Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 2., kedd

A HORDOZÁS

A HORDOZÁS!
Minden szülő hordozza a kisbabáját kézben, vagy valamilyen hordozóeszközben. Egy jól kiválasztott hordozó megkönnyíti az utazást, a kirándulást és otthon is nagy segítség lehet. A pszichológia, a biológia, az orvostudomány és a szociológia tudománya szerint is kiemelkedő szerepe van a baba testi - lelki fejlődésében a helyes babahordozásnak.
Fontos tudnivalók a hordozásról:
Hordozáskor a legfontosabb, hogy úgy helyezzük el a babát a hordozóeszközben, hogy az álla alatt legyen két ujjnyi hely!
Hogyan hordozzunk helyesen?
Szorosan, a baba hátát körben megtámasztva; a kendő térhajlattól, térdhajlatig érjen; térdei magasan; a medencéjét bebillentve; gerince magzati pózhoz hasonlóan domborúan.
Medencebillentés
Fogjuk meg a babát combtőnél, és a popsiját forgassuk lefelé, befelé. A térdei magasra kerülnek, háta szépen domborodni fog. Jelentősége, hogy a magzati pózhoz nagyon hasonlít, ami biztonságot ad a babának, nyugodtabb lesz, nem sír. Ölelőssé válik a kötés. A medencebillentés miatt a baba feje nem csuklik hátra.
Terpesztartás
A babának anatómiailag, a csípő izületek formálódása miatt fontos, hogy felhúzott térddel és a babának kényelmes terpeszben helyezkedjen el a hordozó eszközben. Elölről nézve egy „M” betűt formáljon a baba. Az „M” két szára a baba lába, a közepe pedig a popsija. Figyeljünk, hogy a gyermek lába ne lógjon és ne üljön spárgában sem!
Szorosra kötni, fejmagasság
Annyira kell szorosra kötni, hogy ha kicsit előre hajolunk, ne emelkedjen el a baba tőlünk. A baba akkor van jó magasságban, ha állunk alatt pár centivel van a feje és puszit tudunk adni neki.
Fejtámasztás, orrlukak szabadon
Pici babáknál ügyeljünk mindig a fejére. Hirtelen mozdulatoknál támasszuk meg! A kendőt tarkóig fel lehet húzni, így tartja a fejét. Ha a baba elalszik betakarhatjuk teljesen vagy az egyik kendő szárral megtámaszthatjuk a buksiját.
Milyen hordozási módok vannak?
Elöl hordozás: Újszülött kortól 5-7 kg babasúly határig. 4 hónapos korban már kíváncsiak a babák ezért ilyenkor érdemes csípő és háti kötésre váltani. Csípő hordozás: A baba stabil fejtartásától hordozós kor végéig ajánlott. Aszimmetrikus pozíció, ezért a hordozó személynek fontos, hogy cserélgessük az oldalakat.
Háti hordozás: A baba stabil fejtartásától hordozós kor végéig ajánlott.
Biztonság
Hirtelen mozdulatoknál mindig támasszuk meg a babát!
Tömegközlekedési eszközön utazva az elölhordozási pozíció ajánlott, mert ez az egyetlen helyzet, amiben kezünkkel hárítani tudjuk az esetleges veszélyt.
A baba biztonsága érdekében a különböző közlekedési járműveken mindig a megfelelő ülést használjuk.

Mit tegyek, mindent kipróbáltam és sehogy sem boldogulok a kötésekkel?
Keress meg egy hordozási tanácsadót és kérj segítséget! Keress fel minket és tájékozódj az általunk nyújtott lehetőségekről!
Milyen a jó hordozókendő?
Ennek megítélése elég szubjektív lehet, általánosságban azt mondhatom “A jó kendő az, ami számodra a legmegfelelőbb.”
Van akinek az ár a meghatározó, másnak a könnyen kezelhetőség, kényelem, szín, minta.
Vannak azonban általános ismérvek, melyeket vásárlás előtt érdemes átgondolni.
Milyen anyagból készült a kendő:
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pamutból készült kendők a legtöbb igényt ki tudják elégíteni, kényelmesek, alkalmasak a biztonságos babahordozásra. Érdemes azonban a minőséget szem előtt tartani. Kaphatók olyan lennel kevert illetve kender kendők, amelyek rugalmatlanok, merevek lehetnek, kötésnél könnyen szétcsúsznak.
Külön érdemes megemlíteni a biopamut kendőket. Már a termelésnél fontos,hogy az alapanyag vegyszer és génmanipulált mentes legyen. Színezésük bio festékekkel történik. Ha nem biopamut kendő mellett döntesz, használat előtt többször érdemes kimosni, ezzel csökkenteni lehet a mérgező anyagok előfordulását a kendőben.
Készítenek még  kendőket gyapjúból, melyek inkább télen kedveltek, selyemből melyek inkább nyárra ajánlhatók. Ezenkívül egyre több kevert szálas kendő készül.A műszálas kendők vásárlását nem ajánlom. Könnyen szétcsúszhat, instabillá válhat, nem szellőzik megfelelően.

Megfelelő szövésű legyen
Sokféle szövési technikával készülhet. A vászonkötésű szövet merev  lehet, könnyen repednek, rugalmatlanok. Hordozásra kevésbé alkalmas. Ilyen kendők voltak a Kismama kendők, a Bóbita.
A sávolyszövésű anyag diagonális irányban rugalmas, ennek köszönhetően puha, lágy fogású simulékony, hordozásra kiválóan alkalmas.
A kötött anyagból készült kendők kényelmesek újszülött hordozására, könnyű kezelni, hátrányuk, hogy hamar kinövi a csecsemő, használatuk 7-8 kg-ig javasolt.

Megfelelő méretű legyen
A választásnál vegyük figyelembe milyen kötéseket szeretnél használni, milyen alkatod van. Ha egyetlen kendőt szeretnél érdemes végiggondolni, hogy egyedül fogod használni, vagy párod is hordozni fog.
Átlagos női alkathoz a körülkötött kötésekhez hosszabb kendő 4.7m -es az ajánlott, egyszerű háti kötésekhez elegendő a 4.20m -es, csípő kötéshez ennél rövidebb elegendő. Biztosabb azonban, ha vásárlás előtt több méretet is kipróbálsz, illetve, ha klubban, tanfolyamon egyéni tanácsot tudsz kérni speciálisan a te esetedre.
Szélességét tekintve 70 cm meglegyen. Ennél keskenyebb kendőkből  csípőn hordozásnál könnyebben kicsúszhat a gyerek.

Ne legyen se vastag, se vékony
Vastagabb fonalból ritkább szövésű anyag készül, ez durvább, merevebb lesz. Vékony szálból ritkán szőtt anyagok kicsire összehajthatók, de vághatnak, ami a kendőt kényelmetlenné teszi a hordozó számára. Hordozásra a vékony szálból sűrűre szőtt anyagok a legideálisabbak.
Érdemes figyelni a szegésre is. A keskeny szegés vághat, kényelmetlenné teszi a hordozást. A vastagabb, szélesebb szegés kényelmesebb. A különböző színű szegések megkönnyítik a kötést.


                 



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése