Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 20., csütörtök

PIKKELYSÖMÖR A HAJAS FEJBŐRÖN


A pikkelysömör (pszoriázis) ma még nem gyógyítható, de ha a tünetek jól kezelhetők, jelentősen javul az életminőség. A pikkelysömör az egyik leggyakrabban előforduló súlyos bőrbetegség, amely ma a lakosság mintegy 2%-át érinti.

A pikkelysömörös bőr kiszáradt felületén lemezekkel hámló, ívelt szélű, a bőrfelszínből enyhén kiemelkedő foltok keletkeznek, melyek többnyire egy-egy jellegzetes területen fejbőr, testhajlatok könyök, térd, körmök jelennek meg. Feltűnhetnek azonban testszerte, az egész bőrfelszínen szétszórtan is. Igen súlyos forma a teljes bőrfelszínre kiterjedő gyulladás vörös beszűrődéssel.

A fejbőrön a pikkelysömör a homlok és a hajas fejbőr határán, vörös alapú felszínén pikkelyekkel hámló korona alakban jelentkezik. Ritkán a teljes fejbőrön szinte összefüggő "skalp" formája is lehetséges, lisztszerű korpázással. Nagyon fontos, hogy a korpás, viszkető fejbőr gyakran a pszoriázis "előszobája". A betegség gyakori velejárója az ízületi gyulladás, amely főleg a kisízületek gyulladásával jár. Az esetek 20%-ában először csak az ízületi panaszok jelentkeznek, és csak később válnak láthatóvá a bőrtünetek. A betegség nem fertőző, még közvetlen kontaktus esetén sem.
Sajnos ma a tudomány állása szerint százszázalékos gyógymód nem létezik, mivel önmagában a kiváltó okok is rendkívül összetettek. A kutatások során alapvetően külön irányt vett a hajas fejbőrön, illetve a testfelület egyéb részein jelentkező pszoriázis elleni harc eszközeinek kifejlesztése. A haj kezelése azért is került az érdeklődés középpontjába, mert egyrészt a fej érintettsége okozza az életminőség legnagyobb torzulását, másrészt ezen a testtájékon szükséges a tisztítás, a tüneti kezelés és a hámsejtek visszazsírzásának "szentháromságát" biztosítani.
Lokális kezelés: A leggyakrabban használt szerek a gyulladáscsökkentő kenőcsök (szteroidok), a dithranol és a kátrány. Mindegyiknek van előnye és hátránya, illetve komoly mellékhatások is jelentkezhetnek. A dithranol és a kátrányos készítmények színesek és jellegzetes szagúak, ami miatt alkalmazásuk otthoni körülmények között is nehézkes, de például munka közben gyakorlatilag lehetetlen. A szteroidos kenőcsök szagtalanok, gyorsan felszívódnak, azonban a kezelés abbahagyása után a tünetek nagyon hamar visszatérnek, időnként még súlyosabb formában. Ráadásul a szteroidokhoz "hozzászokni" is lehet néhány hét gyors javulás után a tünetek kezdenek lassan visszatérni.
Gyógyszeres kezelés: Ugyancsak érdekes az A-vitamin-származékok szerepe. Már régebben megfigyelték, hogy az A-vitamin nagy dózisban javítja a tüneteket. Sajnos azonban a szükséges nagy adagokban az A-vitamin szinte már mérgező, de legalábbis nagyok sok mellékhatása jelentkezik. Ezért kifejlesztettek olyan szereket, amelyekben az A-vitamin kedvező hatása megmaradt, de mellékhatásai csökkentek. Ez a kezelés rendkívül egyszerű, hiszen csak tablettákat kell szedni. A komoly mellékhatások megelőzésére azonban rendszeres vizsgálatok és laboratóriumi ellenőrzés szükséges.
Fényterápia – napozás: Legtöbb esetben a napfény kedvezően befolyásolja a tüneteket. Szerencsés esetben nyáron minden kezelés nélkül is tünetmentes lehet a beteg. A napfény jótékony hatását speciális ultraibolya sugarakkal utánozhatjuk. A fenti kezelések kombinálhatók is egymással, bár nem minden változat előnyös.
Sóterápia: Kimutatták, hogy bizonyos nagy koncentrációjú sós vizek jótékony hatással bírnak a pikkelysömör tüneti kezelésében (pl. az izraeli Holttenger). Ugyanakkor ez a fajta terápia szárítja a bőrt, és így igen nagy igénybevételt jelent. Másrészt a távoli országokba való utazást nem minden beteg engedheti meg magának.
Diéta: Mivel egyes kutatások a zsíranyagcsere zavaraira vezetik vissza a betegséget, célszerű a csökkentett zsírtartalmú ételek fogyasztása. Egyértelműen rontja a pszoriázist az alkoholfogyasztás már egészen kis mennyiségek hatására is kiújulhatnak a tünetek.
A pszoriázisos fejbőr kezelésére szolgáló legújabb készítmények más, újonnan kifejlesztett hatóanyagok segítségével próbálják meg ezeket a hatásokat elérni úgy, hogy a korábbi kezelési módok negatív hatásaitól mentesülve, hatékonyabb tüneti kezelésben részesüljön a beteg.
Ezeket a megkívánt hatásokat mint a gyulladáscsökkentés, a hámlás és a viszketés megszüntetése stb. a legújabb készítmények már komplex, természetes eredetű hatóanyagcsoportok segítségével valósítják meg. Emellett a fejlesztéskor ma már kifejezett szempont a "kozmetikai használhatóság" maximális megvalósítása is, azaz hogy a termék összetételénél fogva kiválóan alkalmas legyen a haj ápolására is.
Szintén már a mai kor elvárása az ilyen samponokkal szemben, hogy napi rendszerességgel lehessen használni, illetve szintetikus illatanyagokat ne tartalmazzon, és a készítmény pH értéke 5,5 legyen.
Alapvető különbség mutatkozik a hagyományos felhasználásra gyártott hétköznapi samponok és az újonnan kifejlesztett pikkelysömör elleni gyógysamponok között. A hagyományos samponok relatíve nagy mennyiségű vizet és habképző anyagot tartalmaznak, ezért gyorsabban és könnyebben képződik belőlük megfelelő mennyiségű hab. A korszerű gyógysamponok a hatóanyagokat nagyon koncentráltan és zsíroldékony közegben tartalmazzák. Ennek következtében a hajmosás mechanizmusa eltér a hagyományos samponokétól, mivel jóval több vizet és alaposabb hajmosást igényel. Ezért fontos, hogy a gyártók által megadott használati utasításokat pontosan kövessük.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-



9-







#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése