Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 17., szerda

GYERMEK A KÓRHÁZBAN

Gyermek a kórházban – kórházba megyünk

A beteg gyermek és a család számára megterhelő élethelyzet adódik, mikor a kicsi betegsége miatt kórházi ellátásra van szükség. A gyermek számára az idegen környezet, a kellemetlen és ijesztő beavatkozások és a sok idegen ember félelmetesnek tűnik, nagy segítséget nyújt ha a szülő mellette tartózkodik és részt vesz a nővérekkel együtt az ápoló munkában.
Az hogy a gyermek hogy viseli a kórházi megpróbáltatásokat, függ az életkorától, értelmi és érzelmi fejlettségétől, valamint a szülő és a gyermek viszonyától.
Tervezett befekvés esetén készítsük fel a gyermeket a kórházi tartózkodásra. Kisebbekkel játszhatunk “kórházasat”, nagyobbakkal a szintjüknek megfelelően őszintén meg kell beszélni hogy kórházba megyünk,  ott kell aludni, mi várható és miért történik ez. Érdemes elmondani hogy doktorbácsik vagy doktornénik fogják vizsgálni, és nővérkék fognak rá vigyázni és segíteni neki. Együtt csomagolhatunk be a gyermekkel a kórházi tartózkodás idejére. A gyermek könnyebben viseli a kórházba töltött időt ha előre tudja mi vár rá. A bizonytalanság, a szorongás és félelem jobban megterheli mint az előre tudott kellemetlenség.
Kórházba megyünk – a kórházi felvétel
A kórházba kerülés mindig egy félelmetes, traumatikus élmény a gyermek számára. Legyünk nyugodtak, határozottak, kellően őszinték a gyermekkel és bánjunk vele nagyon szeretettel. A megfelelő viselkedéssel segíthetünk az orvosnak és az ápolóknak már az első találkozáskor megalapozni a gyermek bizalmát, ami a későbbi gyógyító munkához szükséges.
A gyermek felvétele részletes vizsgálattal, előzmények felvételével kezdődik. A legjobb tudásunk szerint válaszoljunk az orvosnak és az ápolóknak a feltett kérdésekre, melyek a gyermek korábbi betegségeire, étkezési, tisztálkodási szokásaira, esetleges gyógyszerérzékenységre, családban előforduló betegségekre stb. vonatkoznak. Az általunk elmondott dolgokat írásban rögzítik, mind orvosi és mind nővéri részről is.
A várható beavatkozásokról, a tervezett gyógyítási folyamatról szintén dokumentáció készül, egyes beavatkozásokhoz külön beleegyező nyilatkozat kerül kitöltésre. A dokumentumokban foglaltakról a szülő tájékoztatást kap és aláírásával elfogadja a tartalmukat. A házirend ismertetése és elfogadása szintén a betegfelvétel része. A kezdő vizsgálatok és a dokumentumok kitöltése után megtörténik a gyermek és a szülő elhelyezése, és az osztály bemutatása (fürdő, wc, élelmiszer tárolás stb.)

Kórházba megyünk – szülő elhelyezése:
A hatályos jogszabályok alapján, minden gyermek mellett egy felnőtt kísérő tartózkodhat a nap 24 órájában  A kísérő elsősorban a szülő, vagy megbeszélés alapján a szülőt helyettesítő személy.
Ez alól kivételt képezhetnek a speciális ellátást nyújtó, vagy zárt rendszerben működő gyógyító osztályok (pl. intenzív osztály, fertőző osztály, stb…)
A gyermeket kísérő szülő számára a bent tartózkodás alatt kedvezményes étkezést, és táppénzt biztosít az ellátó rendszer.
Az elhelyezés körülményei nagyban függenek az osztályok helyi adottságaitól és a betegszámtól. A speciális ellátást nyújtó zártan működő osztályok kivételével, a szülő minimum egy széken ülve tud a gyermek mellett maradni a kórházi ellátás idején. Sok helyen ha a betegforgalom és a helyi adottságok lehetővé teszik, kényelmi többlet szolgáltatásként a szülő is ágyat kaphat a beteg gyermek mellett, vagy “anyás szobában” tud elhelyezést nyerni, de ezek térítésköteles többletszolgáltatások. Ha anya a gyermeket szoptatja (2 év alatti kor), és adottak a lehetőségek, a legtöbb ellátó intézményben igyekeznek anya számára is pihenőhelyet biztosítani térítésmentesen.
A szülő elhelyezésével kapcsolatos legfontosabb szempont, hogy először nyilván a beteg gyermekek elhelyezését kell megoldani, és a fennmaradó helyeket tudja a kórház kiadni a szülőknek.
Több kórházban üzemel úgynevezett anyaotthon, ahol a szülő a gyermektől távolabb tud pihenni mikor a gyermek alszik éjjel.
Az elhelyezés feltételeiről, esetleges specialitásokról és az egyedi igényekről a felvételkor a főnővérrel és a kezelőorvossal kell egyeztetni. Tapasztalatom szerint igyekeznek az intézmények figyelembe venni az elhelyezést befolyásoló körülményeket (pl. otthonmaradt csecsemő testvér, vagy vidéki, távollakó család stb.) és a szabályokat rugalmasan alkalmazni az egyéni helyzetre.
Kórházba megyünk – a kórházi tartózkodás szabályai:
A kórházi tartózkodás feltétele a házirend megismerése és betartása. A házirend rendelkezik azokról az alap szabályokról, amelyek szükségesek ahhoz hogy a gyermekek biztonságához, gyógyulásához, pihenéséhez legmegfelelőbb környezet, tisztaság és egyéb feltételek biztosítva legyenek.
Fontos megérteni, hogy miután megtörtént a kórházi felvétel, hiába van a kísérő szülő a gyermekkel, az épp szolgálatot teljesítő orvos és ápolók felelősek a gyermekért. Emiatt nagyon fontos hogy hagyatkozzunk az épp szolgálatban levő személyzet iránymutatására.
(Példa: elaludt a kétéves gyermek, anya mellett az anyának kiadott felnőtt méretű ágyon. Szól a nővérnek hogy a gyermek alszik, leszalad mosdóba. A nővér épp a műtőből vár egy gyermeket, nem tud bemenni és vigyázni a kicsire ezért kéri anyát hogy tegye be a rácsos ágyba és húzza fel a rácsot, le ne essen. Anya nem szeretné mert elmondása szerint otthon is a nagy ágyon alszik és nem esek le. Ha a nővér ragaszkodik hozzá annak az az oka, hogy hiába anya hagyta ott a gyermeket, ha leesik és megsérül az a nővér felelőssége.)

Néhány alapvető szabály:
elsősorban sose felejtsük el hogy beteg gyermekek között vagyunk. A nyugodt, biztonságos, tiszta környezet és légkör, a többi beteg, szülő és személyzet tiszteletben tartása alapvető szempont
gyógyszert, éles, vagy szúró, veszélyes tárgyat ne tartsunk magunknál vagy a gyermeknél
tv nézés, zenehallgatás, telefonálás, játék stb. csak oly módon lehetséges ami nem zavarja a többi beteg nyugalmát
a betegágy “szent és sérthetetlen”, ne pakoljunk rá táskát, utcai ruhát, ne üljünk és ne feküdjünk bele
ha a gyermeket felügyelet nélkül hagyjuk, mindig szóljunk az ápolószemélyzetnek. Felhúzható rácsos ágy esetén a rácsot mindig húzzuk fel, hogy megelőzzük a kiesést
a sok látogató zavarja a többi beteg nyugalmát. A kísérőn kívül a többi látogató csak látogatási időben érkezzen, és általában egyszerre két embernél több látogató nem tartózkodhat a gyermeknél
14 éven aluli gyermek nem látogathat a fertőzésveszély miatt
lázas, vagy beteg ember ne látogasson és ne tartózkodjon a gyermek mellett
az osztályt a gyermek csak engedéllyel hagyhatja el
a magunknál vagy a gyermeknél tartott értékekért a kórház nem tud felelősséget vállalni, tájékozódjunk az értékek elhelyezésének lehetőségeiről
tartsunk rendet a kórteremben. Létfontosságú hogy az ápolószemélyzet a beteget mindig azonnal meg tudja közelíteni, ne barikádozzuk el székekkel táskákkal a beteg ágyát, és mi magunk is úgy helyezkedjünk el hogy az ágy megközelíthető legyen
az osztályon ápolt idegen gyermekeket ne kínáljuk étellel, vagy itallal hisz ha diétázik, a diéta be nem tartása katasztrofális következményekkel járhat
a tisztaság kiemelten fontos, mossunk rendszeresen kezet mielőtt a gyermekhez nyúlunk
az ápolókkal egyeztetve részt vehetünk a gyermek ápolásában. Étkezéssel, tisztálkodással és egyéb ápolási feladatokkal kapcsolatban mindig hagyatkozzunk a szakszemélyzet útmutatásaira
a gyógyszerelés a személyzet feladata, amelyben természetesen segíthetünk. Sose gyógyszereljünk a nővér tudta és beleegyezése nélkül !
a legtöbb kórházi gyermekosztály éjjel zárva tart, ami azt jelenti hogy a gyermekek nyugalma és biztonsága érdekében a kísérő szülő sem hagyhatja el az osztályt (nincs mód pl. dohányzásra).
az éjszakai irányfényt sose kapcsoljuk le, hisz a személyzetnek látni kell a beteg gyermekeket az ellenőrzések folyamán
a házirend által nem szabályozott kérdésekben hagyatkozzunk a személyzet iránymutatására
A fenti szabályok csak alapvető általános követendő javaslatokat tartalmaznak. Befekvéskor mindig tájékozódjunk a helyi házirendről !
Kórházba megyünk – mit vigyünk magunkkal a kórházba?
  • A gyermek iratai és saját iratok (taj kártya, lakcím kártya, személyi igazolvány), a gyermek korábbi betegségeinek dokumentációja, a jelenlegi betegséggel kapcsolatos iratok (beutaló, megelőző vizsgálatok stb…)
  • tisztálkodási szerek, váltás ruha, fehérnemű, papucs, törölköző fésű a gyermeknek és magunknak
  • a gyermek ellátásához szükséges dolgok, pl. cumisüveg, pelenka, popsitörlő, wc papír, papír zsebkendő stb.
  • lehetőleg mosható és fertőtleníthető kedvenc játék, mesekönyv, ceruza stb.
  • rendszeresen szedett gyógyszerek ha az osztály nem tudja biztosítani
  • saját hőmérő




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése