermekkorunk egyik legnagyobb öröme volt. Ezért népszerüsitem az alábbiakban

Idei nyaralásom alkalmával, jártam egy vidéki méhésznél. Nagyon jó volt megnézni, hogy készül a folyékony aranyunk. Sokat beszéltünk a méhekről, és sajnos a méhész szerint egyre több méh állomány pusztul el. Ha a méhek kihalnak, annak beláthatatlan következménye lesz! Ez nem egy közhelyes megállapítás! Nagyon fontosnak tartom ezt a témát, és szeretném ha egy kicsit elgondolkoznánk azon, hogy mi is fog történni ha nem próbálunk egy kicsit változtatni a szokásainkon.
Áldást a méhekre! Ré isten könnyei

Az Egyesült Államokban a méhészek által tartott rovarok kétharmada odaveszett – tudósított két hete a Daily Mail nyomán több hazai hírcsatorna.
-Az okok között elsőként a mobiltelefónia káros hatásait jelölték meg. Hogy a diagnózis helyes-e, nem tudjuk, de aggodalomra ad okot, hogy a jelenség már a tengeren innen is tapasztalható. Egy csángó ősöktől származó arizónai sámán "szellemi segélyakciót" hirdetett, május 2-án Amerika-szerte meditálnak a méhek megmentéséért.
A méhek eltűnését elsőként az USA-ban, 2006 őszétől összesen 24 államban jelentették. Az amerikai méhészek döbbenten szembesültek a ténnyel, miszerint a mézelő méhkolóniák 60-70 százaléka üres, és „megszálló” fajok sem költöznek be a kaptárakba. A jelenség azóta már Európában is megfigyelhető: egy vezető brit méhész, John Chapple elmondta, hogy a vizsgált negyven kasból huszonhármat elhagytak az apró állatok. Hasonló hírek érkeztek Kanadából, Kínából, Tajvanról, Guatemalából és Brazíliából is. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a mobiltelefonok és a mobilhálózatok átjátszó adói megzavarják a méhek természetes radarját. Tájékozódási képességüket elveszítve nem találnak haza a kaptárhoz, és tanácstalanul repülnek a végkimerülésig. A kaptár lakói, a királynő és a herék eközben méz híján elpusztulnak, így rövid úton kihal az egész kolónia. A telefonok mindent egybevetve a harmadik legnagyobb veszélyt jelentik a Föld méhpopulációjára, amelynek nagysága az 1970-es évek óta 60 százalékkal csökkent.

A méhek esetleges kihalása - az önmagában is tragikus ökológiai veszteségen túl - az emberi életvitelre is komoly csapást mérne.
-Előbb csak a méz tűnne el az éléskamrákból,
- majd a haszonnövények beporzásának elmaradásával nagy léptekkel megindulnánk az éhínség felé.
 Einstein állítólagos számítása szerint, ha a méhek egyszer eltűnnének a Föld színéről, az emberiség nem lenne képes életben maradni négy évnél tovább.
- A riadalom tehát nem alaptalan, mentenünk kell a menthetőt. Régen a tartós aszály sújtotta vidékek lakói összefogtak, és sámánjaik vezetésével egyesített hála-erőiket árasztották az égbe, kifejezve nagyrabecsülésüket a csapadék iránt. Az időjárás szellemei válaszul esőt zúdítottak a szomjazó földekre.
- Itt az idő, hogy a méheket is hasonlóképpen imáinkba foglaljuk. Egy arizónai sámán, Jade Wah’oo Grigori, május 2-ára meghirdette a Méhek Megbecsülésének Napját. A csángó felmenőkkel bíró javasember arra hív bennünket, hogy csatlakozzunk a méhek megmentésére irányuló közös akarathoz, egy szellemi erőket mozgósító csoportos meditációhoz részesüljenek.”
A méheknek az ember évezredek óta titokzatos erőt tulajdonít. A fénnyel való kapcsolata és a méz aranyszíne miatt a Nap rovara volt Egyiptomban, aki Ré isten könnyeiből született. Szervezett társadalmi rendszerük példaként szolgált sok más nép számára is.
 A szorgalom és a szellemi erények képviselői, tüzes lényük a tisztaságot és a lelket jelképezi.

"A másvilág szent állatai közé tartoznak, akik az embert beavatják, és elvezetik hozzá a Nap gyógyító erejét".

.

A méhek pusztulása rengeteg növényt veszélyeztet, mint például a gyümölcsöket, a zöldségeket és az olajnövényeket és - kisebb részben - a kávét, a kakaót, a csonthéjasokat és a fűszernövényeket.

A beporzó rovarok kihalása jelentősen drágítaná a gyümölcsöket és zöldségeket -,.
A világ agrártermésének 60 százalékát kitevő gabonafélék nem függenek a beporzó rovaroktól. Közülük a kultúrák öt százalékát érinti a beporzás esetleges bizonytalansága. Mindezt figyelembe véve a beporzó rovarok csökkenése igencsak aggasztó, mivel a világélelmezés egyensúlya alapvetően megváltozna kihalásuk esetén.
A növénykultúrák három csoportjában, így a gyümölcsök, a zöldségek és az élénkítők esetében a termelés jóval a jelenlegi világpiaci fogyasztási szint alá esne vissza, egyes térségekben még inkább, mint Európában - mutatott rá három francia és egy német kutató, akik az Ecological Economics című folyóiratban ismertették kutatási eredményeiket.
Egyelőre még nem tisztázták az európai és egyesült államokbeli méhpopulációk csökkenésének okait, de az elsődleges magyarázatok között a növényvédő szerek tömeges elterjedése, a monokultúrák kiterjesztése és az erősen fertőző, élősködők okozta betegségeket említik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése