Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 21., szombat

-A HOSSZÚ ÉLET TITKA


A hosszú élet titka: mondjunk le az életet megrövidítő szokásainkról! 




A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a folyamatos stressz nem csak az egészségünket veszélyeztetik, hanem jelentősen megnövelik vitaminszükségletünket is.
A dohányzás:
A dohányzás pusztítja a vitaminokat. A dohányosoknak több vitaminra van szükségük, mint a nem dohányzóknak. A szenvedélyes dohányosok vérének C-vitamin koncentrációja még a felét sem éri el, mint a nem dohányzóknak. Szervezetük ezáltal fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Hajlamosak a rákos megbetegedések kialakulására. Épp a C-vitamin az, ami a cigarettafüstben található károsító anyagot semlegesíti, vagy hatástalanít, ezért rendkívül fontos a C-vitamin bevitele. A dohányzás a többi vitaminra is negatív hatást gyakorol. A dohányosoknak ajánlatos a napi C-vitamin szükségletet legalább másfél kétszeresét (150 milligramm) magukhoz venni.
Az alkohol:
Az alkoholbetegeknek is fokozott a vitaminszükségletük. Méregként károsítja szervezetüket, többnyire táplálkozásuk is hiányos, helytelen és rendszertelen. Az alkohol semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, így kalóriái üres energiával töltik fel a szervezetet. Ezért az alkoholisták körében gyakori a súlyos vitaminhiány, elsősorban a B1-, a B2-, a B6-vitamin, a niacin és a folsav ellátás is elégtelen. A legkülönfélébb tünetekben nyilvánul meg, zavar támad az idegrendszer ingerület-átvitelében, de a folsav hiányában fellépő vérszegénység sem ritka. Az egyedüli hatásos terápia az absztinencia. Eléréséig ajánlott multivitamin készítményeket fogyasztani, amelyek átsegítenek az alkoholbetegség kiváltotta hiányállapotokon.
A stressz:
A mindennapos túlterheltség az egyik legalattomosabb egészségkárosító. Meglehetős kockázatot jelent vitamin, főleg a C-vitamin ellátottságunk szempontjából. Szervezetünk egyik legfontosabb stresszhatásszabályozó szerve a mellékvese. Feszült helyzetekben a stressz hatására adrenalint és más hormonokat választ el, ehhez C-vitaminra van szükség. A C-vitamin tartalékok stresszhelyzetben pillanatok alatt felhasználódnak. Akadálytalan működését C-vitamin bevitellel kell segítenünk. Az állandó stressznek kitett emberek hajlamosabbak a betegségekre. A rossz C-vitamin ellátottság legyengíti az immunrendszert. A stresszállapot szervezetünk E-, és a B-vitamin szükségletét is fokozza. Ajánlatos több friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztani.
A fogamzásgátló tabletták:
Számtalan nő szed nap, mint nap ösztrogéntartalmú készítményeket. A fogamzásgátló szerek szedése minden vitamin működésére kihat. A triptofán nevű aminosav igen nagy mértékben lebomlik, ezért B6-vitamin igényünk megnő. A triptofán nélkülözhetetlen az idegrendszer zavartalan működéséhez. Hiányában a depresszió tünetei jelentkeznek. A C-vitamin szükséglet is fokozódik, a B12-vitamin szint is alacsonyabb lesz. Ajánlott nagyobb figyelmet fordítanunk az egészséges, kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás kialakítására, ami fedezi a szervezet B6-vitamin és folsav szükségletét. A sokféle halon és zöld salátán kívül az avokádó is csodákra képes.
A gyógyszerek:
Sok gyógyszer szedésekor kell számolni a hatóanyagok és a vitaminok kölcsönhatásából származó mellékhatásokkal. Ha hosszabb időn keresztül kell gyógyszereket szednünk szervezetünk vitamin szükséglete megnövekedhet. A legtöbb gyógyszerhatóanyag több vitaminra is hatást gyakorol.
A cukor:
A cukorral az a nagy probléma, hogy nagyon sokat eszünk belőle és gyakran nem is tudunk róla. A szénhidrát-édesítők mind cukrok, bár gyakran más a nevük. Az ember fel sem fogja, hogy csak eszik valamit, aminek a fele cukor. A ketchupban 8%-kal több cukor van, mint a jégkrémben. A kávétejszín helyettesítésére szolgáló tejpor 65%-a cukor, mjg ezzel összehasonlítva a csokoládé 51% cukrot tartalmaz. Túlságosan sok cukrot fogyasztunk és ezzel szervezetünknek sokat ártunk. 
A cukor nem tartalmaz vitamint, de lebontásához vitaminokra van szükség.
Ezeket a vitaminokat szervezetünk nem képes tárolni, a felesleget kiválasztja és a vizelettel kiürül. A cukorfogyasztás komolyan megterheli szervezetünket. Aki kevesebb cukrot és édességet vesz magához, nemcsak vitamintartalékait óvja, de megelőzi az elhízást és a túlzásba vitt cukorfogyasztás egyéb következményeit is.

A koffein:
Nem kétséges a koffein hatásos drog. Aki naponta élvezi kávéját vagy kóláját hozzászokik. A koffein közvetlenül a központi idegrendszerre hat. Elsősorban az agykérget izgatja. Csaknem azonnal megkönnyíti a szellemi működést és csökkenti az álmosságot meg a fáradtságot.
Fokozza a májban tárolt cukor felszabadulását, és ez magyarázza, hogy a kávé, a kóla és a csokoládé feldobja az embert. Ezeket az előnyöket messze túlszárnyalják a mellékhatások. A tárolt cukor szabaddá válása súlyos stresszt jelent az endokrin rendszernek. Azok, akik sok kávét isznak gyakran idegesek, izgatottak lesznek. A nagy mennyiségű metilxantin (a koffein aktív átalakulási terméke) jóindulatú emlő-megbetegedést vagy prosztatapanaszokat okozhat.
A koffein a szervezetből B-vitaminokat, inozitolt, C-vitamint, cinket, káliumot rabolhat el.

-A koffein fokozhatja az emésztőcsatorna savasságát, és végbélviszketést okozhat. Akik naponta 5 csésze kávét isznak 50%-kal nagyobb az esélyük, hogy szívrohamot kapnak, mint akik nem fogyasztanak kávét.
A koffeinkérdésnek nem a koffeinmentesített kávé a legjobb megoldás. A szabályosan elkészített tea sem jelent megoldást, hiszen abban is csaknem annyi koffein van. A gyógyteák azonban eléggé éltetőek, élénkítők lehetnek. A ginseng is feldobhatja, sokkal jobban, mint a kávé.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése