Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 6., csütörtök

ALKOTÓ KÖLCSEY-SEK SZÜK HAZÁNKBÓL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

Nem a hivalkodás szépítgető vonzalma, hanem az alkotó ember tisztességének,értékének emléke késztett ezen sorok leírására. De mindenekelőtt osztálytársainkról,felejthetetlen és szeretett barátainkról emlékezek akik elvitték tanítóink tisztességét a nagyvilágba és a saját törekvéseiket a társadalom értékeibe építve. Nem tudtuk megrendezni az idei 65-dik találkozót mert az emberi lét törvényei mindenkor és mindenki felett visszavonhatatlanul ítélkeznek így hát ketten maradtunk hűséges jó barátommal Hermann Imre tanár úrral Nagykárolyból. Az öregkor,az emberi szenvedés és elmúlás semmisítették minden törekvésünket.
Anélkül hogy bárkiben visszatetsző érzést váltana írásom szeretnék megemlékezni azoknak az alkotó munkájáról akik sokat áldoztak és adtak a közért és becsülettel helytálltak ott ahova sorsuk rendelte őket és tették amit tenniük kellet. Ezek voltak intézményünk 1950-es évfolyamának XI-dik osztályos tanulói.
Nagyméltóságú és Főtisztelendő Tempfli József nagyváradi megyéspüspök
Professzor Dr.Ponner János  előbb a Bukaresti Politechnikai egyetem majd a Dortmundi Műszaki Egyetem professzora
Bretter György filozófus, esszéíró  Középiskolai tanulmányait Szatmáron végezte, majd a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán szerzett diplomát. az Igazság c. kolozsvári lap szerkesztője. a Gheorghe Dima Zenekonzervatórium adjunktusa; a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán is adott elő filozófiát, így a fiatal zenész és képzőművész hallgatók egész sorát tanította, volt rájuk hatással. Írásaival és előadásaival Erdély magyar gondolkodói közül karizmatikus személyiséggé emelkedett.
Lenkey Ernő a moszkvai-Lomonoszov- egyetem-en szerzet hidrotechnikai mérnöki diplomát,Később a Békási  erőmű építésének főmérnöke,a Svéd Hidrotechnikai Intézet vezető munkatársa
Bura László helytörténész, néprajzkutató, pedagógus, újságíró, nyelvész, pedagógiai szakíró 2008 óta Szatmárnémeti díszpolgára volt. A nyelvtudományok doktora. Az Állami Magyar Fiúliceum igazgatója.
Nagy István ferencrendi szerzetes,apát
Bauer Béla osztályvezető gyermekgyógyász főorvos,az orvostudományok doktora,nemzetközileg elismert orvostudományi szakíró,két ízben a szatmári városi kórház igazgató főorvosa. Az –Egészségügyi Érdemrend és a Pápai Páriz Ferenc Életműdíj kitüntetettje.
Figus Ilinyi Imre-kertészmérnök a Szatmár városrendészeti vállalat igazgatója
Kajtár Gyula református lelkész
Szteklács László újságíró-a –Szatmári Hírlap-főszerkesztője
Sepsi Sándor erdészmérnök a Máramarosi Fakitermelő Vállalat vezérigazgatója
Bota András geológus a Nagybányai Bányaipari Tröszt főgeológusa
Merli Rezső romai katolikus lelkész.író-Németország
Kaizer István-kutató geológus.
Timár János a Szatmár Megyei Kórház intenzív osztályának osztályvezető főorvosa
Cseh Tamás sebész főorvos
Morán Cloude-gyermekgyógyász- Robert Debre-klinika munkatársa-Páris
Ávrám László orvos
Nagy László-családi orvos
Kozma Mihály gyermekorvos
Katona József-agrármérnök a Szatmári Mezőgazdasági Vállalat főmérnöke
Pinkovszki József agrármérnök
Gnándt Márton tornatanár.

EMLÉKETEKET AZ ALKOTÓ TISZTESSÉG KISÉRJE !!
VOLT OSZTÁLYTÁRSAITOK.





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése