Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 8., hétfő

A SI BALESETEK MEGELŐZÉSE

 A SI BALESETEK MEGELŐZÉSE


Az első és legfontosabb, hogy gyermeket a megfelelő védőfelszereléssel lássuk el. Európai országok jelentős részében 14 év alatt kötelező vagy ajánlott mindenkinek a bukósisak viselése. A helyesen beállított síkötésnek is jelentős szerepe van: ennek lényege, hogy eséskor oldjon le a kötés, mielőtt eltörne a csont. Gyerekeknél a kötés megfelelő beállítása a szülő vagy a síoktató felelőssége, ezért lehetőleg kérjük szakember segítségét. 
http://www.harmonet.hu/data/cikkek/58000/58601/01.jpg

Tanítsuk meg a gyerekeknek a sí kresz szabályait! Amíg ezt nem sajátította el, sose engedjük felnőtt felügyelete nélkül lesiklani. Át kell vele beszélni, hogyan figyeljen a megfelelő sebesség megválasztására, mert ez akár az életét is megmentheti. A gyermekek, de sokszor a szülők sincsenek tisztában egy-egy síbaleset következményeivel.”-
Ha már bekövetkezett a baleset, azonnal segítséget kell nyújtani. Minden balesetnél, akár közúton, akár a sípályán történik, első a biztonság. Csak akkor, és úgy menjünk közel, hogy mi ne okozzunk újabb balesetet. Ne csússzunk az ott fekvő sérültre, illetve ne másszunk utána a szakadékba, nehogy mi is megsérüljünk. Keresztezett sílécekkel jelezzük a többi síelőnek, hogy kerüljék ki a baleseti helyszínt. Eszméletvesztés, a fej, gerinc, medence vagy a combcsont törése esetén ne mozgassuk a sérültet, várjuk meg a mentőegységet. Mindig tudjuk, hogy az adott síterepen hol és hogyan kérhetjük a hegyi mentők segítségét, a pályán is legyen nálunk a liftkezelők, helyi síoktatók telefonszáma. Nagyon jó szolgálatot tehet a lehűlés ellen használható fólia, mely akár egyik zsebünkben is elférhet. 
http://www.harmonet.hu/data/cikkek/58000/58601/02.jpg

„A gyermekek leggyakrabban előforduló sérülései a fej és végtagsérülések, valamint a kéz- és lábtörések.
 A fejsérülés az esetek nagy részében komoly, ritkán életveszélyes is lehet. Jellegzetes tünetei az eszméletvesztés, tudatzavar, görcsök, hányás, fejfájás, szédülés, látászavar. Ha ezek a tünetek előfordulnak, orvosi vizsgálatra, ellátásra és gyakran kórházi megfigyelésre van szükség.
A töréseknél gyakori a lábszár spiráltörése, amit sokszor az okoz, hogy a síkötés nem old le.  Másik típussérülés, amikor a letámasztott síbot miatt a hüvelykujj alapízületének belső szalagja, illetve csontos tapadása kiszakad. Ezek komoly sérülések, amelyekkel azonnal orvoshoz kell menni, nem szabad várni a hazautazásig! Sőt, a biztonság kedvéért érdemes megérkezés után itthon is felkeresni egy szakembert, akkor is, ha gyermekünket külföldön ellátták.”- figyelmeztet a traumatológus főorvos. 

„Fontos, hogy a külföldön bekövetkezett síbalesetek után, a magyarországi utókezelést ellátó intézmények is korszerű diagnosztikai berendezésekkel és műtéti eszközökkel végezzék a munkájukat. A K&H gyógyvarázs program 2010-es pályázati évében az egyik kiemelt területként a gyermek-traumatológiát jelölte meg, ugyanis sajnálatos módon hazánkban egyre több a különböző balesetet elszenvedett gyermek


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése