Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 22., hétfő

HÁROM TÜNET GYERMEKKORBAN MELYNÉL FELMERÜL A SKIZOFRÉNIA GYANUJA3 tünet gyerekkorban, melynél felmerül a skizofrénia gyanúja
A skizofrénia súlyos betegség, mely már gyermekkorban is jelentkezhet. Ismerd fel a tüneteit!
Tipikus eset, amikor a gyerkőc azzal állít haza az óvodából, hogy új barátja van. Örülsz, hogy csemetédnek ilyen jól sikerült beilleszkednie a gyerekek közösségi szférájába, és másnap lelkesen kérdezgeted az óvó nénit, ki az új csoporttag. Ő mosolyogva válaszolja, hogy nem gyarapodott új emberrel a társaság, te pedig gyanakodni kezdesz, hogy a barát valójában kitalált, csak a csemetéd fantáziájában létezik.Persze nem kell azonnal a pszichológushoz rohanni, ez még korántsem egyenlő a skizofréniával. Sok gyereknek akad láthatatlan barátja, akit idővel kinő, elfelejt. A gond akkor van, ha a következő jelek elszaporodását észleled.
Vizuális hallucinációk
http://www.femina.hu/spacer.gif
Amitől feláll a szőr a hátadon
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy láthatatlan barát - vagy esetleg több is - még nem ok arra, hogy tövig rágd a körmöd, mert a gyermekednek valami komoly baja van. A probléma akkor válik valóssá, ha ezen a baráton kívül semmi más nem érdekli a gyereket. Amikor már nem avat be téged a dolgaiba, harapófogóval sem tudod kihúzni belőle, hogy mi történt az oviban, iskolában. Csak és kizárólag a barátjának számol be a dolgokról, a társas környezetben sem keresi a vele egykorúak társaságát, mert ott van a csak számára látható cimborája.
Ezek a vizuális hallucinációk sokszor odáig is elfajulhatnak, hogy olyan dolgokat tesz a gyerkőc, melyekre a hangok - vagyis a szellembarát - beszélték rá. Ezek akár komoly balesetekhez is vezethetnek, ilyenkor már érdemes egy szakembert is bevonni a történetbe.
Mentális viselkedés változása
Habár a mai gyerekek már energikusabbak, durvábbak, mint a korábbi generációk tagjai, a mentális zavarokat könnyedén megkülönböztetheted a hisztitől. Amikor a gyerkőc társas viselkedése erőszakossá, agresszívvé válik, vagy pontosan az ellenkezője történik vele, és egyik pillanatról a másikra apátiába süllyed - vagyis meredek hangulatingadozásai vannak -, az jelezheti azt is, hogy skizofréniára hajlamos.


Persze ezek a tünetek egyaránt jelezhetnek depressziót, esetleg szorongásos zavarokat vagy egyszerűen csak félénkséget, ám nem árt, ha orvoshoz fordulsz a problémával. Ilyen fiatal korban a skizofréniát még könnyedén lehet kezelni.
A túlzott izgatottság, mely akár remegéssel is párosulhat, egyértelműen figyelmeztető jel, pláne akkor, ha a gyerek olyasmi miatt jön izgalomba, ami más szemében ijesztő vagy tragikus.
Téveszmék, rendezetlen gondolatok
Amikor egy gyereknek nehézségei vannak az összpontosítással, összeszedettséggel, általában az orvosok legyintve letudják annyival, hogy koncentrációs zavara van. Persze ez az eshetőség is előfordulhat, ha azonban azt veszed észre, hogy a csemetédnek téveszméi vannak, és mellé még a gondolatai is rendszertelenek, felmerül a skizofrénia gyanúja.
Lelki panaszok a háttérben
Nem kell kapásból megijedni, ha olyat tapasztalsz gyermeked viselkedésében, ami nem megszokott. Elképzelhető, hogy csak valamilyen lelki ok miatt válik érzékennyé. Tudd meg, mi állhat a háttérben!
Kicsik lelki problémái és megoldásaik
A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsi lelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.
Bizonyára legalább egy olyan filmet láttál már, melyben a téveszmék miatt a helyzet durván elfajult. A legtöbbször ezek csak felnagyított változatok, melyek már a betegség sokadik stádiumában jelentkeznek, elsősorban felnőtteknél.
Felesleges pánikba esned, és a fenti jelekbe bármit is belemagyarázni, de, ha sokáig fennállnak, akkor érdemes kikérni egy szakember véleményét a kérdésben.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése