Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 12., péntek

A CSECSEMŐK NEM EHETNEK FELNŐTT ÉTELT

A csecsemők nem ehetnek felnőtt ételt
Az anyák fele nem tudja, hogy az 1-3 évesek még nem ehetik mindig ugyanazt, amit a család többi tagja -
Az 1-3 éves gyermek nem "kis felnőtt", fejlődő szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós felnőttételekre. Az átmenetinek számító időszakban a gyereket szoktatni kell a megfelelő ételekhez -. A korosztály táplálásáról eddig nem létezett szakmai útmutató, így a gyermekorvosoknak nem volt egységes szakirodalma Ötből négy megkérdezett anya úgy gondolja, hogy egészségesen eteti gyermekét, az egészséges táplálást ugyanis a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással teszik egyenlővé. A válaszadók 60 százaléka szerint az 1 év feletti kisgyerek már azt eheti, mint a felnőttek, 46 százalék szerint még különleges étrendi igényei lennének. A vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Bár az anyák többsége szeret főzni, csak egynegyedük teszi ezt külön a kicsinek. Az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire -
Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből. A felmérésben részt vevők 92 százaléka hetente két-háromszor, 66 százalék hetente 4-6 alkalommal ad édességet a gyereknek. A gyermekorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a cukortartalom mellett az édességek másik hátulütője a magas energiatartalom. Ha a gyerek megiszik napi 2 pohár cukros kakaót, étvágytalan lesz és nem eszi meg a hasznos tápanyagokban gazdag főtt ételt.

A felmérésekből tudható, hogy az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak: 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset. Ennek oka az lehet, hogy az anyák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma.
 A gyerekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. A szakmai ajánlás szerint ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt. "Fél tévhit", hogy minden reggel és este egy pohár tej kell a gyereknek.A szakemberek a szoptatást, vagy az anyatejhez legközelebb álló tejalapú gyerekitalokat, tápszereket ajánlja fogyasztásra.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése