Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 1., vasárnap

-GYERMEKKORI BŐRFERTŐZÉSEK KÉPEKBEN


-GYERMEKKORI BŐRFERTŐZÉSEK  KÉPEKBEN.-
Szöveg forrás-Web Beteg 

 A bőrgyógyászati rendelőkben a betegek igen nagy százaléka bőrfertőzés miatt jelentkezik. Ilyenek a bőrnek, a bőrfüggelékeknek, a szőrtüszőknek, faggyúmirigyeknek, illetőleg a körömnek a fertőzései, de sokszor nyálkahártya fertőzésekkel is felkeresnek bennünket.Ezzel a munkával a gyakorló orvosnak szeretnék egy vizuális támpontot nyujtani a bőrfertőzések felismerésének tárgykörében.



A gennykeltô baktériumok által okozott bôr-, és lágyrész fertôzések száma az utóbbi 10 évben megnövekedett.
Ennek több oka van.
 Ezek közül megemlítendôk: a bôrápolás hiányosságai, gyógyszerek és gyógyhatású szerek helytelen használata, téves diagnózis, környezeti ártalmak, a lakosság egy részének rossz higiénés viszonyai.
A fertôzô bôrbetegségekben gyakoribbak a szövôdményes formák is. A súlyos, esetleg az életet is veszélyeztetô szövôdmények (gangréna, fasciitis, szepszis) oka elsôsorban a késôn megkezdett vagy nem megfelelô helyi és szisztémás kezelés, a fertôzésért felelôs baktérium faj rezisztenciája a választott antibiotikumra.
A kísérôbetegségek (daganat, anyagcsere-betegségek, immunbetegségek, gyógyszeres kezelés) súlyosbítják a fertôzô bôrbetegségek lefolyását. A szövôdmények kezelése elhúzódó és költséges, maradandó egészségkárosodással is járhat (osteomyelitis, amputáció).
 A gyakorló orvos számára fontos, hogy ismerje és tudja diagnosztizálni a gennykeltôk által elôidézett bôrbetegségeket, és megkezdje a tünetek korszerü kezelését, mert a helyes kezelés fontos. A rizikócsoportok (diabetes mellitus, cirrhosis, daganat) részére ajánlatos tájékoztatást adnia a kezelôorvosnak, hogy a banálisnak tunô bôrfertôzések esetében is azonnal kérjen tanácsot
A gennykeltô baktériumok – elsôsorban Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes (b) haemolyticus) által okozott elsôdleges és másodlagos bôrbetegségek száma szaporodik. A kórképek korai felismerése és kezelése fontos epidemiológiailag, és a szövôdmények (fasciitis, sepsis) megelôzésére is.

Elsődleges és másodlagos bőrfertőzések

A bőrfertőzések lehetnek elsődlegesek vagy másodlagosak.
Az elsődleges bőrfertőzés azt jelenti, hogy maga a kórokozó károsítja meg olyan mértékben a bőrt, – a hámot, illetve a hám alatti struktúrákat – a bőrfüggelékeket, hogy azzal gyulladást okoz.
Ennek a gyulladásnak látjuk a tüneteit, a bőrpírt, a hólyagokat, a sebeket, a növedékeket, a göbcséket, és ezek a bőrfertőzés mellett valamilyen szubjektív panaszt is okoznak (égés, viszketés, fájdalom).

Másodlagos bőrfertőzés akkor alakul ki, amikor valamilyen meglévő bőrgyógyászati megbetegedés talaján történik felülfertőződés.
 Erre legjobb példa az ekcéma, ahol a gyulladás miatt a bőr védekező funkciója meggyengül, és sem a védő lipid réteg, sem a védő mikroba réteg nem tudja megóvni a különböző kórokozók támadásaitól, másrészt, a viszketés következtében az állandó vakarás is felsérti mechanikusan a bőrfelszínt, emiatt sokkal könnyebben behatolhatnak a különböző kórokozók.

A bőrfertőzések okai

Meglehetősen sokféle kórokozó okozhat bőrfertőzést, ezek lehetnek különböző baktériumok,/staphilococcus,streptococcus  hogy csak a leggyakoribb és legfontosabbat emlitsük,. de természetesen lehetnek vírusok, gombák, vagy állati élősködők.Jelen anyagban főként a két legfontosabb baktériumról szólnék a staphilococcus-ról és a streptococcusról és ezekről mutatnék be szemléltető ikonográfiai anyagot.
Annak idején amikor még nem minden kutyagumiért küldték a gyermeket bakterológiai vizsgálatra, egy igen kedves tanitómesterem a következőket mondta-véssétek a fejetekbe hogy a bőrfertőzéseknél ennek a két gengszternek/a staphilococcus és streptoccus/  a kórisméjét nagy valószinüséggel  az első látásra el lehet különiteni.
-A streptococcus a bőr felszinén a felületes rétegekben támad míg a staphilococcus a mélyebb szövetekben alattomosan roncsolva mindent amit utjában talál..Ez igy igaz,mert a mindennapi gyakorlat ezt igazolta.
.
.


A staphylococcus fertőzés

 

 Az egészséges felnőttek 20-30%-ának orrában és bőrén (kisebb gyakorisággal a szájban, emlőmirigyekben, a nemi és húgyutakban, belekben, és a felső légutakban) honosak, és többnyire ártalmatlanok.
-Amennyiben a bőrön vagy másutt sérülés keletkezik, ez lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy áthatolva a szervezet védekező rendszerén, fertőzést okozzanak.
Staphylococcus fertőzésekre hajlamosak az újszülöttek, szoptatós anyák, idült betegségekben (főleg tüdőbetegségben, cukorbajban és rákban) szenvedők, azok akiket bőrük állapota erre hajlamosít, az operáltak, és akik immunrendszere mellékvesekéreg-hormonok (kortikoszteroidok), sugárkezelés, immungátló gyógyszerek vagy rákellenes szerek alkalmazása miatt gyengébben működik.

Staphylococcusok okozta fertőzések
.
.
Tünetek
A staphylococcusok a szervezet bármely részét megfertőzhetik, és a tünetek a megbetegedés helyétől függnek. A fertőzés lehet enyhe, vagy életveszélyes. A Staphylococcus fertőzések általában gennytömlőket (mint a tályogok és a kelések: furunkulusok és karbunkulusok) hoznak létre. A staphylococcusok a véráram segítségével különböző belső szervekbe pl. a tüdőkbe juthatnak, és ott tályogokat képezhetnek, továbbá a csontok (oszteomielitisz), a szívbelhártya és a szívbillentyűk (endokarditisz) fertőzését okozhatják.
A staphylococcusok általában bőrfertőzéseket okoznak. A bőr staphylococcus tályogjai mint meleg, gennyel teli tasakok jelennek meg a felszín alatt. Rendszerint nagy pattanás formájában kifakadnak s tartalmukat a bőrre ürítik, amely megtisztítás hiányában újabb fertőzések forrása lehet. A staphylococcusok bőr alatt tovaterjedő fertőzést, cellulitiszt is okoznak. A keléseket általában szintén a staphylococcusok okozzák.
Újszülöttekben rendszerint az első hat hét folyamán alakulnak ki staphylococcus bőrfertőzések. A leggyakoribb tünet a hónaljban, lágyékban vagy a nyaki bőrredőkben létrejött átlátszó folyadékkal vagy gennyel teli nagy hólyagok megjelenése. A súlyosabb staphylococcus fertőzések sok bőrtályogot, nagyfoltos hámlást, vérfertőzést, az agy és a gerincvelő burkainak gyulladását (meningitisz), és tüdőgyulladást okozhatnak.
Szoptatós anyák staphylococcus mellfertőzése (masztitisz) és melltályogjai, a szülést követő 1.-4. héten alakulhatnak ki. E fertőzéseket többnyire a csecsemők kapják el a kórház csecsemőrészlegén és terjesztik tovább szoptatáskor az anya mellére.
A staphylococcus okozta tüdőgyulladás súlyos fertőzés. Komoly kockázatot jelent idült tüdőbetegségben (mint az idült hörgrut és a tüdőtágulás) szenvedők, valamint influenzások számára. A staphylococcus pneumonia gyakran okoz magas lázat és súlyos légúti tüneteket: légszomjat, szapora légzést és köpetürítéssel járó köhögést, ahol a köpetet vér színezheti. Újszülöttekben - néha felnőttekben is - a staphylococcus pneumonia tüdőtályogokhoz és a mellhártya (a tüdőt borító hártya = pleura) fertőződéséhez vezethet. A fertőzés, melyet mellkasi gennygyülemnek (torakális empiéma) nevezünk, fokozza a tüdőgyulladás okozta légzési nehézségeket. A staphylococcusokat rendszerint valamely visszéren keresztül bevezetett (intravénás) fertőzött eszköz pl. katéter juttatja közvetlenül a véráramba, bár a vér staphylococcus fertőzése (staphylococcus bakteriémia) gyakran a szervezet egy másik részében kialakult staphylococcus fertőzésből származik. A súlyosan égettek gyakori haláloka a staphylococcus bakteriémia. Jellemző esetben a bakteriémia állandó magas lázat, néha keringés-összeomlást (sokkot) okoz.
A véráramba került staphylococcusok főleg a drogot intravénásan adagoló kábítószer-élvezők körében, a szívbelhártya és billentyűk fertőződéséhez (endokarditisz)H vezethetnek. A fertőzés gyorsan károsíthatja a billentyűket, ami szívelégtelenséget és halált okoz.
A csontfertőzések (oszteomielitisz) elsődlegesen a gyermekeket érintik, bár idősebbekben is előfordulnak, különösen ha mély bőrfekélyük (felfekvésük) van. A csontfertőzés hidegrázást, lázat és csontfájdalmat okoz. A fertőzött csontrész fölött vörös duzzanat alakul ki, és a baktérium által megtámadott területhez közeli ízületekben folyadék szaporodhat fel. A fertőzött terület fájdalmas lehet, és a beteg rendszerint lázas. Néha a röntgenvizsgálatokkal és más képalkotó eljárásokkal egy-egy fertőzött terület felismerhető ugyan, de a korai kórisme felállításában rendszerint nem jelentenek segítséget.
A belek staphylococcus fertőzése gyakran okoz lázat, hasi puffadást és felfúvódást, a bélmozgások átmeneti leállását (ileusz), és hasmenést. A fertőzés leggyakrabban kórházban fekvő (hospitalizált) betegekben lép fel, különösen akkor, ha az illető hasi műtéten esett át, vagy antibiotikummal kezelték.
A sebészeti beavatkozás fokozza a staphylococcus fertőzés kockázatát. A fertőzés varratgennyedéshez, vagy a műtéti terület súlyos károsodásához vezethet. A fertőzések rendszerint a műtétet követő napoktól több hétig terjedő időszakon belül jelennek meg, de ha a beteg a sebészeti eljárás során antibiotikumokat kapott, sokkal lassabban is kialakulhatnak. A műtét utáni staphylococcus fertőzés rosszabbodhat, és toxikus sokk szindrómába mehet át.

A streptococcusok okozta fertőzések

 

 

A streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

A streptococcusok okozta fertőzések

A streptococcuszok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.
.

A húsevő baktérium

Az A-csoport tagjai a legfertőzőbb kórokozó streptococcusok. Legjelentősebb képviselőjük a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.
Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén, akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében.
A húsevő baktériumot egyébként az emberek többsége tünetmentesen hordozza, egyben üríti a kórokozót.
Leginkább a felső légutak közvetítésével, cseppfertőzéssel terjed. Betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere valamilyen okból legyengül vagy olyan új S. pyogenes alfajjal találkozik, amely iránt a védettség még nem alakult ki.

A fertőzések megjelenése

A streptococcus fertőzések három formában jelenhetnek meg.
1-A hordozó állapotra jellemző, hogy a hordozó személyben a kórokozó nem okoz megbetegedést.
2-A heveny megbetegedések gyakran gennyesedéssel járnak.
3-Az akut szakasz után, a szervezet immunreakcióinak következtében a fertőzés lezajlása után, nagyjából két héttel úgynevezett poststreptococcalis kórképek jelenhetnek meg.
A streptococcus okozta torokgyulladás a leggyakoribb kiváltott betegség, leginkább az A-csoportba tartozó baktériumok, elsősorban a S. pyogenes okozza.
A streptococcusos torokgyulladás egyötödére jellemző, hogy a betegnek torokfájása, láza van. A torokképletek vörösek, duzzadtak, nem ritka a gennyesedés, főleg a mandulák területén. A betegség az esetek többségében általános panaszokat okoz: enyhe torokfájás, fejfájás, rossz közérzet, émelygés, hányás, hányinger.
A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak és fájdalmasak. A köhögés nem általános. Kisgyermekeknél gyakran az orrfolyás az egyetlen tünet.
A torok- és mandullagyulladás esetében, a kórokozó a nyirokutakon keresztül terjed és gennyes középfülgyulladás, agyhártyagyulladás alakulhat ki szövődményként.
A bőrfertőzések közül gyakran okoznak ótvart és orbáncot. De a skarlát jellemző kórokozója is a Streptococcus pyogenes.
A toxikus sokk szindróma (TSS) komoly tünetegyüttes, melyet kezdetben a menstruációs ciklussal hoztak összefüggésbe, majd később derült fény egyes baktériumokkal való szoros ok-okozati kapcsolatára.
A diagnózis a fertőzött területből vett váladék vagy súlyos esetben vérmérgezés fennállásakor, a vér mikrobiológiai vizsgálatán alapszik, a tünetek pontos feltérképezése után.
A mikrobiológiai vizsgálat megadja a kórokozó pontos típusát, illetve meghatározható az a legmegfelelőbb terápiás szer is, amely az adott baktériumot a legnagyobb hatásfokkal pusztítja el. Az egyes streptococcus fajok baktériumérzékenysége eltérő.
Gyakran nagyon jól reagálnak penicillinre, ám nem egyszer, főként súlyos esetben erőteljesebb kezelés, antibiotikum kombinációk alkalmazása válik szükségessé.
A röviden leirt két kórokozónak nagy szerepe van a különböző bőrfertőzések kialakulásában.Az eddig jól körülhatárolt klinikai képeket bizonyos esetektől eltekintve manapság már mindkét kórokozó okozhatja-/pl az ótvar/
Ebből az elgondolásból kiindulva a bőrfertőzéseket ugymond egy kalap alatt mutatom be. Cikkünk a hirdetés után folytatódik

.
Bőrfelület bakteriális fertőzései.


-    Ótvar: egyik leggyakoribb felületes gennyes bőrbetegség, mely gyermekeknél gyakoribb. Arcon, orrnyíláson, szájüreg és fül körül, hajas fejbőrön fordul elő. A bőrfelszín felé felemelkedő sárgás barnás pörkök láthatók, melyek mellett gennytartalmú vagy vérzékeny hólyagok is észlelhetők. Kezelése: pörkök eltávolítása borogatással, antibakteriális ecsetelők, kenőcsök alkalmazása. Lábon ritka.
Streptococcus által  előidézet formák



Idem







Staphilococcus előidézet formák




Idem




-Más impetigo formák


 Idem

 Idem

 Idem




-    Orbánc: Streptococcus okozta heveny, fertőző felületes bőrgennyesedése az irha nyirokereinek. Leginkább az alsó végtagokon, arcon fordul elő. Tünetei: rossz közérzet, magas láz hidegrázással, bőrfelszín feszes, fénylő, élénkvörös, duzzadt, oedémás, hólyagos, körülhatárolt vérbőség, Kezelés: orvosi kezelést és elkülönítést igényel, ágynyugalom, antibiotikumos kezelés.


Kiterjedt forma a bal arcfélen
idem-lábfej




-    Kelés: nagyon gyakori, főleg szőrős területeken,(tarkó, comb) fellépő heveny, mély, gennyes duzzanat melyet a Staphylococcus okoz. Kezelése: párakötés, mechanikus kiürítés, kinyomás, széles spektrumú antibiotikum alkalmazása



-    Darázsfészek: több egymás melletti szőrtüsző mély gyulladása. Lilás színű. Fejfájást okozhat.




-    Halmozott szőrtüszőgyulladás : egy szőrtüsző felületes gyulladása (gennyhólyag, piros).
Bőr mélyebb rétegeiben levő betegségek:




-    Pállott szájzug: Oka: gyermekeknél baktériumok, felnőtteknél sarjadzó gombák, vashiány, cukorbetegség, csökkent harapási magasság. Ótvaréhoz hasonló a kezelése




---    Vadhús: gennykeltők okozta ér dús kötőszövet, ujjakon, kézen, ajakpíron fordul elő. 2-10mm-es élénkvörös, kocsányon lógó sarjszövet, környezete nedvezik, lepedékes, vérzékeny.












-    Gennyes körömsánc gyulladás: Tünetei: sárga körömágy, gennyesedés, pír. Lehet rosszul végzett manikűrözés eredménye is. (Cuticula kivágása csak a vendég saját kérésére javasolt.). Átterjedhet ujjbegyekre is.




-Felülfertőzött pattanások heges nyomai az arcon



-Echtima.Kezdetben az ótvarhoz hasonló elváltozás,de mélebbre terjed és pigmentációval,olykor heggel gyógyul.



-Cellulitis A cellulitis a bőrnek és bőr alatti kötőszövetnek bakteriális fertőzése.. Súlyosabb esetben átterjedt a nyirokcsomókra.A  baktériumok behatolnak a bőrbe egy vágás, kaparás, vagy más sérülés esetén.A cellulitis megjelenhet a lábakon, a karon, az arcon és a hajas fejbőrön.. Kezelés nélkül, olykor életveszélyessé válhat.

 



Skarlátos kiütés


-Felülfertőzött ajakherpesz




-Felülfertőzött ótvar és annak maradványtünetei a nyakon




-Skarlátos arc-szájkörüli halvány háromszög/Filatov/








-Lábujjak hámlása skarlát után



-A tenyerek bőrének  hámlása skárlát után


- Az arc felülfertőzött atópiás ekcémája



-Málnanyelv-a skárlát egyik tünete





-Fertőzött köldök



-A szeméremtest gennyes gyulladása csecsemőkorban



-Serpinigózus gennyes bőrgyulladás



-Toxikus skárlát bőrkiütései



-A felső ajak –mérges –pattanása/staphilococcus fertőzés/






-Leromlott állapotu csecsemő nyaki furunkulózisa





- A bőr ujszülöttkori staphilococcus fertőzése-/pemfigus/



-Felülfertőzött pelenka dermatitisz


Szöveg forrás-Web Beteg.hu












-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése