Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 11., csütörtök

A NYIROKRENDSZER KÓROS ELVÁLTOZÁSAI GYERMEKKORBAN

A NYIROKRENSZER KÓROS ELVÁLTOZÁSAI GYERMEKKORBAN-KÉPEKBEN-
A LYMPHÁS RENDSZER RENDELLENESSÉGEI.
Bár minden tipusu lymphangioma /nyirokszöveteredetü daganat/ a lymphás rendszer rendellenessége , mégis elkülönithető  három különböző típus , amelyek mindegyike kissé más megjelenésü és  különbözőek a klinikai következményeik is. .
Lymphangioma circumscriptum/ körülírt nyirokszövet daganat /gyermekeknél a leggyakoribb.Ez egy áttetsző , buborék –szerű és struktúráju, különböző méretű és felületü  bőr vagy nyálkahártya képződmény. Jellemzően  rózsaszín vagy sötét vörös színűek . Míg a lymphangioma circumscriptum főként a nyálkahátyán, a másik két típusú lymphangiomas mélyebben a a bőr alatt. fordulnak elő.
A LYMPHOEDEMA OKAI ÉS TÜNETEI
A nyirokrendszer működésének zavara esetén a nyirok szállítása károsodik, ami a nyiroknedv felszaporodását eredményezi a szövetek közötti térben (lymphoedema. !. A végtagok duzzanata olyan fokú lehet, hogy annak vastagsága szinte elefántlábra hasonlít. Innen kapta a betegség e súlyos formája a nevét: elephantiasis
A limfödémában szenvedő betegnek arról is tudnia kell, hogy az érintett végtagon a bőr gondos ápolásával komoly problémákat előzhet meg. Fontos pl. a bőr kiszáradásának kerülése, ennek érdekében hidratáló krém használata, az apró, könnyen elfertőződő bőrsérülések elkerülése érdekében kerülendő. Ezen javaslatok betartása segít a szövődmények elkerülésében és sok kellemetlenségtől óvja meg a beteget.
 A fentiekben ismertetett nyirokkeringési elégtelenséghez a nyirokerek illetve nyirokcsomók gyulladása is vezethet (lymphangitis ill. lymhadenitis). A gyulladást leggyakrabban baktérium okozza, ami általában egy bőrsérülésen keresztül kerül be a szervezetbe. A gyulladt erek vörös, érzékeny csíkokként jelennek meg a fertőzött területen, a gyulladt nyirokcsomót pedig a fájdalom, duzzanat, esetleg bőrpír jellemzi. Gyakran jelentkezik láz, esetleg szapora szívverés és fejfájás is. Ha a nyirokér gyulladása eléri a keringést, akkor egy az egész szervezetet elárasztó súlyos fertőzés alakulhat ki, ezért fontos, hogy nyirokérgyulladás gyanúja esetén a beteg mielőbb orvoshoz kerüljön és megfelelő terápiában részesüljönRészletek: http://www.webbeteg.hu/

IKONOGRÁFIA

1-Veleszületett körülhatárolt limfamgioma
2-Veleszületett körülhatárolt limfangioma3-Veleszületett cisztikus limphangióma


4-Limphödéma
5-limphödéma


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése