Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 31., szerda

CISZTÁS,ÖSSZEFOLYÓ,GYULLADÁSOS PATTANÁSOK-KÉPEKBEN

A 12-24 éves korosztályban ötből négy betegnél alakul ki legalább egyszer aknés megbetegedés. Bár ezt a bőrbetegséget gyakran a kamaszkornak tulajdonítják, bármely életkorban előfordulhat, így nemritkán a 20-30 éves felnőttekben is kialakulhat, sőt 40-50 éves korban is fennállhat
Az akne egy gyakori bőrbetegség. Jellegzetessége az, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Bár az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős érzelmi stresszt okozhat és a bőr hegesedését eredményezheti. Felnőtt nőknél néha enyhe-közepesen súlyos akne alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklussal egyes fázisaiban illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor a hormonális változások hatására is.
 A megfelelő kezeléssel azonban az akne kordában tartható, illetve csökkenthető az akne miatt kialakuló hegesedés is.
Panaszok és tünetek Az acne megjelenési formái
Az akne jellegzetesen az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy.
 Az akne az alábbi formákat öltheti:
Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.
Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.
 Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.
 Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.
 Miért alakul ki az akne? Alapjában véve három tényező vezethet az akne kialakulásához. A faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása, emiatt a bőr szőrtüszőinek irritációja, illetve a baktériumok elszaporodása. Akne alakul ki akkor, amikor a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Minden szőrtüszőbe belenyílik egy faggyúmirigy. A faggyúmirigy által termelt váladék (a faggyú) egészséges bőr esetén a szőrtüszőn keresztül kijut a bőr felszínére, és itt egy védőbevonatot képez mind a bőrön, mind a hajas fejbőrön. Ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, ez az elhalt hámsejtekkel együtt felgyűlve felhalmozódhat a szőrtüszőben, ott megszilárdulhat, mintegy dugót képezve.
 TÉVHITEK Az általános hiedelmek ellenére a különböző élelmiszerek kis hatást gyakorolnak az akne megjelenésére. A bőrfelszínen levő kosz sem vezet akne kialakulásához, sőt, a bőr fokozott mosása, erős arctisztítókkal történő ápolása a bőr irritációját okozva tovább ronthatja az akne kialakulását. A dugó elzáródási akadályt képez, és a szőrtüsző falának kiboltosulását eredményezheti, így kialakul a zárt comedo. Más esetben a dugó közlekedik a bőrfelszínnel, majd elszíneződik, ezáltal létrehozva a miteszert (nyílt comedo). A bőrfelszínből kiemelkedő fehér közepű piros foltok, a pattanások, akkor alakulnak ki, ha az elzáródott szőrtüszők begyulladnak vagy felülfertőződnek. Mélyen a szőrtüszőben kialakuló elzáródás és gyulladás vezet a bőr mélyén meghúzódó ciszták kialakulásához. A bőr egyéb pórusai - az izzadtságmirigyek kivezetései - általában nem vesznek részt az akne kialakulásában. Az, hogy mi vezet a fokozott faggyútermeléshez jelenleg még nem egyértelműen tisztázott. Számos tényező, így a hormonok, a baktériumok és bizonyos gyógyszerek illetve genetikai tényezők mind szerepet játszhatnak. Kik hajlamosabbak az akne kialakulására? A szervezet hormonális változásai akne kialakulásához vezethetnek, illetve a ronthatják a betegséget. Ilyen jellegű változás megy végbe: tizenéves fiúk és lányok szervezetében; a menstruációt megelőző néhány napban a lányok és felnőtt nők esetében; terhes nőkben; bizonyos gyógyszerek, például a kortizon szedése esetén.   Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/299

ikonográfia

1-



2-



3-



3-



4-



5-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése