Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 11., szerda

-KÖLDÖKBETEGSÉGEK


Köldökbetegségek

A köldökzsinór azon része, mely szülés után átmetszetvén, az újszülött altestén visszamarad, a 3-10-ik napon egyszerü beszáradás következtében a nélkül, hogy magán a köldökön nevezetesebb reakció idéztetnék elő, leválik, s a leválás helyén a köldökön felületes fekélyke marad vissza, mely néhány nap mulva beheged.
-Ez a normális köldökzsinórleválás és köldökgyógyulás.
-A gyógyulást azonban igen sok tényező zavarhatja, miből ismét többféle, s gyakran súlyos betegség származhatik, melyek esetleg általános fertőzés útján az újszülött halálát is idézhetik elő.
- A szakemberekvizsgálatai ugy találták, hogy az 1000 általuk megfigyelt újszülöttnél 220-nál a köldökgyógyulás rendellenes volt; 147 esetben a köldökzsinór nem száradt le, hanem rothadásba ment át; 126-nál a maga a köldök begyuladt, kettőnél üszök fejlődött, sokaknál láz volt jelen, 3 elhalt.
 Nyilvánvaló tehát, hogy a köldökgyógyulás normális lefolyásának biztosítása az újszülötek egészségügye terén fontos feladat.
- A köldökbántalmak közül nevezetesebbek a következők:
- a köldök véredényeinek gyuladása (ezen bántalom legtöbbször genyvérüség útján halálra vezet),
-köldöklob, köldöküszög, köldökvérzés, a köldökedényekből azok elégtelen alákötése folytán vagy pedig magából a köldöksebből, mintegy szivacsból; a köldökvérzés ezen utóbbi alakja többnyire halálra vezet, mert ugyszólván alig csillapítható s mindig súlyos alkati bántalom tünete gyanánt lép fel.
-A köldökgomba nem más, mint vadhús (sarjadzás), mely könnyen gyógyíthaó. .Köldöksérv csecsemőknél igen gyakori baj, de a későbbi korban a felnőtteknél sem ritka; a csecsemőkorban többnyire magától megoldódik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése