Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 29., vasárnap

-HOGYAN BIZTISITHATÓ A GYERMEK BIZTONSÁGA A MEDENCÉBEN.


Hogyan biztosítható a gyermek biztonsága a medencében


A tavak, óceánok és viziparkok kiváló szórakozást jelentenek a családok számára. A biztonságos szórakozás azonban csak akkor lehetséges, ha a szülők figyelnek a potenciális veszélyekre—ez azt jelenti, hogy Önnek folyamatosan figyelnie kell gyermekére, ha az a vízben vagy a víz közelében tartózkodik.


A medencék, tavak, óceánok és viziparkok kiváló szórakozást jelentenek a családok számára.
- A biztonságos szórakozás azonban csak akkor lehetséges, ha a szülők figyelnek a potenciális veszélyekre—ez azt jelenti, hogy Önnek folyamatosan figyelnie kell gyermekére, ha az a vízben vagy a víz közelében tartózkodik.

A legtöbb fulladásos baleset április és szeptember között történik.
- A legtipikusabb áldozat a családi medencében játszó kétéves, habár a gyermekek néhány centiméteres vízben is megfulladhatnak, akár egy pancsolóban vagy a fürdőkádban.
-A gyermekek nem csapkodnak és verdesnek, ha vízbe esnek, hanem általában sírás és hang nélkül alámerülnek. Ha a felnőtt nem figyel, a baleset észrevétlenül megtörténhet.

Íme néhány tudnivaló, amely segítségére lehet a családoknak a vizijáték biztonságosabbá tételében:

Nincs vízbiztos gyermek. A csecsemők és totyogók által vett úszásórák nem teszik őket vízbiztossá, bármit is mondanak a reklámok. Ha a gyermekek a vízben vannak, a szülők folyamatosan legyenek karnyújtásnyira, és ne merüljenek beszélgetésbe. A totyogók és kisgyermekek könnyen alámerülnek, idősebb gyermekek esetén pedig a szülőknek figyelniük kell a durva játék vagy a veszélyes viselkedés megfékezésére.

Tanulja meg a gyermekvédelmi szabályokat, tudását folyamatosan frissítse. Az alapvető gyermekvédelmi szabályok ismerete segít megvédeni saját, illetve mások gyermekeit. Hasznos, ha részt vesz a helyi kórházban vagy felnőttképzó központban, kétévente szervezett tudásfrissítő tanfolyamokon.

Ne bízzon a felfújható eszközökben. A derékon használt, felfújható úszógumi, a „felkarra” csúsztatható karúszó, és a különböző csövek nem tartják a gyermek fejét megbízhatóan a víz felett az idő 100%-ában. Ha a gyermek derékra tett úszógumival vízbe ugrik, megtörténhet, hogy fejjel lefelé, lábbal felfelé lebegő állapotba kerül. A karúszó leereszthet, és nem biztos, hogy használatával a gyermek feje a víz felett marad. Még az ügyesen úszó gyermek sem biztos, hogy megfelelő döntést tud hozni, vagy nyugodt tud maradni, ha baj történik a felfújható eszközzel.

A megfelelő elkerítés segít a védelemben. Ha a medence az udvarban található, ne csupán a medencebiztonságra vonatkozó, minimális, helyi jogi követelményeket teljesítse. Állítson fel a medence körül egy legalább öt láb (1 láb kb. 30 cm) magas kerítést, használjon rajta magasan elhelyezett, zárható reteszt. A rúd- vagy cölöpkerítés a legmegfelelőbb, ne alkalmazzon láncos kerítést, vagy olyat, amelyen akkora rések találhatók, amelyen a gyermek könnyedén átbújik. A medencét a háztól elválasztó, csúsztatható üvegajtó nem biztonságos—elég ha egyetlen pillanatra nem figyel, és a gyermek máris kijut a medencéhez. Ha a medence elérhető a ház belsejéből, ügyeljen arra, hogy a bejárat biztonságos és gyermekbiztos legyen.

Ellenőrizze a medencerácsokat. Győződjön meg arról, hogy a lefolyókat fedő, minden medencerács sértetlen és a helyén van. A gyermekek haja beleakadhat a nyitott lefolyóba, a szívóhatás pedig könnyen a víz alá húzza a kis úszókat.

Legyen éber a bulik alkalmával. Ha több gyermek is részt vesz a medencepartin, a buli egész ideje alatt legyen egy felnőtt a medencénél. Könnyen megtörténik a tragédia, ha valamelyik fiatal vendég kisétál, miközben mindenki más az odabent feltálalt születésnapi tortával van elfoglalva. Ha az Ön gyermeke is a meghívottak között van, az a legjobb, ha folyamatosan őt figyeli. Vigyen magával mobiltelefont a medence mellé, így vészhelyzet esetén tud telefonálni.

A legjobb választás a mellény. Ha csónakázni megy, ellenőrizze, hogy mindenki viseli-e a partiőrség által jóváhagyott, életmentő mellényt. A gyermekek ezt már a kikötő megközelítésekor viseljék, és legyen rajtuk egészen addig, míg beszállnak az autóba hazainduláskor. A csónakban a felnőttek is viseljenek életmentő mellényt minden esetben. Ha a gyermekek körbeússzák a csónakot, ügyeljen arra, hogy távol maradjanak a motortól. Nem csak a propeller okozhat balesetet a motorindításkor. Beszámoltak már kipufogó által okozott szénmonoxid mérgezésről is csónak mögött úszó gyermekek esetében.

Ugrás előtt ellenőrizze a körülményeket. Csak akkor engedje a gyermeket beleugrani a tóba vagy folyóba, ha meggyőződött annak biztonságosságáról. Ellenőrizze, hogy a meder nem mélyül-e hirtelen, vagy hogy nincs-e a víz alatt szikla vagy farönk, illetve, hogy az áramlás nem túl erős-e.

Segítse az életmentők munkáját. Nem csak az életmentők feladata, hogy vigyázzanak gyermekére; ezt Önnek is meg kell tennie. Amikor tele a medence, az úszómester számára nem egyszerű észrevenni egy bajbajutott gyermeket, emellett senki nem figyel úgy gyermekére, mint Ön.
http://www.pampers.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése