Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 15., szombat

AZ IGAZSÁG A HUZATRÓL

Az igazság a huzatról
Ilyenkor nyáron a gyakoribb szellőztetés és lég­kondihasználat miatt gyakrabban halljuk azt a pa­naszt, hogy huzatot kaptam. Bizonyára mindenki megtapasztalta már egyszer-kétszer személyesen is, hogy huzatos helyen való tartózkodás után fáj a feje, a füle, a foga– A huzattal kapcsolatos társadalmi beidegződések na­gyon erősek: sokszor jönnek azzal a páciensek, hogy huzatot kaptak, és fáj a fülük, az arcuk. Ezt annyira meggyőzően mondják, nem is lehet őket meggyőzni arról, hogy lehet, nem is huzat, hanem alapvetően egy vírus vagy baktérium okozza a problémáikat.

A huzat azt jelenti, hogy egy helyiségben két nyitott nyílászáró között légáramlat keletkezik. Huzat lehet az autóban is, ha lehúzzuk az ablakot, vagy működtetjük a légkondit.
A huzat oly módon okoz problémát, hogy a légáramlat, ami egy helyi hideg, elősegítő tényezőként működik egy betegség, egy gyulladás fellángolásában. Ha hideg levegőt fújunk az ember nyakára vagy torkára, akkor az csökkenti annak a területnek a helyi immunitását, és emiatt fellángol egy lappangó gyulladás, vagy problémát okozhat egy ott megbújó baktérium. Ugyanakkor klasszikus példája a huzattal összefüggésbe hozott problémáknak az arcidegbénulás, aminek során a betegnek lebénul a fél arca. Ilyenkor az arcideg begyullad, leszorítja saját magát, és kiesik a működése. Ennek azon formáját, amikor nincs a háttérben komolyabb probléma, daganat vagy vírus, a huzatnak tulajdonítják, hogy pontosan mi okozza, a vizsgálatok, kutatások során sem derült ki. A problémát gyulladáscsökkentőkkel, vírus elleni szerekkel kezeljük, és általában két-három hét alatt tünetmentes lesz.

Összegezve, azt mondanám, hogy általában ahhoz, hogy a huzat gondot okozzon, kell legyen egy valamilyen, már fennálló probléma, a huzat csak hozzájárul ahhoz, hogy ez a betegség fellángoljon vagy fokozódjon. Ha a huzat önmagában betegségforrás lenne, akkor mindenki megbetegedne, akit megfúj a szél. Ugyanakkor a hideg sem okoz törvényszerűen megbetegedést, hisz bár tény, hogy elősegítője, fokozója a gyulladásoknak, azért nem mindenki kap arcüreg- vagy mandulagyulladást, aki hidegben van. Ha a hideg önmagában megbetegedést okozna, akkor az összes eszkimónak arcüreggyulladása lenne. De az is tény, hogy több légúti megbetegedés van nálunk, mint például Dél-Olaszországban. Nagyon sok minden függ az egyén immunrendszerének működésétől, az általános fizikai állapotától és a többi tényezőtől.

– Ha tehát valaki gyakran kap huzatot, ajánlott orvoshoz fordulnia?

– Ha valaki úgymond huzat-érzékeny, akkor meg kell nézetni, nincs-e valami konkrét, objektív betegség a háttérben, és azt ki kell kezeltetni.
 Elsősorban fogászati, fül-orr-gégészeti vizsgálatra érdemes elmennie az ilyen érzékenységgel rendelkezőknek, de előfordul az is, hogy valakinek a nyakában merevedik le izom vagy gyullad be ideg, például az autóban működő légkondi „rásegítésével”, tehát érdemes fizioterápiás vagy más szakembert is felkeresni. Ha valakinek a füle fáj a huzat miatt, annak gyakran a fülpiszkálás, törölgetés áll a hátterében, főként nyáron, amikor a strandolások során a víz által felpuhított hámréteg könnyen begyullad. Klasszikus példája annak, amiről eddig beszélgettünk, amikor valaki a tengerről hazatérve az autóban lehúzza az ablakot, elkezd fájni a füle, és azt mondja, huzatot kapott, utánanézve azonban kiderül, hogy volt már egy gyulladás a fülében a fürdés és a fültörölgetés, piszkálás miatt.

– Fül-orr-gégész szakemberként mi a véleménye a légkondiról?

Döntő, hogy milyen gyakran cseréljük a légkondi szűrőjét, és az mennyire tiszta. Ha nincs megfelelő módon cserélve és nem tiszta, akkor az abban felgyűlt pollen, baktérium, gomba gondot okozhat. Tehát rendszeresen cserélni kell a szűrőket, az allergiások pedig fokozottan figyeljenek oda erre.

– Bevehetünk-e otthon gyógy­szereket, például gyulladáscsökkentőt, ha úgymond hu­zatot kaptunk, vagy menjünk inkább orvoshoz?

– Gyulladáscsökkentőket, pél­dául aszpirint, paracetamolt, nurofent vagy a hasonló ké­szítményeket egy-két napig or­vos nélkül is lehet szedni, ez­alatt pedig kiderül, hogy ez elég vagy sem, és ha a panaszok nem múlnak el, akkor orvoshoz kell fordulni. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése