Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 25., szerda

-SPORT ÉS LÁTÁS


Sport és látás




A szem megóvásának egy fontos területe a sportolók látásával foglalkozik.
-Járjuk egy kicsit körül, hogy játék közben miképp használjuk látásunkat, s hogy annak javítása hogyan járulhat hozzá a teljesítmény javulásához.
Gyakran értelmezik rosszul a jó látás fogalmát, mivel úgy vélik, az egyenlő a jó látásélességgel.
- Ez azonban egyáltalán nem így van. Ha látás élessége 5/5-ös (vagy 1.0; 20/20), vagy jobb, akkor az valóban kiváló.
-Ilyen látásélesség mellett is lehet azonban probléma
- a periférikus látással, a mélységérzékeléssel (térlátás), a fókuszálás rugalmasságával, a vizuális memóriával, a szem-kéz-test koordinációval, a színlátással, vagy egyéb látási képességekkel.
- Ezek a zavarok mind-mind akadályozhatnak abban, hogy olyan gyorsan, vagy olyan sokszor üssünk vissza, rúgjunk el, vagy dobjunk egy labdát, ahogy szeretnénk, vagy megfelelő sebességgel és hatásosan reagáljunk az ellenfél akcióira.
Rengeteg profi sportoló konzultál látás-specialistákkal, de még a nem hivatásosnak is hasznára válik, ha a szemészekkel rendszeresen ellenőrizteti látását. Teljesen mindegy, hogy hány éves, vagy hogy mit sportol. Golf, tenisz, labdajátékok, küzdősport, atlétika, lövészet mind megköveteli a jó látási képességeket. Kivétel a csörgőlabda játék, ahol a vak sportolók gyakran tönkreverik látó (bekötött szemű) ellenfeleiket.

Sportviselet

Sokféle látásjavító vagy szemvédő viseletet létezik sportkedvelők számára, beleértve bizonyos kontaktlencséket, és színezett szemüveglencséket is. A szemészek az igényegnek megfelelő legjobb viseletet írják elő, függetlenül attól, hogy 10 éves rövidlátó kézilabdázó kislányról, vagy egy 60 éves presbiópiás golfjátékos úrról van szó.
A sporttevékenységek közbeni hordásra készített viseletek esetén ma már alapvető igény a külső behatásokkal szemben a szem megvédése.
- Minden szintű sportegyesületnek, a profi labdás kluboktól a kis ligákig, meg kellene követelni manapság játékosaiktól a megfelelő fej- és szemvédő felszerelés használatát.
Az optikai cégek nap mint nap újabb termékekkel lépnek elő folyamatosan, bizonyítottan megbízhatóbb felszerelésekkel.
A tengerparti sportok, csakúgy, mint a havas tevékenységek is, egyaránt speciális viseletet igényelnek, hogy a sportolók - akár profi, vagy amatőr - a legmagasabb teljesítményt nyújthassák, s ezek a termékek a legjobb látást és védelmet adják nekik.
- Búvármaszkok és úszószemüvegek mellett nyugodtan viselhető kontaktlencse, így a víz alatti tevékenységek is teljes élességgel élvezhetők.
A téli sportok szerelmeseinek óriási választászték áll rendelkezésére terepsízéshez, lesikláshoz, vagy snowboardozáshoz. Divatos, csúcstechnológiás síszemüvegek kaphatók a legkülönfélébb színű lencsékkel.
A labdajátékok közben mindig is nagy volt a szemsérülések esélye, ezért a gyorsan mozgó labdák, a párbajozó ütők és a lendülő könyökök ellen a védő viselet igen fontos volna. Az ilyen szemüveg tervezésénél fontos szempontnak kell lennie, hogy a gyerekeket a sporttevékenység során ugyanúgy megóvja a sérülésektől, mint felnőtt társaikat.
- Legjobb megoldásnak mindenesetre a kontaktlencse viselése tűnik, mint a legkevésbé zavaró eszköz.
Pisztollyal, vagy puskával, való lövéshez is többféle célú szemüveg létezik. A lőporfüst távoltartása a szemtől, kontrasztnövelő színszűrő, vagy a célpont képének felnagyítása megoldható. A céllövő szemüvegek feljavíthatják az elért pontokat, segíthetnek az agyaggalamb eltalálásában a lövészpályán , illetve a célzásban az erdőben.

Mit teszünk kikapcsolódásképpen?

Bármi is legyen az, lehetőségünk van a megfelelő védelmi és teljesítmény-javító felszerelést beszerzésére.

Vízisportok

A búvárkodáshoz elég magától értetődően használunk búvárszemüveget.
- Itt két tényezőt kell figyelembe venni: a párásodást, illetve a rosszul látók látásjavítását. A búvárszemüveg alatt nem lehet optikai szemüveget viselni, így kontaktlencsét kell hordani helyette. Nagyon fontos a lencse magas oxigénáteresztése a búvárszemüveg alatt elhasználódott levegő miatt. A párásodás különféle szerekkel, illetve bevonatokkal megelőzhető. Klasszikus módszer a nyál használata ilyen céllal. Mindezek az úszószemüvegekre is érvényesek, bár kaphatóak optikai korrekcióval készült úszószemüvegek is.
A vitorlázók, szörfösök, különféle méretű hajóval sportolók jól teszik, ha szemüvegüket megfelelő módon rögzítik, még jobb, ha a szemüveget a vízfelszínen tartó pántot használnak. Vízbepottyanás esetén hasznos lehet. A felfreccsenő víz ellen vízlepergető bevonatokkal lehet védekezni. Havas sportok
-:Figyelembe kell venni a hóról visszaverődő fényt, illetve az esetleges bukás miatt fellépő nagy erőket. A lencse teljes UV-szűréssel rendelkezzen, a keret az törés esetén se okozzon komoly sérülést.
- Hegymászásnál számolni kell a hóvaksággal. Az oldalt is zárt, mégis jól szellőző, nem párásodó szemüveg létfontosságú.

Labdajátékok

Inkább kontaktlencseviselés ajánlott, bár nagy ritkán profi sportolókat is látni lehet tévéközvetítésekben speciális szemüveggel. Mindenesetre fejelésnél útban lehet egy szemüveg. Amatőr focinál, különösen teremben meglehetősen elterjedt a kevésbé elegáns, de praktikus viselet, melyben egy olcsó, szívós Lyra keret műanyag lencsével, a szárvég házilag átfúrva és egy gumival a fejen rögzítve. Az esetleg kipattanó lencse a helyszínen visszapattintható, ha a keret eltörik, olcsón pótolható. (Tapasztalat szerint a minél rondább, annál jobb elv van érvényben, így a fekete szín a legnépszerűbb.) Sajnos a Lyra keret az utóbbi időben eltűnt a piacról.

Lövészet

Kell-e mondani, menyire befolyásolja a látás a lövés pontosságát? Mindenesetre érdekes tény, hogy a koronglövők között vannak olyanok (a legmagasabb szinten is!!!) akiknek a látásélessége nem éri el a 0.9-es értéket. A magyarázat itt valószínűleg az, hogy a mozgó célpontra való lövéskor a cél mozgásának kiszámítása fontosabb, mint az amúgy nagyon rövid ideig tartó, inkább reflexeken alapuló célzás közbeni látás.Egyéb helyzetben azonban a látás élessége nagyon fontos. Kontrasztnövelő színszűrők a legtöbb esetben jó hatásúak..
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése