Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 4., csütörtök

FORRÁZÁSTÓL SÉRÜL MEG A LEGTÖBB GYERMEK

Forrázástól sérül meg a legtöbb gyerek
Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) arra kérte a védőnőket, hogy készítsenek beszámolót arról, az elmúlt években milyen típusú gyermekbalesetek történtek az ő körzetükben. A felhívásra mind a 19 megyéből és a fővárosból is érkeztek be adatok: a több mint 200 védőnő összesen 1222 esetről számolt be. Mivel Magyarországon egyelőre nem folyik szisztematikus adatgyűjtés a 14 év alattiakat érintő balesetekről, ezért az OKK is összehasonlító elemzés nélkül adta közre a védőnők beszámolóit.
A balesetek több mint fele (63 százalék) otthon érte a gyerekeket. Közutakon a szerencsétlenségek 16, iskolákban 9, sportpályákon 6, óvodában 3 és játszótéren szintén 3 százaléka történt. A felmérésből kiderül az is, hogy a legtöbb baleset 2-3 éves gyerekekkel esett meg.
Forrázás, égés
A védőnőkhöz a legtöbbször - összesen 145-ször - forrázásokról érkezett bejelentés. A beszámolók szerint a csecsemőket legtöbbször az anya vagy a nagymama forrázza le teával, tápszerrel vagy éppen kávéval. Ahogy a gyerekek megtanulnak járni, szaporodnak az ilyen jellegű balesetek: előfordul, hogy beleesnek a földre tett edénybe, vagy a tűzhelyről rántanak magukra forró folyadékkal teli fazekat. A felmérés szerint 5 éves koron túl már ritkulnak a forrázások.
Egy védőnő beszámolt egy olyan esetről is, amikor disznóvágáskor egy kisgyerek a kutya elől hátrálva forró zsírba esett, és olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy belehalt. A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy a kerti főzések során is előfordul időnként, hogy a gyerek beleeseik a bográcsba vagy meglöki azt, és leforrázza magát.
A védőnők összesen 99 égési balesetről számoltak be. Jellemzően 10-12 hónapos kor után szaporodnak az ilyen szerencsétlenségek, a bizonytalanul lépkedő gyerekek ugyanis gyakran nekiesnek a forró kályhának. Előfordul az is, hogy a felhevült vasalót fogják meg. A felmérés szerint ugyanakkor összességében elmondható, hogy az égéses esetek a kor előrehaladtával egyre csökkennek.
Esések, biciklis balesetek
Összesen 139 olyan balesetről érkezett bejelentés, amikor a gyerek leesett valahonnan, a védnők szerint ugyanakkor a tényleges szám ennél jóval nagyobb lehet. Az ilyen esetek 3 hónapos kortól válnak gyakoribbá, ekkor ugyanis a gyerekek már forgolódnak, és időnként leesnek a pólyázó asztalról vagy az ágyról.
A védőnők valamivel több mint 100 kerékpáros balesetről szereztek tudomást. A beszámoló szerint ezek három típusba sorolhatók: a küllős balesetek, a tanulásos időszak balesetei és a vagánykodós balesetek. Utóbbiak már jellemzően akkor történnek, amikor a gyerekek kimennek a közutakra biciklizni. A felmérésből kiderül az is, hogy míg a lányoknál a legtöbb balesetet az okozza, hogy a lábuk beszorul a küllők közé, addig a fiúknál az esések és az ütközések fordulnak elő gyakrabban.
Mérgezés, kutyaharapás
A jelentés szerint összesen 83 mérgezés történt 14 év alattiaknál: harmadát gyógyszer, felét valamilyen háztartási vegyszer, a többit pedig gomba vagy dísznövény okozta. Egy éves kor alatt viszonylag alacsony az ilyen balesetek száma, azután azonban 3-4 éve korig gyakrabban fordulnak elő.
A védőnők 50 olyan esetről számoltak be, amikor kutya harapott meg gyereket. A felmérés szerint jellemzően a 2-4 éves kor között fordulnak elő ilyen balesetek, ekkor ugyanis a gyerekek már elég bátrak ahhoz, hogy közelítsenek az állatokhoz. A beszámolóból kiderül az is, hogy az egészen kicsi gyerekeket inkább a saját kutyájuk harapja meg, a valamivel idősebbeket a szomszédé, a nagyobbakat pedig az utcai kutyák.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése