Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 9., hétfő

-ONÁNIA CSECSEMŐ ÉS KISDEDKORBAN


Onánia csecsemő és kisdedkorban


A későbbi szexualitásnak sokszor már csecsemőkorban megnyilvánuló, ártalmatlan és jelentőség nélküli megnyilvánulásaként a csecsemő szívesen megfogja nemi szervét, látható öröme telik ebben.

A csecsemőnek nincs még nemisége a szó későbbi értelmében, ezek a megnyilvánulások részei az egész testtel való ismerkedésnek, csak a felnőtt látja bele a nem létező szexualitást.
A nemi szervekben különösen sok idegvégződés van, már kisgyermekkorban érzékeny terület. Ezért néha a kisfiú hímvesszeje és a kislány csiklója megmerevedhet, különösen teli hólyag mellett; néha a levetkőztetéssel kapcsolatos hideghatás váltja ki a merevedést.
A vizelés kiváltotta érzés vagy az anya tisztogató tevékenysége már korán felhívhatja a kisgyermek figyelmét arra, hogy a nemi szervével való játék kellemes érzetekkel jár.
A nemi szerveken előforduló gyulladás és viszketés (kislányban az esetleg cérnaférgek okozta hüvelygyulladás, fiúkban pedig a fityma begyulladása) onániára emlékeztető mozdulatokra késztetheti a kisgyermeket, combjait ritmikusan egymáshoz dörzsöli, vagy párnához, vagy a matrac széléhez dörgölődzik
.
A művelet akár bizonyos csúcsponthoz is eljuthat, a kisgyermek szeme csillog, tekintete elréved, arca kipirul, majd ellazul és elálmosodik.
Más gyermekek előbb csak viszketés csillapítása végett ragadják meg nemi szervüket, aztán már nagy örömük telik ebben
. A legtöbb anya elrémül és valami nagyon súlyos bajt sejt.
Az ilyen manipulációk olyan fokot érhetnek el a fokozottan ingerlékeny gyermekben, hogy ezt már nem lehet normális jelenségként elkönyvelni és talán orvos segítsége is szükséges *, ez azonban nagyon ritkán fordul elő.
Ha kisgyermekben onániát észlelünk
, először az esetleges testi kiváltó okok után kell nézni: sebes fenék, szűk vagy kellemetlen pelenka fitymagyulladás fitymaszűkület cérnaféreg, a hüvelybemenet gyulladása, hintőporcsomók a hüvelybemenetben; ezeket kell először rendbe hozni, illetve megszüntetni.
A külső tényezők megszüntetése után a gyermek a szokást magától hagyja abba. Amúgy is csökken ilyen irányú érzékenysége a pelenkás kor elmúltával és az addig már szokássá vált tevékenység hamar feledésbe merül
.
Makacs esetben kérjünk tanácsot orv #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése