Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 4., kedd

NYÁRI BŐRGOMBÁSODÁS

Nyári bőrgombásodás
Itt a nyár, a szabadság és az önfeledt vakációzás idõszaka. Annak érdekében, hogy a pihenés valóban a feltöltõdésrõl és a kikapcsolódásról szóljon, a kellemetlenségek megelõzése érdekében nem árt némi óvintézkedést tenni. 

A bõrgombásodást népbetegségként tartják számon. Érdekességnek számít, hogy a városi lakosság jóval gyakrabban szenved ebben a betegségben.
 Különösen nyári idõszakban a bõrgombás esetek elsõ számú terjesztõi a fürdõk és a strandok. Természeten ez nem jelenti azt, hogy ezeket a helyiségeket el kell kerülni, ehelyett jóval nagyobb gondot kell fordítani a megelõzésre. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a bõrgombák megjelenésében a külsõ tényezõkön kívül a táplálkozásnak legalább olyan fontos szerepe van.
Abban az esetben, ha valaki a megengedettnél több cukrot és magas szénhidráttartalmú élelmiszereket fogyaszt, számíthat arra, hogy a kórokozó gombák a bõrön a legkomfortosabb táptalajra találnak. A belsõ megelõzés azt jelenti, hogy a cukrozott ételekbõl fogyasszunk minél kevesebbet, ehelyett válasszuk a mézet. Ugyanakkor törekedjünk arra, hogy szervezetünk immunrendszerét és ellenálló képességét növeljük. Az immunitás növelésének lényege, hogy szervezetünk ellenállóbbá váljon többek között a gombákkal szemben is.

A bõrgomba egész testfelületet, de az esetek többségében a lábat támadja meg.
Az egyik leggyakoribb típusa az „epidermofitia, gombás diszhidrózis", ami az ujjak között jelenik meg. Mivel a nedves bõrfelületet kedveli, ezért a fürdõzést követõen is igyekezzünk lábunkat megszárítani. Tünetek: körömgomba esetén a köröm fénytelenné, érzékennyé, töredezetté és szürkéssárgává válik. Miután a gyógyteás áztatást befejeztünk, feltétlenül távolítsuk el a beteg bõrfelületet és körömrészt egyaránt. A természetgyógyászati kezelés kissé idõigényes és a külsõ kezelésen kívül belsõ étrend-átalakítást is igényel. Lényeges az is, hogy milyen ruhanemüket használunk. Mellõzzük a szintetikus anyagok használatát és viseljünk szellõzõ ruhadarabokat Ugyanakkor lábunkat vagy az érintett testfelületet szellõztessük, napoztassuk, használjunk gyógykenõcsöt és hintõport. A kórokozó bõrgombák legnagyobb ellensége a napfény.

Amennyiben már az elsõ tünetek megjelentek hatásosak lehetnek az aromaterápiás illóolajok, mint a kakukkfû, boróka, kamilla vagy zsálya használata. A bõrfelületet dörzsöljük be alaposan vagy borogassuk a következõ alapanyagok keverékébõl: 4-5 dl vízbe tegyünk 4-6 csepp gyógynövényolajat, majd áztassunk bele egy rongyot, csavarjuk ki és tegyük a lábunkra. Borogatás helyett hatásos lehet még, ha lábunkat 15 percig ugyanebben az olajos oldatban áztatjuk. A legegyszerûbb és legtermészetesebb megoldás még mindig a gyógyteás borogatás vagy áztatás. Fürdessük vagy borogassuk lábunkat diólevél- vagy farkasalmalevél teában, ez körömgombásodás esetén különösen hatásos. Eredményesek lehetnek még az ásványi nyomelemeket és anyagokat tartalmazó hintõporok. Miután az érintet testterületet lemostuk, töröljük szárazra és púderezzük be alaposan. Akinek száraz a bõre, púder helyett használjon körömvirág kenõcsöt, mivel ez fokozza az adott testtáj vérkeringését, gyulladáscsökkentõ és antibakteriális hatással is rendelkezik, ezáltal a bõrgombák elterjedését is meggátolja.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése