Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 10., szerda

A CINKHIÁNYRÓL RÉSZLETESEBBEN

A cinkhiányról részletesebben
http://ads.pharmindex.hu/www/delivery/lg.php?bannerid=1261&campaignid=347&zoneid=45&loc=1&referer=http%3A%2F%2Fwww.egeszsegkalauz.hu%2Fkeresok%2Fbetegseg-es-tunet%2Fcinkhiany-106077.html&cb=6746c85b04
A cink hiánya mind növényekben, mint magasabb rendű élőlényekben, így emberben is előforduló hiánybetegség. A cink szerepe az élő szervezetben még távolról sem tisztázott. Annyi bizonyos, hogy az inzulin alkotóelemeként szinte valamennyi anyagcsere-folyamatban részt vesz. A szervezet oxidációs károsodását ("oxidatív stressz") kivédő legfontosabb enzim, a szuperoxid dizmutáz része. Fontos szerepet tölt be a sejtosztódásban és a sérült szövetek regenerációjában is. Hiánya ezért a leggyorsabban osztódó sejteket érinti legsúlyosabban.

http://ads.pharmindex.hu/www/delivery/lg.php?bannerid=1301&campaignid=347&zoneid=44&loc=1&referer=http%3A%2F%2Fwww.egeszsegkalauz.hu%2Fkeresok%2Fbetegseg-es-tunet%2Fcinkhiany-106077.html&cb=f12b128976

A cinkhiány előfordulása
Valódi cinkhiánnyal főként éhezés, ill. idült hasmenés kapcsán találkozunk, így leggyakrabban trópusi vidékeken fordul elő. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cinkhiány népességi gyakoriságáról hozzávetőleges adataink sincsenek. A világ egyes helyein, pl. Törökországban a gyakori cinkhiány oka a termőtalaj szegényes cinkkínálata.
A cinkhiány okai
·         A termőtalaj cinkhiánya
·         Idült hasmenés, hányás
·         Éhezés
·         A- és D-vitamin hiány
·         Felszívódási zavar, különösen tirozin és triptofán aminosav hiány (melyek a noradrenalin és szerotonin előanyagai a szervezetben)
·         B1-vitamin hiány
·         Alkoholos májkárosodás

A cinkhiány tünetei
A cinkhiány tünetei rendkívül szerteágazók, ez egyben jelzi a cink számos funkcióját a szervezetben – melyről még nagyon sokat kell megtudnunk. A cink leggyakoribbi hiánybetegségei:
·         Étvágytalanság, anorexia nervosa (mely ördögi körként súlyosbítja a cinkhiányt)
·         Hajhullás, bőrbetegségek, hasmenés, akne
·         Látászavar, gyenge ízérzés, szaglás, memóriazavarok
·         Acrodermatitis enteropathica (Ujjhegyek és tápcsatorna együttes gyulladása, hámhiánya)
·         Körömrendellenességek
·         Érzelmi instabilitás, tanulási nehézségek
·         Mozgászavarok alacsony születési súly mellett
·         A hasmenés és tüdőgyulladás lefolyásának súlyosbodása
·         Fájdalmas havivérzés (dysmenorrhoea)
·         Szüléskor fájásrenyheség
·         Fejlődési rendellenességek
·  A látszólag sokféle tünetek között némi rendszer felismerhető. A cinkhiány tünetei ui. részben a hám regeneráció-gyengeségével, részben központi idegrendszeri tünetekkel, részben az ösztrogén receptorok működési zavarával függhetnek össze.

A cinkhiány lefolyása
A cinkhiány lefolyása az alapbetegség függvénye. A hám és a nyálkahártyák regenerációs gyengesége cinkpótlással könnyen rendezhető, de pl. az anorexia nervosa végzetes is lehet.
A cinkhiány diagnózisa
A vér és a szövetek cinkkoncentrációjának mérése nem mindig informatív. Sok esetben a látott klinikai kép (pl. acrodermatitis enteropathica esetén) elegendő a diagnózis felállításához. fontos, hogy sokszínű hám, idegrendszeri és hormonális rendellenességek hátterében gondoljunk cinkhiányra, főként alultáplált egyéneknél. a diagnosztikus céllal („ex juvantibus”) adott cinknek semmilyen ellenjavallata nincs.
A cinkhiány terápiája
A cinkhiány kezelése a nyomelem-, vitamin- és aminosavpótlás. A fentiek ismeretében világos, hogy a cinkhiány sok esetben pusztán a cink pótlásával nem oldható meg. Természetesen a cinkhiányhoz társuló betegségek (hasmenés, tüdőgyulladás, anorexia, női cikluszavarok, stb.) célzott gyógyítása is elengedhetetlen követelmény.
A cinkhiány megelőzése
Fokozott cinkigény (pl. terhesség, szoptatás, erős dohányzás, stb.) esetén gondolnunk kell a vitamin- és nyomelem-pótlásra. A világ sok helyén a mezőgazdaságban egyre többet foglalkoznak a termőtalaj trágyázásakor a talaj cinkkészleteinek pótlására.

Egyéb tudnivalók a cinkhiányról
A cink, a többi kétértékű fémionhoz hasonlóan, természetes só formájában nehezen szívódik fel. A biológiai hasznosulását mindenképp javítja, ha a cinkbevitel természetes kelátképzőkkel (pl. huminsav, aminosavak) együtt történik.

Ikonográfia-A cinkhiány bőrelváltozásai csecsemőkön
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése