Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 10., hétfő

APÁNAK ALKALMATLAN

Apának alkalmatlan?
A bántalmazó férfi





Theaodore M. Hesburg azt mondja: „A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat.”
A munkám során nagyon sokféle apával találkoztam már. Mi felnőttek összehasonlítjuk az apákat, és megpróbáljuk definiálni, hogy ki a jó apa és ki nem az. A gyerekek azonban nem hasonlítják össze az apjukat más apákkal (legalábbis bizonyos életkorig nem), hanem az egyetlen mai apjukat hasonlítják a tegnapihoz.
Milyen személyiség a bántalmazó?
Szögezzük le: a legtöbb bántalmazónak (legyen az férfi vagy nő), nincs a külvilág által érzékelhető pszichés problémája. Nincsen több gondjuk az intimitással, mint másoknak, nem gyengébb az impulzuskontrolljuk, mint másoknak. A klinikai vizsgálatok szerint a bántalmazók képesek nem bántalmazó eszközöket használni, csak éppen a gondolkodásmódjuk miatt nem akarnak.
A személyiségük szociopátiás vagy pszichopátiás tüneteket mutat, manipulálnak és kihasználnak másokat, hajlamosak az erőszakra, mások megfélemlítésére. A kapcsolataik felületesek, őszintétlenek, a partnereiket rendszeresen megcsalják. Holtzworth-Munroe és Meehan 2004-es kutatási eredményei szerint a legtöbb bántalmazó az intim kapcsolataira korlátozza az erőszakot. Csak olyankor mutatnak külső személyek felé is erőszakot, ha valaki kívülről bele akar avatkozni abba, ahogyan a partnerükkel vagy a gyermekükkel bánnak.
Milyen bántalmazási típusok vannak?
·         A tekintélyelvű
A bántalmazó szülő többnyire tekintélyelvű. Elvárja, hogy vakon engedelmeskedjenek neki, és nem tudja elfogadni, ha a párja vagy a gyermek mást gondol, mint ő, még akkor sem, ha érvekkel próbálják meggyőzni. A kritikát egyáltalán nem viseli el, többnyire nem tud bocsánatot kérni, és nem képes figyelembe venni, hogy a gyermekének mire van szüksége. A bántalmazó szülő gyakran ingadozik a „majd én megmutatom, hogy ki az úr a háznál” állapot és a gyermek elhanyagolása között, tehát kiszámíthatatlan. A legtöbb bántalmazó a fiúkat veri, a lányokat szóban bántalmazza, megalázza.
Az fiú, akinek az apja hatalmi szóval nevel, nagyobb valószínűséggel fog nőket bántalmazni. Még nagyobb a valószínűsége, hogy bántalmazó lesz, ha azt látta, hogy az apja veri az anyját.
·         A felelőtlen, elhanyagoló
Az elhanyagoló típusú bántalmazó kevésbé vesz részt a gyermeknevelésben, szívesen hagyja azt az anyára. Kevesebb ölelést, érintést ad, a gyereket gyakran tekinti koloncnak. Gyakran provokál veszekedést, hogy elmehessen otthonról, de ne derüljön ki, hogy előre megbeszélt programja van. Ritkán köt kompromisszumot, nem mond le a saját egyéni igényeiről a családi kötelezettségek javára. Nem ismeri a gyerek tanárainak a nevét, orvoshoz nem viszi a gyermeket, nem tudja milyen vágyai, élményei, tervei vannak a gyerekének.
Az elhanyagoló bántalmazó akkor érdeklődik a gyermek iránt, ha dicsekedni, büszkélkedni lehet vele.
·         Aki aláássa az anya-gyerek kapcsolatot
A bántalmazó viselkedése azt üzeni a gyermekeknek, hogy az anyjuk megérdemli a sértéseket, a megalázást, és nem érdemel tiszteletet. Megvetendő ember, akinek nem kell szót fogadni, akit nem kell tisztelni. Lehet becsmérelni, kifigurázni, gúnyolni, nevetségessé tenni vagy megalázni.
Sok bántalmazó családban felnövekvő gyermek megüti az anyját serdülőkorában.
·         Az egoista
Az egoista bántalmazó saját magát tekinti viszonyítási pontnak. Nem alkalmazkodik a gyermeke igényeihez, nem vesz részt a gyermek gondozásában, amikor a gyermek kicsit nagyobb, elvárja, hogy a gyermek szolgálja ki őt. Nem tűri a játék zaját, mindenkinek csendben kell maradnia, amikor ő pihenni akar. Minden engedetlenséget megtorol, a gyermekeit tárgyaknak tekinti. Jellemző, hogy teátrális jelenetekkel hozza a családtagok tudomására a sikereit vagy a frusztrációit. Gyakran szánalmas vagy önpusztító szerepet játszik, öngyilkossággal fenyegetőzik, így állandóan a család figyelmének a középpontjában áll.
A bántalmazó manipulálja a családtagokat. A bántalmazónak van egy tipikus viselkedése, mégpedig az, hogy megfelelően tud viselkedni, amikor megfigyelik őt. Nyilvános helyen, gondoskodó, figyelmes, sőt gyengéd is lehet. Humoros, amíg egy kívülálló is jelen van.
Mit okoz a gyermeknek az anyát bántalmazó apa?
A leggyakoribb hatások, amelyek a bántalmazó apa mellett élő gyermekekben jelen vannak:
  • PTSD – Poszttraumás Stressz Szindróma
  • alvás zavarok
  • félelmek
  • koncentrációs zavarok
  • rémálmok
  • alvajárás
  • szorongás
  • ingerlékenység
  • magányosság
  • bűntudat
  • aggódóvá válás
  • tanulási zavarok
  • beszédzavarok
  • állatkínzás
  • kétszer nagyobb esély, hogy bűnelkövetővé válnak
  • visszahúzódó vagy agresszív társas viselkedés
  • Stockholm szindróma
Ha a te gyermeked is érintett, mert bántalmazó kapcsolatban élsz, feltétlenül kérj segítséget önmagad és a gyermeked számára is. Sajnos a bántalmazás következményei akkor is hatnak, ha a gyermek születése után véget ért a bántalmazóval a kapcsolat. A bántalmazás közvetett vagy közvetlen megélése egész életre meghatározza a bántalmazott személyiségét. Szükséges a bántalmazás feldolgozása, és a tudatos életvezet #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése