Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. december 31., szerda

A FOG EREDETÜ GYULLADÁSOK

A fog eredetű gyulladások
A fog eredetű gyulladások itteni leírása egyfajta folyamatot alkot, ha a gyulladás súlyosbodik, a gyulladásos folyamatok így haladnak előre:
  • A fogbél gyulladását a fogszuvasodás mélyre terjedése váltja ki. (a fogbélgyulladása fájdalmas.) A gyulladás a fogbél elhalását idézheti elő. (Az elhalt fogbelű fog nem fájdalmas, mivel abban az idegszál már „nem él”.)
  • A gyulladás a fog gyökércsúcsán keresztül a gyökércsúcs körüli szövetekre terjed. Ilyenkor a fog nyomásra és kopogtatásra érzékeny.
  • A gyulladás a csontban kétféleképpen viselkedhet: vagy "kitör" a csontfelszín felé, és ekkor csonthártyagyulladás jön létre; vagy a csontvelőben marad és csontvelőgyulladást generál. A csonthártyagyulladás képe ijesztő lehet a nagymértékű feldagadás miatt.
  • Azt, amikor ez a feldagadás tályoggá változik (vagyis belsejét genny tölti ki) beolvadásnak nevezzük. Utóbbi, bár nem gusztusos, de mégis igen kedvező folyamat, a gyógyulás fontos jele (a szervezet legyőzi a gyulladásos jelenséget és elhatárolja azt). A beolvadást meleg borogatással lehet elősegíteni (figyelem, nem hűtéssel!). A beolvadás után a tályogot meg kell nyitni, hogy a benne levő gennyet le lehessen „ereszteni”.
  •  A csontvelőgyulladás akkor jön létre, ha a gyulladásos folyamat nem tör át a csontfelszín felé, hanem ellenkezőleg, a csontban marad. Kezelése nehezebb, és következményei is messzebb hatóak, mint a csonthártyagyulladásé.
  • A gyulladás a lágyszövetekben halad tovább. Tályog vagy a nyaki szövetközi réseken keresztül terjedő súlyos gyulladásos folyamat indul el.
·         További fog eredetű gyulladások
·         Granuloma – a fog gyökércsúcsi részén elhelyezkedő krónikus gyulladásos képlet. Előfordul, hogy a folyamat gennyessé válik, sipolyozik, de sok esetben nem mutat jeleket. Terápiájáról és műtéti megoldásáról itt tudhat meg többet.
Gócfertőzés, gócbetegség – olyan krónikus gyulladás, amely másodlagos betegséget okoz, mégpedig oly módon, hogy belőle kórokozók (vagy azok méreganyagai) jutnak folyamatosan a szervezetbe. Góc lehet a szervezetben: vakbél, epehólyag, orrmelléküreg, mandulák iletve azok a fogak, amelyek gyökércsatornája nem élő, és nincsenek ellátva megfelelő gyökértöméssel sem. A kialakuló másodlagos panaszok általában reumás jellegű vagy bőrgyógyászati (ekcéma, foltos hajhullás, stb.) jellegűek. Agócbetegségről bővebben itt.
Pericoronitis - a kórkép leggyakrabban az alsó bölcsességfogak előtörésekor alakul ki. Erről bővebben itt olvashat.
  • Az itt leírt folyamat csak vázlatos, és az egyes fázisok nem szükségszerűen következnek be egymás után. Ha a kezelés időben megkezdődik, akkor a folyamat előrehaladása nagy valószínűséggel megállítható. A kóros folyamat előrehaladása a kórokozó tulajdonságaitól, a szervezet védekezőképességétől és még számos körülménytől függ.
    Ha Ön az előbbi gyulladásos folyamatok bármelyikét tapasztalja, haladéktalanul fel kell keresnie a fogorvostvagy a szájsebészt.
Phlegmone (flegmone): ha a szervezet a kialakult gyulladást nem képes lezárni, letokolni (vagyis pld. tályoggá alakítani), akkor a nyaki kötőszöveti résekbe terjedve igen súlyos gyulladásos kórkép alakulhat ki.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése