Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 5., péntek

TÉL MEGFÁZÁS NÉLKÜL

Tél megfázás nélkül
Hogyan vészelheti át a gyerek minél kevesebb megfázással a telet? Nyolc tipp a kisgyerekek immunrendszerének erősítéséhez.
Az, hogy egy kisgyerek a telet megfázás vagy fertőzés nélkül vészelje át, utópia. Egy óvodás egy őszi-téli szezonban akár 10-12-szer is megfertőződik, és ez normálisnak mondható, bármennyire is megnehezíti a dolgozó szülők életét. A gyerek immunrendszere ugyanis ily módon tanul, és az első életévek még a folyamatos tanulásról szólnak.
Ennek ellenére az immunrendszer erősítése nem idő- és pénzkidobás. A fertőzések lefolyását ugyanis nagyban befolyásolja az immunrendszer aktuális állapota. Például ha a nátha rendszeresen hosszú hetekig fennáll, ha mindenegyes megfázás egyben középfülgyulladással, hörghuruttal is jár, vagy ha a gyermek az őszi-téli hónapokban több alkalommal is antibiotikumkúrára szorul, mindenképpen érdemes tudatosan erősíteni az immunrendszerét.

Vízkúrák kicsiknek
Különösen német nyelvterületen elterjedt az immunrendszer vízkúrával - Kneipp-kúrával - való erősítése. A kúra lényege a test különböző hőfokú vizekkel való edzése. A német gyerekorvosok által már kétéves kortól ajánlott kúra gyerekeknél a talp, illetve az alsó lábszár hideg-meleg vízzel való fürdetését jelenti.
Az optimális az, ha a gyerek immunrendszerét reggel és este is eddzük hideg-meleg vízzel. Ideális reggeli gyakorlat többek között a néhány perces víztaposás. Engedjünk a fürdőkádba 18-22 Celsius fokos vizet, a víz körülbelül a gyerek vádlijáig érjen. Állítsuk be a gyermeket a kádba, - kezdetben mi magunk is beállhatunk vele -, és kérjük meg, hogy képzelje el, hogy ő egy fél lábon álló gólya. Emelje az egyik lábát magasra, és egyensúlyozzon kicsit egy lábon. Majd tegye vissza a talpát a vízbe, és emelje ki a másik lábát. Egy-két perc víztaposás után vegyük ki a gyereket a kádból, a lábát, talpát azonban ne töröljük szárazra, csak söpörjük le róla a vizet, és adjunk rá egy meleg zoknit. Hagyjuk, hogy ugráljon, szaladgáljon, hogy lábai újra felmelegedjenek.
Egy másik lehetőség a talpak hideg vízzel való lezuhanyoztatása. Itt is állítsuk a gyereket a fürdőkádba, majd kérjük meg, hogy kapaszkodjon belénk, miközben emelje fel a talpát, és fordítsa azt felénk. Ezt követően a lábujjaktól a sarok felé haladva 18-22 Celsius fokos vízzel finoman zuhanyoztassuk le a gyerek talpát. Ha végeztünk az egyik talppal, jöhet a másik, majd ismételjük meg a kört még egyszer mindkét talpon.
A kúra akkor is hatékony, ha a gyerek alsólábszárát tesszük ki a víznek. Azaz a külső bokától indulva, fokozatosan haladjunk felfelé a gyerek térdéig, majd a lábszár belső oldalán jöjjünk le a belső bokáig. Ismételjük meg a másik lábon is, majd járjuk végig a teljes kört újra mindkét lábon.



Hideg-meleg vizes esti lábfürdő
A kezelés különösen hatékony, ha a reggeli vízkúrát egy esti lábfürdővel is kiegészítjük. Két lavórra lesz szükségünk hozzá: az egyikbe tegyünk 38 fokos, a másikba 20 fokos vizet. Itt is az a lényeg, hogy annyi viz legyen a lavórban, hogy felérjen a gyerek vádlijának feléig, kétharmadáig. Először kérjük meg, hogy tegye öt percre a meleg vizbe a lábát, aztán 10 másodpercre tegye át a hidegbe. Újra tegye a melegbe néhány percre, majd tegye át ismét néhány másodpercre a hidegbe. Ismételjük meg kétszer-háromszor a váltófürdőt. (Ha közben mesélünk is, a gyermeknek biztos több türelme lesz a lábfürdőhöz.)
Fontos, hogy soha ne kezdjük hideg lábbal a kúrát: ha a gyereknek hideg a lába, először melegítsük fel meleg vízzel. A balesetek elkerülése végett érdemes a fürdőkádba csúszásgátló szőnyeget fektetni.
Ajánlott a kúrát naponta, de legalább másnaponta megismételni. Ha csak este van ideje a vízkúrára, természetesen csinálhatja a reggeli gyakorlatokat is. Egy-két perc víztaposás után például meleg zoknival a lábon lehet rögtön az ágyba szaladni. Egy-két hét vízkúra után a gyermek hőszabályozása már érezhetően megváltozik, kevésbé lesz érzékeny a hidegre.

Segít a rövid szauna is
A vízkúrákhoz hasonló hatása van a szaunának is, amely rövid időre a gyerek számára sem ártalmas. (Egy alkalommal azonban legfeljebb kétszer 6 percre engedjünk kisgyereket szaunázni.) Ha többféle szauna is létezik az adott fürdőben, válasszuk a legalacsonyabb hőfokút, és mindig a legalsó padra ültessük a gyereket, ne engedjük felmászni a felső padokra. Szauna után pedig a gyereket langyos - ne hideg! - vízzel hűtsük le.

Nem lesz erős a gyerek immunrendszere, ha a lakásban kell ülnie
Az immunrendszer része a nyirokrendszer, nyirokcsomóink a kórokozók elpusztításában kulcsszerepet játszanak. A keringési rendszerünkkel ellentétben azonban a nyirokrendszernek nincs egy központi pumpája, ahhoz, hogy a nyirokfolyadék áramolni tudjon, mozgásra van szükség. Ezért a jól működő immunrendszerhez elengedhetetlen a sok mozgás, lehetőleg a friss levegőn. Óvodás gyerekek kellemes időben annyit tartózkodjanak a levegőn, amennyit csak lehet, rossz időben legfeljebb egy órát. Még nulla fok alatt is érdemes naponta legalább félórát kint szaladgálni.

Tápanyagban gazdag étkezés
A vitaminok közül elsősorban a D-vitamin segít afertőzések megelőzésében, az ásványi anyagok közül pedig több tanulmány szerint a cink nélkülözhetetlen. (Cink található többek között a húsokban, sajtokban, tejben.) A kutatások szerint a C-vitamin nem támogatja a megelőzést, ám fertőzés esetén segíti, felgyorsítja a gyógyulást.
Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mennyire nyugodtan, stresszmentesen tesszük azt. Egy tanulmány szerint azok, akik reggelente rendszeresen,nyugodtan reggeliznek, fehérjében gazdagon, ritkábban hűlnek meg.
Kell a pihenés, relaxáció

Nemcsak a felnőtteknek, a gyerekeknek is szükségük van a relaxációra: ez nem feltétlenül ebéd utáni alvást jelent, elég, ha délutánonként negyedórára a gyerekkel együtt elcsendesedünk, összebújunk, olvasunk.
Az a gyerek, aki nem alszik eleget, gyakrabban beteg
Az immunrendszer jó működéséhez alapvető fontosságú az elegendő alvás is: ez 3 éves korig 11-12 órát jelent, 4-6 évesek esetében pedig 10-11,5 órát. Alváshoz a szoba ideális hőmérséklete 18-19 Celsius fok, és figyeljünk rá, hogy ne öltöztessük túl éjszakára a gyereket.
Füstmentes környezet
Fontos a füstmentes környezet is: azok a gyerekek, akiknek szülei dohányoznak a lakásban, gyakrabban szenvednek légúti panaszoktól.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése