Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 19., péntek

A LÁZAS BABA DIÉTÁJA

Lázas baba diétája
A láz mindig valamilyen betegség tüneteként jelentkezik. Lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 C, vagy afölött van. Ha a csecsemő hőmérséklete a 39 C-ot is eléri, vagy meghaladja, magas lázas állapotról beszélünk. Fontos, hogy csecsemőknél, kisgyerekeknél a magas lázat csillapítsuk, ugyanis a magas lázas állapot görcsöt okozhat. Idejében elkezdett folyadékpótlás és lázcsillapítás általában ezt elkerülhetővé teszi.
Az anyatejjel táplált csecsemőt gyakrabban kell mellre helyezni, illetve szoptatások között teával, babavízzel, limonádéval is meg lehet kínálni. Jó hatású a csipkebogyó, menta – és csecsemőtea. A teát decinként egy kevés cukorral, pár csepp citromlével, esetenként parányi sóval ízesítjük.
 Magas láz esetén bő folyadékbevitelről kell gondoskodni (akár 10 percenként kis mennyiséget egyszerre).
A lázas állapot rendszerint étvágytalansággal jár.
Ha ilyenkor erőltetjük az evést, akkor a kis beteg elkezd hányni, vagy hasmenése lesz. Alapelv, hogy láz esetén minimálisra kell csökkenteni a táplálékfelvételt, különösen a nehezen emészthető zsiradékokat. Ugyanakkor emelni kell a szénhidrátok mennyiségét, bő folyadékbevitellel egybekötve. A folyadékpótlás lehet változatos nagyobb csecsemő , kisgyerek esetében, ha gyümölcsből kisajtolt lével, almakrémlevessel, zöldséglevessel, húsos sárgarépa turmixszal kínáljuk az első étvágytalan napokon.

Ha a csecsemő szopik, azt feltétlenül fenn kell tartani egészen a gyógyulásig. Ha az elválasztás már megtörtént , akkor az elválasztási tápszert kell adni neki. Semmiképp sem szabad beteg babának új ételeket bevezetni, vele új ízeket kóstoltatni.
 Ha nagyon nem akar enni, kapjon csak tápszert.
Ahogy a láz elmúlik, úgy lehet emelni a az ételek tápértékét. Fehérjékben és vitaminokban gazdag ételekkel elősegíthetjük a mielőbbi gyógyulást.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése