Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 10., kedd

-A VIZELETVÉTEL MÓDJA


A vizeletvétel módja

A vizeletet forró vízzel mosott vagy steril edényben fogjuk fel. A beteg érkezése után néhány órával vett friss vizelet vizsgálata adja a legmegbízhatóbb eredményt. Közvetlenül az étkezés után vett vagy hosszú állás után vizsgált vizeletminta alkalikus, ilyenkor lehet számítani az alakos elemek szétesésére, a baktériumok elszaporodására. Gyűjtőrendszerből (TRD-tartály, condom, stb.) vett vizelet nem alkalmas analízisre.
a) Férfiaktól rendszerint könnyű tisztán ürített középsugarú vizeletet nyerni. A fityma visszahúzása és a meatus letisztítása után a vizelet első részét (15-30 ml) kiengedi, majd a következő adagot (50-100 ml) steril tartályba üríti (amelyet azonnal le kell zárni), majd a maradékot a WC-be üríti. A steril körülmények között vett porció kerül mikroszkópos vizsgálatra és tenyésztésre. Ezzel a módszerrel csökken annak a veszélye, hogy a meatus környékéről és a húgycsőből származó szennyeződések megváltoztatják a vizsgálat eredményét. Férfiaknál ritkán van szükség arra, hogy katéterrel vegyünk vizeletet, kivéve vizeletakadásnál és a maradékvizelet meghatározására.
b) Nőknél tisztán ürített középsugaras vizeletet lehetetlen venni segítség nélkül. A vizelet vételére a következő módszer ajánlott: A páciens a vizsgálóasztalon fekszik kőmetsző helyzetben. A vulvát és a külső húgycsőnyílást fertőtlenítő oldattal letöröljük. A szeméremajkakat szétnyitjuk, és vizeletének első porcióját (10-20 ml) a külső húgycsőnyíláshoz tartott pohárba üríti, majd a következő porciót (50-100 ml) steril tartályba gyűjtjük, amelyet azonnal lezárunk. Ezután a vizsgált hólyagját teljesen kiüríti. Miután ez a módszer bonyolult, ezért elfogadható, hogy a páciens a WC-n hasonló módszerrel ürít vizeletet, és ha ez negatív, akkor nem szükséges további vizeletvizsgálat. Ha a vizeletvizsgálat eredménye kóros, akkor a fenti módszerrel javasolt megismételni. Ha a fenti módszerrel is bizonytalan a vizsgálat eredménye, akkor katéterrel kell vizeletet venni. Ha a katéterezést gondosan, steril körülmények között végezzük, a fertőzés veszélye minimális.
c) Gyermekeknél, különösen csecsemőknél problémás kielégítő vizeletmintát venni. Vizeletet lehet nyerni, ha a megtisztított húgycsőnyíláshoz egy műanyag tasakot helyezünk. Vizelettenyésztéshez azonban húgycső-katéterezés vagy suprapubicus punkció szükséges.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése