Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 19., péntek

A SZEPSZIS A CSENDES GYILKOS

SZEPSZIS A CSENDES GYILKOS


Elég drámai cím.

Ennek a kórképnek az u.n. kommunikációja nagyon gyenge lábakon áll: sokan nem ismerik a szót sem és annak a jelentését sem. Ezt én is tapasztalom nap mint nap a munkám során. A szepszis szót talán legtalálóbban a vérmérgezés kifejezés helyettesíti leginkább.
Ezt már sokan ismerik: laikusok között egyet jelent a végtagi sérülés és annak elfertőződése során tapasztalt tünetekkel: fájdalom, duzzanat, bőrpír, a törzs felé haladó piros csík.
Tudományos meghatározás szerint bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel fertőzéshez (az esetek 90%-ában baktérium okozza) társuló, a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakció mely az alábbi tünetek közül legalább kettőt tartalmaz:
 1. testhőmérséklet <36 fok C vagy >38 fok C. 
2. szívfrekvencia=pulzusszám >90/perc
 3. légzésszám >20/perc  PaCO2=a verőérből nyert vérminta széndioxid nyomása~tartalma:<32Hgmm 
4. fehérvérsejtszám >12000/microliter vér vagy <4000/microliter vér.
 Ezeknek az eltéréseknek hevenyen kell bekövetkezni, nem állhat a háttérben egyéb ismert ok. Ilyen tüneteket láthatunk szinte minden nap egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél: lázas, szaporább a pulzusszáma, gyakrabban veszi a levegőt, a fehérvérsejtszáma megemelkedett.A szepszist elsősorban a gram negativ baktériumok okozzák
A fertőzés a szervezeten belül bárhol (egy felületes sérülés elfertőződése, bármelyik belső szervben: szív, tüdő, máj, stb., a központi idegrendszerben ) bekövetkezhet.
 Ha a betegség nem kerül kellő időben felismerésre és nem alkalmaznak a feltételezett kórokozók (baktériumok, gombák) ellen hatásos antibiotikumot, a kórkép tovább súlyosbodik.
 Ennek fokozatai:
 szepszis - súlyos szepszis [szervműködési zavarok: vérnyomásesés, veseműködési zavar, aluszékonyság] - szeptikus sokk [tovább súlyosbodó vérnyomásesés: 90Hgmm alatti szisztolés vérnyomás] - kettő vagy több szerv működésének súlyos zavarával majd működési elégtelenségével járó tünetegyüttes.A szepszist elsősorba a gram negativ baktériumok okozzák
A kórkép súlyos formája okozza a legmagasabb (30-50%) intenzív osztályos halálozást: minden második, harmadik súlyos szepszissel intenzív osztályon kezelt beteg meghal.
 Innen a csendes [nem ismert, a köztudatban és a médiákban alig megjelenő] gyilkos jelző:megelőzve a sokkal kisebb halálozással járó betegségeket is (szívizominfarktus, magasvérnyomásbetegség

Gram negativ baktériumok okozta szepszis bőrtünetei csecsemőnél
A bőrön jelentkező kisebb véres elváltozások vérmérgezésre utalhatnak, hiszen ezek a különböző baktériumos fertőzések velejárói, különösen a meningococcus fertőzésé. A szóban forgó elváltozások vörösek és sötétszínűek, és bárhol megjelenhetnek a bőrön. Akkor is láthatóak, ha ujjal nyomást gyakorolunk rájuk

1-



2-



3-



4-



5-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése