Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 31., kedd

-A FÉRFI NEMI SZERV


A férfi nemi szerv

A férfi nemi szervei és azok működése. A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.
A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.
A férfi nemi szerv részei:




  • hímvessző
  • herezacskó a két herével és két mellékherével
  • ondóhólyag
  • ondóvezeték
  • prosztata
A hímvessző (pénisz)
A férfiak közösülési szerve. A hímvessző hüvelybe vezetéséhez annak megfelelő mértékű merevedése (erekciója) szükséges. A hímvessző három hengeres, merevedésre képes részből áll (két barlangos és egy szivacsos test), végén a makk található, melynek felszínén nyílik a húgycső. A barlangos testek nyugalmi állapotukban kevés vért tartalmaznak.
Szexuális izgalom hatására a nemi szervek és a pénisz vérátáramlása fokozódik, és a barlangos testek megtelnek vérrel, ezzel méretük jelentősen megnő. Ez a folyamat a merevedés. Ilyenkor a péniszbe vezető erek kitágulnak, az elvezető erekben csökken a véráramlás, így marad fenn a merevedés.
A nemi izgalom megszűntekor a befelé vezető erek szűkülnek össze, az elvezető erek kitágulnak, így megszűnik a merevedés. A szivacsos testben halad a húgycső, melynek jelentősége csekély a merevedés folyamatában.
A herezacskó (szkrotum)
A hímvessző alól ereszkedik le a szőrrel fedett vastag és ráncolt bőrű szerv, mely a heréket tartalmazza.
A here
Tojásdad alakú páros szerv, melyek a férfiasságért felelős hormonokat termelő mirigyek. A herék több feladatot látnak el. Egyrészt a herék belsejében termelődnek és érnek a hímivarsejtek (spermiumok). Másrészt itt képződik a férfi nemi jellegért felelős hormon, a tesztoszteron. A here felső részén található a mellékhere, amely biztosítja a spermiumok érésének végső lépéseit (az érlelés során kapnak a spermiumok termékenyítőképességet) és a spermiumok raktározását, valamint összeköti a herét az ondóvezetékkel.
Ondóvezeték (ductus deferens)
Az ondóvezeték kb. 35 cm hosszú cső, melynek első szakasza a mellékhere. Az ondóvezeték a szexuális aktus során a spermiumokat a külvilág felé szállítja. Az ondóvezeték az ondóhólyag, majd a prosztata érintésével nyílik a húgycsőbe. A húgycső tehát kettős funkciót lát el: a vizeletürítési funkciót, hiszen rajta keresztül távozik a vizelet a húgyhólyagból, valamint nemi funkciót, mert a spermiumok is a húgycsövön keresztül érkeznek a külvilágba.
Járulékos mirigyek
A férfi nemi szervek mirigyei váladékot termelnek (sperma), amely a megtermékenyítés szempontjából jelentős szereppel bír. Váladékaik életteret jelentenek a spermiumok számára, biztosítják energia- és tápanyagellátásukat, valamint segítik a mozgásukat, előrehaladásukat a női szervezetben.
A prosztata
A prosztata, más néven dülmirigy egy körülbelül 15g súlyú, gesztenye alakú mirigy, melyen felülről lefelé a húgycső halad át. A prosztata nyugalmi helyzetben csekély mennyiségű váladékot termel, azonban szexuális izgalom hatására ez a mennyiség megnő. A prosztata, az ondóhólyag és két kis mirigy, a Cowper-mirigy által termelt váladék, valamint az ondósejtek (spermiumok) együtt alkotják az ondót (spermát).
- Érdekes folyamat, hogy a magömlés előtt a Cowper-mirigyek váladéka kerül először a húgycsőbe, hogy megtisztítsa azt a vizeletmaradványoktól. Másodjára a prosztataváladék halad végig a húgycsövön, végül az ondóhólyag ivarsejteket is tartalmazó váladéka következik.
A prosztata szerepe kiemelkedő fontosságú a megtermékenyítésben, mert váladéka megnöveli az ondó mennyiségét és csökkenti annak sűrűségét. Amikor a prosztata váladéka bejut a vaginába, olyan környezet jön létre a spermiumok számára, hogy a mozgékonyságuk fokozódik, így nekivághatnak a megtermékenyítéshez vezető útnak.
Az ondóhólyagok
Két, 5-6 cm hosszú mirigy, melyek a húgyhólyag mögött, a prosztata felett helyezkednek el. Az elnevezés annyiban kissé félrevezető, hogy az ondóhólyagok igazából nem tartalmaznak spermiumokat, de olyan anyagokat választanak ki, amelyek serkentik a spermiumtermelést.
A hímvessző működése
Az erekció
Ahhoz, hogy az ondósejtek eljussanak rendeltetési helyükre és megtermékenyítsék a petesejtet, a hímvesszőnek meg kell merevednie. Ez az állapot az erekció vagy merevedés, amely a péniszben lévő erek és barlangos testek vérrel telítődésének és kitágulásának eredményeképpen jön létre. Merevedés alatt a péniszben a nyugalmi állapothoz képest mintegy nyolcszor annyi vér található.
-Sok fiút zavar, hogy reggel merevedése van. Ennek három oka van.
Reggel a húgyhólyag telt állapotban van. Fala feszül, és elnyomja azokat a visszereket, amelyekbe a hímvessző elvezetői vénái ömlenek. Vizeletürítés után „javulás” tapasztalható.
A második ok idegi eredetű. Éjszaka a paraszimpatikus idegrendszer túlsúlya miatt a verőerek kitágulnak, és ez segíti a hímvessző feltelítődését.
A harmadik ok hormonális, azaz a tesztoszteron (a férfias jellegért felelős hormon) szintje reggel 7 órakor a legmagasabb, ez is hozzájárulhat az erekcióhoz.

Az ejakuláció
A makk dörzsölődése a hüvely falához ritmikus összehúzódásokat vált ki az ondóhólyag falában, melynek hatására a hólyagok a tartalmukat a húgycsőbe juttatják. Ide kerül a prosztata és a Cowper-mirigyek váladéka is, így alakul ki a sperma. A spermának a péniszből való szaggatott kilövellését nevezzük ejakulációnak, vagy magömlésnek.
A spermiumokról
A sperma görög szó, magot jelent. Az ondósejt vagy spermium egy apró sejt, melynek mérete nem haladja meg az 50 millimikront. A spermium három részből áll. A fej tartalmazza a genetikai állományt hordozó magot, az összekötőrész az energiatartalékot, a farokrész biztosítja a mozgást. A serdülőkort követően a spermiumok folyamatosan termelődnek. Az érett hímivarsejt képződése és érése 72 óráig tart. A spermiumok a herében képződnek és érnek, de végleges érésük a mellékherében zajlik. Itt kialakul a mozgási képességük, de a megtermékenyítő képességüket csak az ondóhólyag és a prosztata váladéka adja meg, miközben az ondóvezetéken áthaladnak. Ekkor helyváltoztatási sebességük megnő, percenként 3-4 millimétert is előrejutnak. Sebességüket a hüvelyben megőrzik kb. 30-40 óráig, ezután mind helyváltoztató, mind a megtermékenyítő képességüket elvesztik.
A magömléskor kilövellt sperma kb. 3 ml és körülbelül 300-400 millió spermiumot tartalmaz. Ezek mindegyike tartalmazza azt az enzimet, mely a képes feloldani a petesejtet körülvevő védőburkot.
-A sokmilliónyi hímivarsejt közül azonban csak egyetlen jut el a petesejt belsejébe, hogy megtermékenyítse azt.
http://intimzona.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése