Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 7., vasárnap

EMLÉKEZÉS-DR.KÁHÁN GÉZÁRA

EMLÉKEZÉS  DR.KÁHÁN GÉZÁRA




.
Dr.Káhán Géza Szatmár megye orvostársadalmának egyik legkiválóbb gyógyító orvosa volt. Nem a tudomány olykor szövevényes berkeiben alkotott,hanem az első vonalban,ott ahol a felismerés,a tudás olykor utolérhetetlen vonatkozásai döntenek emberi sorsokról. Ebben alkotott Ő maradandót,mély  nyomot hagyva egy emberi közösség generációs emlékezetében. Ez a közösség Pusztadaróc volt,akinek lakosai  között hosszú évtizedeken át osztotta a nemes emberi és hivatásbéli érzületének minden szemernyi erejét és méltóságát. A helység  orvosi ellátó központjának a falán az Ő emlékezetére avatott emléktábla áll, amely kifejezi a hála mély tisztességét és pótolhatatlan erkölcsi erejét. Ez páratlan cselekedet volt a megye történelmében.
Apuka” volt a baráti körben a beceneve mert a sorsa,életútja,kimagasló szellemi és társadalmi érzésvilága képessé tette hogy átlássa egy adott emberi sors  mikéntjét és tanácsot adjon. Értelmes szellemileg ép ember nem gyűlölhet mondta minduntalan,mintha saját sorsának értékítéletét fejezte volna ki. Páskándi Gézának egyik legintimebb barátja és lélekbúvára volt. Géza minden sarkalatos döntésében meghallgatta az Ő véleményét.
Dr.Káhán Géza életem egyik leghűségesebb,legtisztességesebb barátja volt. Együtt jártunk az Állami Magyar Fiú líceumba. /Kölcsey Kollégium/Mindennap együtt bandukoltunk a Várdomb utcán a hídon túlra Páskándi Gézával,Ferenci Micuval/Szatmár kedvelt labdarugója/és vele.
Az egyetemen,maros vásárhelyen hosszú éveken át együtt béreltünk szálláshelyet egy harmadik kollégánkkal Vékás Zoltánnal. A gyakorló orvosi tevékenységünk folyamán hosszú éveken keresztül megőriztük méltányos barátságunkat
Mély magyar érzelmű zsidó ember volt. Árván nevelkedett mert az édesapját a gyilkos történelmi kemencék porlasztották  a semmiségbe.
Amikor az ármány hatalma az 1991-es igazgatóvá választásom után  már a végletekig feszítette a húrt,és Géza látta hogy egészségileg megviselnek az események a következőket mondta:Bécikém ez a környezet nem a Te éned,te csak áldozat lehetsz. De nekünk szükségünk van rád. Karon fogott bekísért az igazgatói irodába,és velem egyetértve és érvelve  megírtam a felmondásomat.

Apuka !! mindmáig hálás vagyok bölcs tanácsodért és az Úrnak hogy voltál nekünk és szenvedő embertársaidnak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése