Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 1., szombat

ISMERETEK A SZEXUALITÁSRÓL

ISMERTEK A SZEXUALITÁSRÓL



A normális szexuális élet

A normális szexuális élet a tudat (gondolatok, emlékezet, érzelmek) és a test összetett egymásra hatásával alakul ki. Az ideg, a keringési és a hormonális rendszer a tudattal együttesen hozzák létre a szexuális választ. Az idegrendszer egyes részei közötti érzékeny és kiegyensúlyozott közjáték harmonizálja a férfiak szexuális válaszát.
A vágy (libidó) a szexuális aktus létrejöttének akarata. Ezt gondolatokkal, szavakkal, látvánnyal, illatokkal vagy érintéssel lehet kiváltani. A vágy vezet a szexuális válaszkör első lépcsőfokához, a felizguláshoz. A felizgulás nemi izgalmat jelent. A nemi izgalom során a hímvesszőbe folyó vér mennyisége megnő, s a hímvessző megmerevedik. A test izmai is megfeszülnek. A plató stádiumban, az izgalom és az izmok feszülése fennmarad vagy erősödik. A nemi kielégülés (orgazmus) a csúcsa vagy tetőfoka a szexuális izgalomnak. A kielégüléskor a test izmainak megfeszülése tovább fokozódik. A férfi érzi a medence izmainak összehúzódását, majd elernyedésüket. Az ondó általában - de nem minden esetben - kilövell a hímvesszőből. Az ondó kilövellése és a nemi kielégülés ugyan gyakran közel azonos időben zajlik, mégis különböző események. Az ondó kilövellése létrejöhet nemi kielégülés nélkül is. Ugyanígy a kielégülés végbemehet ejakuláció nélkül is, főleg a kamaszkor előtt vagy bizonyos gyógyszerek (például néhány antidepresszáns) hatására. A legtöbb férfi a nemi kielégülést nagyon kellemesnek tartja. Mindezek végén a férfi nyugalmi állapotba kerül. A kielégülés után a férfiaknak egy ideig nem jön létre újabb hímvessző merevedésük (refrakter időszak), ez gyakran csak 20 percig tart; fiatalokban rövidebb, idősebb férfiakban ennél sokkal hosszabb ideig tart. A merevedések között eltelt idő az életkorral általában növekszik.
A női nemi szervek
Az ondósejt (spermium) felfelé vándorol e járatban, míg a petesejtek lefelé.
A járat elején, éppen a hüvelynyílásban található a szűzhártya, amely egy nyálkahártya. Szűzlányoknál a szűzhártya általában szoros gyűrűként veszi körbe a bemenetet, de teljesen fedheti is a nyílást. A szűzhártya segít a nemi szervek védelmében, de nem szükségszerű az egészség fenntartásához. Az első közösülési kísérletnél berepedhet, de olyan puha is lehet, hogy nem történik repedés. A szűzhártya sportolás közben illetve tampon, vagy pesszárium behelyezésekor is beszakadhat. A beszakadás általában enyhe vérzést okoz. Olyan nőknél, akik már élnek nemi életet, a szűzhártya észrevehetetlen lehet, vagy kis szövetdarabokat képez a hüvelynyílás körül.
A hüvely egy vékony, izmos, de tágulékony szerv, amely felnőtt nőben 10-12 cm hosszú. A külső nemi szerveket köti össze az anyaméhhel. A hüvely a nemi aktus során az az elsődleges nemi szerv, amelybe a pénisz behatol. Rajta keresztül jut az ondósejt a petesejthez, és erre távozik a menstruációs váladék, vagy a magzat a külvilágba.
A hüvelyben általában nincs űr, hacsak nem tárják fel, például nemi aktus vagy vizsgálat során. A hüvely alsó harmadát rugalmas izmok veszik körül, amelyek meghatározzák nyílásának átmérőjét. Ezek az izmok közösülés során ritmusosan összehúzódnak, és intim tornával erősíthetők.
A hüvelyt nyálkahártya borítja, amelyet nedvesen tart a felületén található sejtek, és a méhnyak (a méh alsó része) mirigyeinek váladéka. Ezek a nedvek hüvelyváladékként távozhatnak a külvilágba, ami normális jelenség. A nő termékeny évei során a hüvelyfalon redők találhatók. A serdülőkor előtt és a változókor után (ha a nő nem szed hormonpótlást), a hüvelyfal sima.
A méh vastag falú, izmos, körte alakú szerv, amely a kismedence közepén helyezkedik el, a hólyag mögött, és a végbél előtt. A méhet számos szalag tartja helyén. A méh elsődleges szerepe a fejlődő magzat befogadása. A méh a méhnyakból és a méhtestből áll.
A méhnyak, a méh alsó része, benyúlik a hüvely felső végébe, és nőgyógyászati vizsgálat során látható. A hüvelyhez hasonlóan a méhnyak is nyálkahártyával fedett, de a méhnyak nyálkahártyája sima.
Az ondósejtek bejutása a méhbe, és a menstruációs vér kijutása a méhből, a méhnyakban lévő nyakcsatornán történik. Ez a csatorna vékony. Vajúdás során a csatorna megnyílik, hogy a babát átengedje. A méhnyak általában jó gátat jelent a baktériumok számára, kivétel ez alól a menstruáció ideje, a tüszőrepedés körüli időszak és a szülés. Közösülés során a méhnyakon keresztül baktériumok juthatnak be a méhbe. Eltérően azoktól a baktériumoktól, amelyek nemi úton terjedő betegségeket okoznak,  a hüvelyben normálisan található baktériumok ritkán okoznak bajt.
A méh nyakcsatornája nyákot termelő mirigyekkel fedett. Ez a nyák sűrű, és a spermiumok nem tudnak azon áthatolni, csak a peteérés előtti időszakban. Peteéréskor a nyák állaga megváltozik, hogy az ondósejtek át tudjanak azon úszni, és létrejöhessen a megtermékenyítés. Ebben az időben, a méhnyak nyáktermelő mirigyei 2-3 napig képesek élő ondósejteket tárolni. Ezek a spermiumok aztán feljuthatnak a méhtestbe, és a petevezetőkbe, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. Így a tüszőrepedést megelőző 1-2 nappal történt közösülés terhességet eredményezhet. Vannak olyan nők, akikben a menstruáció és a peteérés közötti idő hónapról hónapra változik. Ennek következtében a menstruációs ciklus különböző időpontjaiban foganhat terhesség.
A méhtest, amely nagyon izmos, képes kitágulni, hogy befogadja a növekvő magzatot. Izmos fala a szülés során összehúzódik, hogy a magzatot a méhnyakon és a hüvelyen keresztül kinyomja. A termékeny évek során a méhtest kétszer olyan hosszú, mint a méhnyak. A menopauza után ennek fordítottja igaz.
A nő termékenységi ciklusának részeként (amely általában egy hónap hosszúságú), a méhtest belső borítása, a méh-nyálkahártya (endometrium) megvastagszik. Ha a nő nem lesz terhes az adott ciklusban, a nyálkahártya legnagyobb része lelökődik, és vérzés jelentkezik; a fentiek eredménye a menstruációs ciklus.
A két, kb. 5-7 cm hosszú petevezeték, a méh felső végéből vezet a petefészkek felé. A petevezetők nem érintkeznek a petefészkekkel. Ehelyett a petevezetők vége kémény alakúvá öblösödik, amelynek ujjszerű nyúlványai (fimbriái) vannak. Amikor a petefészekből kiszabadul egy petesejt, a fimbriák bevezetik a petesejtet a petevezető relatív nagy nyílásába.
A petevezetőket vékony, hajszerű nyúlványok bélelik (csillószőrök), a csillószőrök és a petevezető falának izomzata hajtja a petesejtet a petevezetőn végig a méhbe. A petesejtet a petevezetőben termékenyítheti meg egy ondósejt. 
A petefészkek általában gyöngyházszínűek, nyújtott alakúak, és valamivel kisebbek, mint egy tyúktojás. A méhhez szalagok rögzítik. A női (ösztrogén és progeszteron) és férfi nemi hormonok termelésén túl a petefészkekben érnek meg, és lökődnek ki a petesejtek. A fejlődő petesejtek folyadékkal telt üregekben (a tüszőkben) tárolódnak a petefészkek falában. Minden tüsző egy petesejtet tartalmaz
Normális a szexuális életed?
Nem sok ember tudja, hova tartozik a szexuális skálán, és nehéz meghatározni mi a „normális”, és mi nem az. Akár az örömödre, vágyadra, szexuális fantáziádra vagy technikádra gondolsz jelen pillanatban, itt a helyed. Most ugyanis átnézzük ezeket a személyes kérdéseket, és meg is keressük rájuk a választ.
 A gyönyör

Nem csak a férfi és női gyönyör tér el egymástól. Egyes nőknél ugyanis ez az érzés más és más lehet. Testünk reakciói nem csak érzelmileg és genetikailag vannak meghatározva. Ezek a szexuális tapasztalatainktól is függenek, ami miatt mindenki másképpen működik.

Nehezen érem el az orgazmust

Ez természetes, a legtöbb nő úgy találja, hogy ők két szeretkezésből csak egyszer élveznek el. Ritka (és szerencsés) az a nő, akinek mindig orgazmusa van, hiszen a csúcsra jutás hiányának több oka lehet: fáradtság, stressz, és gyógyszerszedés. Azt is érdemes tudni, hogy a nők általában meg tudják mondani, hogy be fog-e következni éppen az orgazmus, vagy sem, és érdemes-e egy bizonyos ponton túl is folytatni a közösülést. A férfiak ezt néha nehezen értik meg, mivel nekik nincs meg ugyanaz az intuitív érzésük, de ez a fő ok, amiért a nők képesek színlelni is az orgazmust. Az biztos, hogy frusztráló és kellemetlen érzés folytatni az együttlétet úgy, ha már előre tudod, hogy úgysem fog megtörténni az orgazmus.

Kizárólag csikló orgazmusom van

Bizony, a nők legtöbbjének csak az van. A csikló orgazmus az igazi női orgazmus, de elég gyakran előfordul, hogy ez a fajta csúcsra jutás jóval többet jelent, mintha vaginális lenne. Ha ugyanis a csikló izgatása orgazmust okoz, a vagina mindig bele van vonva. Akárhol is kezdődik (csikló, mellek, vagina vagy más erogén zónák) az orgazmus mindig belefolynak a vaginális és genitális izmok. Így a vagina tulajdonképpen minden orgazmusban szerepet játszik. Néhány szakember úgy gondolja, hogy az összes orgazmus lényegében vagiánlis és arra az orgazmusra utal, mely a csiklónál vagy vaginánál kezdődik, mielőtt még az izmokat is belevonnánk arra a területre.

Csak egy fajta pozitúrában vagyok képes elélvezni

Igen, a legtöbb nőnek megvan a kedvenc pozitúrája, melyben könnyebb az orgazmust elérni számára. Ennek a jelenségnek rendkívül sok oka van, de a legfontosabb talán az, hogy az eltérően érzékeny részek stimulálása a vaginán belül nagyon fontos. Sok nőnél ez a G-pont. Más nők csak összeszorított lábakkal, mások széttárt lábakkal tudnak elélvezni. Ez a pozitúrától és az izomtónustól is függ, melyek elősegíthetik vagy megakadályozzák az orgazmust. Néha egy bizonyos pozitúra mentálisan jobban stimulál, mint fizikálisan. Ez azt jelenti, hogy a testek csak bizonyos módon érintkeznek, vagy a felek különösen erotikusnak találják a látványt. A mentális izgatás igen nagy szerepet játszik az orgazmus elérésében.
Önkielégítéssel nagyobbat, és könnyebben élvezek

Ez teljesen normális. A nők, akik eléggé ismerik a saját testüket, három perc alatt képesek elérni az orgazmust! A szexuális együttlét ideje alatt ez azonban tovább tarthat! A párod soha nem tudhatja (hacsak el nem mondod neki), hogy a megfelelő erejű nyomást, a helyes mozdulatot, a megfelelő sebességet, alkalmazza-e, mint ahogyan azt sem tudja magától kitalálni, hogy az állandó vagy fokozatosan növekvő tempó juttat el a csúcsra. Te magad azonban pontosan tudod, hogyan kell stimulálódnod, hogy elérd a megfelelő hatást. Ha tehát elmagyarázod partnerednek pontosan, hogyan kell téged megérinteni, képes lesz könnyebben kielégíteni, és rávezetheted arra, hogyan is alkalmazza helyesen az új technikát.
A vágy

A szexuális vágy természetes, de extrém módon különbözhet. Attól függ, hogyan érzel, és milyen az életed. A vágy ugyanis lehet intenzív vagy gyenge, sőt néha kompletten hiányozhat is. Lehetnek olyan periódusaid, melyekben nem ismered fel magad, de jusson eszedbe hogy vágy egy olyan impulzus, melyet nem tudsz pusztán az akaratoddal irányítani. Adj neki helyet és szabadságot, hogy kifejlődhessen.
Nem akkor kívánom a szexet, amikor a pasim

Ez gyakran megesik. Nem lehettek mindig szexuális összhangban a partnereddel. Különböző emberek vagytok, tehát elvileg az is megengedett, hogy nem pont ugyanakkor vágytok mindketten az érintésre, a szexuális együttlétre. A legtöbb férfi impulzív benyomást kelt a partnerében, de sok nő erre úgy reagál, mint „válasz-vágy”, mely azt jelenti, hogy a másik a kezdeményező. A vágy tárgyának érezni, vagy szeretve érezni magad, természetesen szexet, illetve szexuális kisugárzást von maga után, mely egy klasszikus női viselkedés. A női vágy tükör lehet a férfi számára, és az átlagos nő igenis a férfi kezdeményezésére reagál. Nem rossz dolog az!

Gyengédségre van szükségem a szeretkezés közben

A feltételeknek optimálisnak kell lenniük ahhoz, hogy vágyat érezz a szeretkezés iránt. Néhány nőnek a férfit kell nagyon szexinek találnia, másoknak saját magukat kell attraktívnak érezniük, ahhoz, hogy felébredjen bennük a szexuális vágy. De legtöbbünk számára nagyon fontos, hogy szeretve érezzük magukat – és ez természetes dolog. A nők többsége nagyon érzékeny arra, mit mond a partnerük, és bizony a szerelem gyengéd szavai erős afrodiziákumként hat rájuk. Pontosan ez az, amiért a romantikus és szerelmi történetek olyan jól eladhatóak, hiszen még szexjelenetek nélkül is képesek lehetnek arra, hogy felajzzanak. Ahogy azonban szexuálisan érünk, felnövünk, a nők megpróbálnak kevesebb érzelmet vinni az erotikába, míg a férfiaknál ez pont fordítva működik: ők idővel jóval több érzelmet visznek bele. Végül is, ha pont akkor találkoznak egymással, amikor ugyanazon a hullámhosszon vannak, teljesen normális, hogy romantikára és gyengédségre van szükségük szeretkezés közben. Mint ahogyan az is normális, ha éppen csak arra vágynak, hogy egy gyors szexcsatát vívjanak meg egymással.
Nincs arra vonatkozó meghatározás, hogy mi a normális szerelmeskedési mennyiség hetente, vagy éppen havonta. Vannak emberek - férfiak és nők egyaránt - akik nagyon jól érzik magukat attól, ha havonta egyszer szeretkeznek. Vannak olyanok, aki a heti 3-mal sincsenek megelégedve. Egy fontos szempont van. Ha párt választunk egy életre, akkor mindenképpen figyeljünk arra oda, hogy a szexuális étvágyunk hasonló legyen, mert mindig feszültté teszi a kapcsolatot, ha az egyiknek "éheznie" kell, a másikuk pedig a néhai alkalmakat is soknak tartja.
A másik dolog ami eszembe jutott, hogy egy hosszú kapcsolat életszakaszaiban is különböző lehet a szexuális étvágy. De ha erről a pár tud beszélgetni, kölcsönösen tudják kommunikálni, akkor sokkal könnyebben tudják átvészelni a nehezebb időszakokat, amikor esetleg egyiküknek vagy másikuknak nincs kedve a szexhez.
A szex mennyisége függ az életkortól is. Hiszen egy huszonéves, aki most próbálkozik és ismerkedik a szex különböző megvalósítási módjaival, sokkal energikusabb, mint egy idősödő ember. Akár a nőknél, akár a férfiaknál elmondható, hogy a legintenzívebbek a harmincas évek, negyvenes évek, amikor a tapasztalat és a szexuális önismeret egyaránt megvan. A nőknél a menopausa beállta után a hormonális változások miatt csökkenhet a szexuális étvágy.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha egy pár heti háromszor szeretkezik, az hosszú távon egy egészséges mennyiség.
Az aktus hosszát illetően az a kielégítő, ami mindkét fél - hangsúlyozom mindkét fél! - számára kielégítő, tehát a nő is eléri az orgazmust, kielégülve érzi magát. Elmondható, hogy egy fél órás aktus már kielégítő tud lenni azoknak a nőknek is, akik nehezebben érik el az orgazmust.
Bízom benne, tudtam segíteni, de hangsúlyozom, ezek mindig a két embertől függnek.
Üdv:

Mennyi az annyi? - Hányszor éljünk szexuális életet?
SZEX, talán ez a leggyakrabban használt kulcsszó a keresőkben. Ezzel a szóval sok minden eladható, a csapból is ez folyik, de épp ezért sokaknak már elegük van belőle. Akár így, akár úgy, szinte mindenki foglalkozik a szexualitással. Nagyanyáink, dédanyáink idejében egyszerű volt a képlet: a szexuális élet létjogosultsága a gyereknemzéshez kötődött, beszélni róla tabu volt. Így fel sem merülhetett volna ez a kérdés: „Mi a normális gyakoriság?”
30 éves praxisomban is számos férfi és női páciens szegezett nekem hasonló mondatokat...Igazából minden szám normális, ami a két embert kielégít, de tény, hogy egy átlagról azért tudunk beszélni.

Az e témával foglalkozó kérdőívek sok mindenre rákérdeznek,/ szex módja, kezdete, orgazmus, hűség stb./, de ami leginkább érdekli az embereket, hogy ki hányszor csinálja, és meddig vágyik a párjára.

Természetesen a gyakoriság még nem jelzi a nemi élet színvonalát, de hát sokkal könnyebb a számokról beszélni, mint a minőségről. A férfiakra különben is jellemző, hogy a szexualitást teljesítményként fogják fel, így könnyen ellenőrizhető: a hány centi, a hány „skalp”, a hány menet, a hány percig-óráig bírja. Bár ma már a nők körében is felfedezhető a teljesítményre törekvés: „hány orgazmusom van”, „mennyire vagyok jó az ágyban” kérdések latolgatása.

Mit mutat a felmérés?
Néhány éve egy több százezres internetes vizsgálatból az derült ki, hogy az első két évben a férfiak 75%-a hetente többször, de a 90 %-uk legalább egyszer szexszel. Azonban nem szabad elfelejtkeznünk, hogy a válaszadók hajlamosak torzítani, a férfiak szépítenek, a nők viszont kevesebbre emlékeznek.
Ami érdekes felfedezés, hogy a szexuális aktivitás kevésbé a kortól függ, mint inkább a kapcsolat hosszától!
A kapcsolat első évében a megkérdezettek 89%-a szeretkezik legalább egyszer hetente,
a 4. évig már csak 83 %-uk,
és a 7. évig 77%,
míg a „bűvös hetes” után 70 %.
Viszont a maradék 30 %-nál hetek maradnak ki szexuális érintés nélkül, vagy egyáltalán nincs is testi kapcsolat.
Ebből nehogy azt a logikusnak látszó következtetést vonják le, hogy érdemes a partnert 2-4 évente lecserélni!

Mit mondanak a rendelő zárt ajatja mögött a párok?
Nálam leginkább az a bizonyos 30 % jelenik meg. Félreértés ne essék sok fajta szexuális tünet, kérdés miatt fordulnak hozzám, de nem kevés azoknak a száma sem, akik a nemi élet ritkulása vagy teljes hiánya miatt jönnek el. Egy kamaszlány anyukája mondta röstelkedve, hogy amikor gyermeke megkérdezte: „Anyu, ti szexeltek apuval?”, „Igen”- volt a füllentés. Mivel az anya nem a férjével, hanem a lányával aludt egy szobában, teljesen helyénvaló volt a kérdés. A gyerekek nem hülyék, legfeljebb sokuk nem kérdez (a szülők szerencséjére).
 A jó párkapcsolat kritériumai közé bekerült a jó szexuális élet is
Megváltozott a szex tartalma, értelme. Már jó ideje nem csak a gyerekvállaláshoz kötött, hanem az érzelem egyik kifejezése, az intimitás, a közelség testi megnyilvánulása.
Ha nincs vagy nem kielégítő a nemi élet, az ember nem érzi magát nőnek vagy férfinak, elbizonytalanodik, és ha hosszú távon is fennmarad a helyzet, azt gondolja nem szeretik!
Az, hogy kinek mi a jó és mi az elég, az nagyon szubjektív
Pácienseim nagy része a 25-30 -as éveikben járó fiatal nők és férfiak. Nálam a valóság csapódik le, nincs mellébeszélés, szépítés. Az okok is sokkal cizelláltabbak, mint a statisztikákban. Ne gondolják, hogy csak akkor csökken a nemi vágy, így a nemi élet, ha már a pár eltávolodott egymástól, ha már „kiszeretett" valamelyik a másikból!
Nem! Az élet különböző tényezői képesek befolyásolni az aktivitást. Leggyakoribb, hogy a mindennapok rutinná válnak, az emberek bezárkóznak, elszürkülnek, monotonitás lesz a jellemző, de párkapcsolati zűrök is szinte mindig a szexen csapódnak le.
Erre „csak hab a tortán”, ha születnek a gyerekek, ha gond van a munkával, egészséggel. Nincs annál ijesztőbb, (és ma már nem csak a férfiaknak), ha eltűnik a tűz. Nem az az igazi baj, ha a kezdeti szenvedély csökkent, hanem ha már nem is veszi észre, hogy hetek óta nem voltak együtt a párjával! A „szexelek, mert vágyom a szexre” felválthatja a „ha nincs szerelmeskedés, hiányérzetem van”. A gond az, ha: „szexelek, mert muszáj”!
Jó tanács: ne törődjön a statisztikákkal, női magazinok  butácska cikkeivel, annyiszor éljen szexuális életet, ahányszor szeretne, ahányszor jólesik! De azzal nagyon is törődjön, hogy ez a szexuális élet a párjának is megfelelő legyen! Komoly figyelmeztető jel, ha már nem látja nőnek a feleségét, barátnőjét, ill. nem látja férfinak a férjét, barátját! Ez az a pont, amikor nem szabad homokba dugni a fejét, sok kellemetlenséget, szomorúságot akár lelki traumát kerülhet el az őszinteséggel!

Szinte nincs is olyan férfi, aki ne aggodalmaskodott volna élete során péniszének mérete vagy alakja miatt. A legtöbbjüknél ez az érzés csupán időleges, azonban nem egy férfinél állandó frusztrációt jelent. k azok, akik félelmeik miatt kerülik a szexuális együttléteket, illetve bármely olyan tevékenységet, melynek során más férfiak meztelenül láthatják őket. Az ilyen férfiak ráadásul nem csupán péniszük mérete miatt érzik magukat kellemetlenül, de gyakran amiatt is, hogy ezen a témán rágódnak.

A férfiak általában két csoportra oszthatók aszerint, hogy milyen megjelenésű és méretű nemi szervvel rendelkeznek. Van, akinek petyhüdt állapotban rövid és rugalmas felépítésű szerszámja van, ami az erekció során jelentős mértékben nő, míg másoknak petyhüdt állapotban is hosszú a hímtagja, ami viszont vérrel telítve sem különösebben nő nagyobbra. Az előző csoporthoz tartozó férfiak a tusolókban meglátva a másodikhoz tartozó férfiak férfiasságát, gyakran és helytelenül úgy vélik, hogy ők a normálistól eltérő, kis méretű pénisszel rendelkeznek. Ez azonban nem így van, hiszen a legtöbb esetben mindkettő normális, csupán más felépítésű.

Az alhasi elhízás és a dús fanszőrzet is a valós méreténél kisebbnek láttatja a kérdéses szervet, nem beszélve arról az optikai csalódásról, hogy felülről szemlélve bármilyen hengeres test kisebbnek tűnik, mintha ugyanezt szemmagasságban vagy csupán egyszerűen más perspektívából szemléljük. Ez a helyzet egy tusolóban is, amikor a mellettünk tusoló férfi méretei meggyőzőbbnek tűnnek, még akkor is, ha a méretük hajszálpontosan egyforma is.
Mindenekelőtt fontos, hogy különbséget tegyünk a hímvessző különböző állapotai között, ui. nagy különbség lehet a petyhüdt, a petyhüdt, de kinyújtott, és a vérrel teli erektált méretek között. Gyakran éppen a petyhüdt méretek okoznak komplexusokat, hiszen a férfiak legtöbbször ilyen állapotban látják egymás férfiasságát. A nyugalmi állapotban lévő péniszek mérete meglehetősen széles határok között változik, általában 5 és 10 cm között, ez azonban a legkevésbé sem befolyásolja annak vérrel teli méretét. A kutatások szerint az átlagos, nem kinyújtott méret a hímtag tövétől mérve mintegy kb. 8.5 cm, ami kinyújtva („meghúzva”) az átlagosnak mondott 12 cm-re nő. Sokkal kevesebb férfi számára jelent problémát az, hogy elégedetlenek férfiasságuk erektált méreteivel.
Masters és Johnson 1966-os kutatásai szerint az általuk vizsgált férfiak péniszének mérete a 12,5 és a 17,5 cm közé esett, az általuk átlagos méretnek megadott adat 12,9 cm (!) volt. Szintén ők bizonyították, hogy a kisebb petyhüdt méretekkel bíró férfiak általában nagyobb mértékű erekciót produkálnak, mint a nagyobb kezdeti állapottal büszkélkedő társaik.
Tulajdonképpen nincs széles körben elfogadott definíció arra vonatkozólag, hogy mi tekinthető kis méretnek, azonban a pénisznagyobbító műtéteket végző sebészek általában olyan férfiaknak javasolják ezeket a beavatkozásokat, akiknek a pénisze petyhüdt állapotban kisebb mint 4 cm-es, vagy felajzott állapotában kisebb mint 7,5 cm.
A válasz természetesen nézőpont kérdése. Ha valaki úgy véli, hogy kis méretekkel verte meg a sors, általában fontos szempontnak tartja a méreteket, függetlenül attól, hogy mások miként vélekednek a témáról. Nem egy férfi oly mértékben megszállottja a kérdésnek, hogy szinte bármit megtenne azért, hogy változtasson helyzetén, beleértve a kockázatos és költséges műtéti beavatkozásokat is. Talán mondanunk sem kell, hogy a legtöbb ilyen férfi az átlagos kategóriába esik, ez azonban nem sokban befolyásolja énképüket, s nem is érzik magukat jobban ettől a tudattól sem. A pénisznövelés nem megoldás.
Mindebből jól látható, hogy a kérdés sokkal inkább pszichológiai probléma, ami a férfiak fizikai és szexuális énképük határozza meg, semmint valós fizikai hátrány. Számos kutatás megerősítette, hogy a méretek nem különösebben befolyásolják a szexuális örömszerző képességeinket. Sok, határozottan kis méretű (erektált állapotban kisebb, mint 5 cm), vagy a szokásostól eltérő formájú pénisszel rendelkező férfi kifejezetten élvezetes szexuális életről számol be.
A valóság az, hogy a nők sokkal inkább szenvednek attól, ha partnerüknek ilyen komplexusa van, semmint attól, hogy tulajdonképpen milyen méretű partnerük nemi szerve. Nem szükséges tehát a pénisznövelés!
Az a bizonyos első – mit csináljunk első szeretkezésko
A szex egy igen összetett dolog, akár tapasztaltuk már, akár nem. Pubertás korban a fiatalok kezdik felfedezni saját magukat. A következő lépés pedig a szex iránti érdeklődés. Hogyan is kezeljük az első alkalmat?
Egy pubertáskorba lépő gyermek már sokat foglalkozik a saját testével, felfedezi azt, újdonságokat tapasztal meg. Nem sokkal később fantáziálni kezd a szexről, ám az első igazi szexuális élmény a fantáziákhoz képest is nagyon új. A másik testének felfedezése ugyanis rengeteg új információval szolgál. Akik első alkalommal szeretkeznek, minden pillanattól valósággal el lesznek bűvölve, amelyen átesnek, ahogyan egyik percről a másikra haladnak előre ebben a csodálatos folyamatban.
Teljesen természetes, hogy első alkalommal feszültek vagyunk, szeretnénk mindent jól csinálni, de ez ilyenkor nem mindig sikerül. Lássuk, milyen problémákkal szembesülhetnek a fiatalok az első szex alkalmával!
1.A szex önmagában
A szex természetes érzéseket ébreszt a testben, felkelti az igényt a mentális és fizikai kielégülésre. Ez az érzés a pubertás utáni időszakban teljesen normális. Az agyban kezdődik, a szerelem érzésével és azzal végződik, hogy a testben megjelenik az igény a fizikai eggyéolvadásra is. Az agy „lehűl”, míg a test óriási kielégülésen megy keresztül.
Mi kell ahhoz, hogy az első szex megtörténjen? Ha a szenvedély már meg is van, jó, ha mentálisan fel vagyunk erre készülve. Ne siessük el, szánjunk arra is időt, hogy szép lassan felfedezzük egymás testét. Próbáljunk megnyugodni! Az első szex alkalmával gyakori az idegesség. Ez nem fog segíteni, ezért jobb, ha egymás felfedezése során igyekszünk kissé lenyugodni.
Szexuális működészavarok
Az örömteli, teljes élethez hozzátartozik a kiegyensúlyozott, harmonikus szexuális élet, ami pozitívan hat egész személyiségünkre, életünkre, teljesítményünkre.
Egy 2001-es, a szexuális egészség felmérését célzó nemzetközi tanulmány eredményei szerint szexuális problémák hasonlóan magas arányban jelentkeztek férfiaknál és nőknél az elmúlt egy év alatt (41%).
Egy másik vizsgálat szerint a magyar nők kb. 52%-a, a magyar férfiak kb. 48%-a szenved legalább egy éve fennálló szexuális zavartól.
A pszichoszexuális zavarok közé azok a szexuális zavarok tartoznak, amelyek esetében a pszichológiai tényezőknek tulajdonítható a fő szerep. Ide sorolják a szexuális identitás, a preferencia és a szexuális fejlődés zavarai mellett a pszichoszexuális diszfunkciókat.

A szexuális működészavarok közé tartoznak a szexuális vágy, készenlét, orgazmus zavarai, a szexuális fájdalmak, valamint az általános egészségi állapot, és szerhasználat okozta szexuális funkciózavarok. A felsoroltak a leggyakoribb szexuális zavarok, melyeket nem szervi zavar vagy megbetegedés okoz. Nőknél többnyire a csökkent szexuális vágy, férfiaknál pedig a potenciazavarok (erekciós és ejakulációs zavarok) okozzák a legtöbb gondot.
A SZEXUÁLIS VÁGY ZAVARAI
A szexuális érdeklődés és motiváció mértékét a lelki, a biológiai (hormonális, idegi) és a szociokulturális tényezők is befolyásolják. Ezek bármelyike, vagy kombinációi révén alakul ki a zavar.
Hipoaktív szexuális vágy zavar:
A szexuális vágy olyan mértékű csökkenése, ami már problémát, zavart, szenvedést okoz a személynek, illetve a házasságban, a párkapcsolatban.
Jellemzői:
A szexualitás iránti vágy, belső motiváció, szexuális fantáziák csökkenése, ritka a nemi együttlét, de ha mégis részt vesz benne, azt élvezni tudja, ilyenkor normális szexuális működés jellemzi. A csökkent szexuális érdeklődés és aktivitás a személy számára és kapcsolatban, házasságban problémát jelent.
Előfordul, hogy csak a szexuális belső késztetés csökken, de a párkapcsolatból eredő nyomás hatására, vagy más tényezőtől serkentve a szexuális aktivitás gyakorisága mégsem csökken. Ilyenkor általában jelentős belső feszültség forrásává válik a személy számára.
A csökkent vágy gyakran jár együtt szorongással és feszültséggel. A személy szorong a partnerkapcsolat megszűnésétől, úgy érzi, nem felel meg az elvárásoknak. A párkapcsolatban is folyamatos feszültség forrásává válhat, ami ténylegesen veszélyezteti a kapcsolat, vagy házasság stabilitását.
Lehetséges okai:
Hátterében sokféle lelki eredetű probléma lehet: szorongás, depresszív kórképek, belső (személyes), vagy külső (kapcsolati, munkahelyi) konfliktusok, félelmek (teherbe eséstől, önkontroll elvesztésétől, örömtől, partnertől), korábbi kudarcélmények, vagy traumák (szexuális bántalmazások), korlátozó szülői viselkedés (szigorú vallásos neveltetés), rossz szülői minta.
Lehet párkapcsolatból fakadó oka is: a közelség, vagy intimitás zavara, kiüresedett kapcsolat, megromlott házastársi viszony, a szexuális élmény monotonitása.
A hátterében álló lelki eredetű zavarokon és kiegyensúlyozatlanságokon kívül lehet más egyéb oka is: pl. alkohol-, drogfogyasztási problémák, hormonális zavarok, gyógyszer mellékhatások. Csökkenti a szexuális vágyat a magas prolaktin és alacsony tesztoszteron szint is. Nőknél a vágy csökkenéséhez vezet a terhesség, szülés utáni lelki és hormonális állapot, szoptatás. Menopauza után gyakran csökken, de ez nem törvényszerű, bizonyos esetekben éppen fordítva alakul, nő a vágy.
Szexuális averzió (szexuális fóbia):
A szexuális partnerrel történő genitális érintkezés tartós, feltűnő, túlzott kerülése, a zavar észrevehető szenvedést és kapcsolati, vagy más nehézséget okoz.
Jellemzői:
Tartós vagy ismétlődő elkerülő magatartás a szexuális partnerrel történő minden vagy majdnem minden genitális érintkezéstől, ami lehet általános averzió (bármilyen szexuális ingerre vagy annak lehetőségére), vagy specifikus (csak bizonyos jellegű aktusra vagy a szexuális érintkezés egy aspektusára). A személy kellemetlennek, visszataszítónak találja a szexuális együttlétet, nem érez vágyat, késztetést, nem találja örömtelinek, inkább szorongást, félelmet, undort vált ki benne. Nőknél jelentősen gyakoribb az előfordulása mint férfiaknál.
Lehetséges okai:
Háttere szerteágazó, okai sokrétűek lehetnek, például a gyerekkori szexualitással összefüggő, traumatikus élmény, vagy szigorú, merev nevelés (túlzott vallásosság, közösüléssel, terhességgel való riogatás), de lehet oka felnőttkori szexuális trauma (zaklatás, meddőséggel, nehezen viselt terhességgel kapcsolatos negatív élmények), elakadás a pszichoszexuális fejlődésben.
Állhat a hátterében egyéb mentális zavar (kényszeres gondolatotok, cselekvések), vagy feldolgozatlan lelki trauma (haláleset, feldolgozatlan gyász), vagy gyakran párkapcsolati probléma (szexualitásból adódó konfliktus, bántalmazás)
A SZEXUÁLIS IZGALOM, KÉSZENLÉT ZAVARAI
Női szexuális készenlét zavar:
A szexuális izgalomra kialakuló vaginális lubrikáció (hüvelyi nedvesedés elmaradása) létrejöttének hiánya az aktus alatt, ami észrevehető szenvedést, zavart okoz.
Tünetei:
A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz, a hüvely nedvesedésének és egyéb jellemzőinek (megduzzadás, vérbőség) hiánya az aktus közben. A gyakorlatban azonban a tünetek sok esetben nem érzékelhetőek a hüvelyi nedvesítők, síkosító anyagok használata miatt.
Egy vizsgálatban azt találták, hogy a nők 43%-ánál alkalmanként előfordul nedvesedési probléma.
Lehetséges okai:
A szexuális készenlét zavarai, az ingerlésre adott csökkent válasz hátterében állhat szorongás (például teljesítményszorongás), depresszív állapot, testképzavar, önbizalomzavar, korábbi kellemetlen szexuális tapasztalat, trauma, bántalmazás, bűntudat (a szexuális kapcsolat miatt), szexuális tapasztalatlanság, tájékozatlanság, nemi szervekkel kapcsolatos ellenérzés. A hagyományos, alárendelődő női szerepből fakadó kommunikációs gátlásosság nehezíti a kezelését.
Férfi erekciós zavar:
(merevedési zavar, erektilis diszfunkció, erekciós képtelenség, impotencia)
A megfelelő erekció létrejöttének és fenntartásának tartós vagy ismétlődő képtelensége a szexuális aktus során. A merevedési zavar esetében a férfi képtelen a tartós erekcióra, illetve annak az aktus közbeni fenntartására.
Viszonylag gyakori rendellenesség, a felmérések alapján a férfiak fele(!) élete során legalább egy ideig tapasztal erekciós nehézségeket, merevedési zavart. Kb. 100 millió férfit érinthet a világon összesen. Az életkor előrehaladtával a merevedési zavar gyakorisága és a súlyossága fokozatosan nőhet. Egy kutatás alapján az USA-ban a 40-70 év közötti férfiak esetében 17 százalék a minimális, 25 százalék a mérsékelt, és 10 százalék a súlyos merevedési zavar aránya.
Lehetséges okai:
Általában biológiai, lelki, és szociokulturális okok következménye, illetve ezek kombinálódása olyan módon, hogy már apró testi eltérések is kiválthatnak lelki reakciót, amelyek a pillanatnyi fizikai működési nehézségeket tartóssá, rendszeressé, rögzültté tehetik. Élettani működését tekintve a merevedés a hímvesszőben lévő barlangos testek vérrel való megtelése folyamán jön létre. A merevedés zavara testi szinten abból adódik, hogy a vér nem tud a megfelelő mértékben beáramlani a péniszbe, vagy a vénákon keresztül a vér a szükségesnél előbb kiáramlik a barlangos testekből.
A erekciós zavar fontos háttértényezője a teljesítményszorongás, aminek jelentős gátló hatása van a merevedés folyamatára. Az aggodalom, a kudarctól való félelem meggátolja a partnerre és a szexuális örömre való figyelmet, és ez erősen gátolja az erekció létrejöttét és fenntartását.
Kapcsolatos lehet az általános szorongáskészséggel, személyes megküzdési mechanizmust tárházának hiányosságával is. A szorongás adódhat a pillanatnyi élethelyzetből (aktuális teljesítményszorongás, a megfelelni vágyás, a félelem a kudarctól, kapcsolati nehézség, munkával kapcsolatos félelmek, munkahelyi problémák) is. Fakadhat az előző szexuális tapasztalatokból, párkapcsolaton belüli elvárásokból a férfi működésére vonatkozóan.
Biológiai tényezői is lehetnek, például hormonális változások, szív-érrendszeri, idegrendszeri eredetű, urológiai problémák, vagy gyógyszerek, alkohol, dohányzás, drog hatása miatt is kialakulhat. Az esetek többségében azonban lelki okok találhatók a hátterében.
AZ ORGAZMUS ZAVARAI
Női orgazmus zavar:
(anorgazmia, az orgazmus hiánya, késése, orgazmus-képtelenség, gátolt női orgazmus)
Az orgazmus tartós, vagy ismétlődően előforduló késése, elmaradása megtartott szexuális excitációt követően.
Tünetei:
Az orgazmus a nemi együttlét során elmarad vagy késik, a szexuális izgalmi fázist követően. Képtelen belefelejtkezni, illetve nem tudja átadni magát a szexuális élvezetnek a szeretkezés során, fél a kontrollvesztéstől.
Gyakorisága:
A vizsgálatok alapján az orgazmus hiánya, késése a nők 15-20%-nál fordul elő. A klimax után némileg gyakoribb az előfordulása. A nők kb. 10%-a egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmust.
Lehetséges okai:
Leggyakoribb jelenben gyökerező oka az önértékelési zavar, a negatív énkép, a negatív testkép, saját élvezetének lebecsülése. De lehet a párkapcsolat zavarának következménye is: pl. egymáshoz való alkalmazkodás hiánya, nem megfelelő szexuális kommunikáció vagy az alkalmazkodás hiánya.
A múltba eredeztető okai lehetnek korábbi kellemetlen vagy traumatikus szexuális tapasztalat, kihasználás, nem megfelelő szexuális nevelés, vagy kultúra.
Férfi orgazmus zavar:
Ezen zavarok közé sorolhatók a korai és a megkésett, vagy gátolt magömlés.
Korai ejakuláció:
(korai magömlés, orgazmus, ejaculatio paraecox)
A magömlés tartósan, vagy ismétlődően túl korán következik be.
Jellemzője:
A szexuális együttlét során a férfi orgazmusa és magömlése minimális szexuális izgalom hatására, a hímvessző hüvelybe való bevezetése előtt, vagy közvetlenül azt követően megtörténik, a személy szándéka ellenére, ami kudarcélménnyel jár a férfi számára.
Lehetséges okai:
Ez a leggyakoribb férfi szexuális zavar, ami szinte minden esetben lélektani okokra, vagy a férfi túlizgatottságára, esetleg tapasztalatlanságára vezethető vissza. Bizonyos esetekben, jellemzően fiatalkorban a korai magömlés oka a rendkívül felfokozott nemi izgalom és tapasztalatlanság. Az ilyen jellegű panaszok egy része a nemi élet rendeződésével és a szexuális tapasztalatszerzéssel megszűnik. Azonban egyes férfiaknál a korai magömlés mechanizmusa rögzül, gyakran kapcsolódik a szeretkezés .technikai. hiányosságaihoz, az orgazmus feletti kontroll hiányához, kapcsolati és pszichoszexuális készséghiányokhoz. A zavar feloldásának kézenfekvő lehetőségei a háttérben megbúvó okok feltárása, az akut szorongás, stressztényezők feloldása és pszichoszexuális edukációval kombinált célzott tapasztalatszerzés.
Megkésett (gátolt, elégtelen) ejakuláció és férfi orgazmus:
A férfi orgazmusának tartós, vagy ismétlődő késése, elmaradása a meglévő nemi vágy és izgalom, illetve a megfelelő stimulációs hatások ellenére.
Tünetei:
A férfi a nemi együttlét alatt a normális szexuális izgalom és ingerlés mellett sem tud, vagy kellő időben nem tud eljutni a kielégülésig, orgazmusa és magömlése gátolt, késleltetett. Viszonylag ritka az előfordulása, a szexuálisan aktív korban lévő férfi lakosság kb. 2 százalékánál fordul elő.
Lehetséges okai:
A háttérben rejlő okok egy része a gyermekkorba eredeztethető, a szocializáció szexuális vonatkozásaiban keresendők (szexualitás tagadása, túlzottan merev vallási neveltetés, esetleg traumatikus élmények). Másik részük a jelenben is fennálló szorongások (pl. teljesítményszorongás), félelmek (terhességtől, tettenéréstől), bűntudat vagy más kapcsolódó negatív színezetű érzés, élmény. (Megfigyelhető az alacsony tesztoszteron hormonszint összefűggése az ejakulációval. Továbbá az alkohol és bizonyos szorongásoldó, és antidepresszáns gyógyszerek (pl. a fluoxetin) is gátolhatják a magömlést.)
FÁJDALOMMAL JÁRÓ SZEXUÁLIS ZAVAROK
Dispareunia (fájdalmas közösülés):
Lelki eredetű ismételt, vagy tartós genitális fájdalom a közösülés során, anélkül, hogy a háttérben bármiféle testi ok lenne. Fontos mindenféle szomatikus háttértényezőt kizárni (gyulladás, fertőzés, sérülés, tumor, stb.).
Jellemzője:
A személy normális módon szexuális izgalomba jön, a szexuális aktus is megvalósul, de közösülés során a nemi szervekben intenzív fájdalomérzés jelentkezik, ami csökkenti, vagy lehetetlenné teszi a szexuális élvezetet. Jelentkezhet mindkét nemben, de nők esetében előfordulása gyakoribb (kb. 5%, míg férfiaknál 1% alatti).
Lehetséges okai:
Általában a pszichoszexuális fejlődésben, vagy a meglévő stressz-tényezőkben keresendők. A lelki fejlődés során tapasztalt és megtanult negatív attitűdök a szexualitással kapcsolatban, a szülők, nevelők erősen negatív, korlátozó hozzáállása a nemiséghez, esetleg valamiféle szexuális trauma, bántalmazás, előidézheti a zavar kialakulását. Másrészt a jelenben meglévő stressztényező, akár a párkapcsolatból fakadóan (eltávolodás, elhidegülés, erőszak), akár az élet más területén (intenzív munkahelyi konfliktus), ami kihat a normális nemi működésre, annak zavarát idézve elő.
Vaginizmus (hüvelygörcs):
A hüvely külső harmadának akaratlan izom kontrakciója, amely a közösülést ismételten, vagy tartósan nehezíti, illetve lehetetlenné teszi.
Jellemzője:
A hüvelyizomzat görcse, melyhez társulhatnak más izmok kontrakciói is (medenceizmok, farizmok, combizmok). A hüvely izomzat görcsös összehúzódása lehetetlenné teszi a hímvessző normális behatolását, és gyakran fájdalommal jár.
Lehetséges okai:
Okozhatja az első közösülés rossz tapasztalata, amelynek élménye rögzül, és kihatással van az azt követő szexuális együttlétekre is. Ami felerősödik a fokozott ráfigyelés és negatív anticipáció (szinte önszuggesztív elvárás) révén. Egy másik csoportja a lehetséges okoknak a gyermekkorban keresendő: a szexuális nevelés, szülői minták, szocializáció, bántalmazás.

2.Előkészületek
Mire mindketten eldöntjük, hogy eljött az első szeretkezés ideje, minden bizonnyal túlvagyunk már jó néhányölelésen, csókon és érintésen. Ezek a dolgok mind közelebb visznek minket egymáshoz. Nem probléma, ha egyik fél sem szeretkezett még korábban.
Kezdjük a dolgot szokványosan, egy kellemes beszélgetéssel, érezzük jól magunkat és maradjunk könnyedek. A jó szexhez minden mentális feszültséget érdemes elengedni. Legyen hát megfelelő a helyszín és legyen bőven időnk.Ne fogyasszunk nehéz ételt közvetlenül előtte, de jobb, ha nem is az azt megelőző 2-3 órában esszük degeszre magunkat. A megfelelő pihenés mindig fontosabb, hogy több energiánk legyen.
Készítsük elő az ágyat is. Legyen olyan kényelmes, ahogy szeretjük. Teremthetünk hangulatot a szobában kellemes illattal, oltsuk le a nagy fényeket, inkább csak hangulatlámpa világítson. Ha van légkondícionáló, állítsuk egy elfogadható hőmérsékletre (akkor is legyen jó, ha meztelenül vagyunk), ugyanez igaz a fűtésre is. Mindez egy igen kellemes légkört teremt az első alkalomhoz.
Legyen kéznél az óvszer. Mielőtt nekilátunk a dolognak, fürödjünk meg együtt, ha lehet. Ez igazán relaxálja az embert!
3.Kezdjünk az előjátékkal
Mostmár készek vagyunk arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Kezdésnek legjobb, ha lefekszünk, ölelkezünk és csókolózunk, ahogyan korábban bizonyára tettük is. A nők általában jól reagálnak a vállakra, a fülekre és a torok tájékára adott csókokra – ezt a férfi nem mindig tudja, de minden esetben jó tanács, hogy a lány fogja meg a fiú kezét és irányítsa oda, ahol jólesik neki az érintés.

A férfi partnert igazán felizgatja, ha a heréit érinti meg a lány és a pénisz alsó részétől a felső része felé halad. A női partnert a mellek érintésével, dörzsölésével vagy a mellbimbó szopogatásával érdemes izgatni. Mindkét mellel el lehet „játszadozni”, amíg a lány le nem állítja a fiút. Ekkor itt az ideje annak, hogy a fiú keze a csiklóravándoroljon és gyengéden kezdje ujjával dörzsölgetni azt – egy kicsit keményebbé és kiemelkedőbbé válik az izgalom hatására.
Ez jó időpont lehet arra, hogy kipróbáljuk a 69-es pozíciót, vagyis amikor úgy fekszünk, hogy a szánk a partner nemi szervét érinti. A lány elkezdheti szopogatni a fiú péniszét, miközben a fiú a lány csiklóját izgatja tovább a nyelvével. Jó ötlet, ha a fiú gyengéden bevezeti egyik ujját a lány hüvelyébe. Miközben az ujjával halad előre, egy érdes felülettel fog találkozni, rögtön a szeméremtest belső felének elülső részén – ez az izgalom pontja, és ha a fiú mélyebbre juttatja az ujját, egy puha izmot fog érzékelni, ez a G-pont. Érdemes ezen a ponton kicsit többet elidőzni. A hüvelyi izgalom jele, hogy egy kis folyadék távozik a hüvelyből, nem kell megijedni, ez nem vizelet.
4.Itt az ideje megtenni
Mostanra jó eséllyel mindkét fél készen áll arra, hogy a behatolás is megtörténjen. Milyen pozíció a legjobb ilyenkor? Alapvetően a misszionáriust szokták javasolni, de ha elég magabiztos a fiú és a lány is, utóbbi akár lovaglópozícióba is helyezkedhet. Ez számára könnyebbé teszi a behatolást. Olyan pozícióba helyezkedjünk, ami mindkettőnk számára kényelmes. A szex végeztével teljesen normális, hogy a fiú és a lány is kimegy a mosdóba és elrendezi magát, megmossa a nemi szervét.
5.Első szex alkalmával szembesülhetünk néhány kínos szituációval
Nem ritka, hogy amikor először kerül sor a szeretkezésre, a férfi partner túl korán elélvez vagy a női partner túl hamar „lehűl”. Ezt mindketten igen rosszul élhetik meg, de nem kell idegeskedni – ilyen esetben egy kis időre van szükség. Nyugodjunk meg, pihentessük a dolgot egy kicsit, esetleg kapjunk be egy finom csokoládét is utána vágjunk bele ismét az egész folyamatba.
A lányok egy részénél a behatolás fájdalmas lehet – ám ha megfelelően elő vannak erre készítve, nem kellene, hogy fájdalmat érezzenek.  Erre is szánni kell időt! A fiúnál is előfordulhat fájdalom, lassan, nyugodtan lehet az ilyen szituációkat kezelni – és nem kell feladni!

Ahhoz, hogy a kínos helyzeteket elkerüljük, mentálisan fel kell készülnünk a szexre – érdemes megfelelő ismeretekkel rendelkeznünk a másik testének működéséről. Ha a partnerek közül valamelyik tapasztaltabb, az sokat segíthet a másiknak.
A fiúk sokszor hiszik, hogy a pénisz mérete gond lehet szex közben – de ez nem igaz. A hüvely ugyanis olyan szerv, amely alkalmazkodik bármilyen mérethez és így képes az orgazmusra is.
Első szex alkalmával a gumióvszer a legjobb megoldás a nem kívánt terhesség ellen. Még ha tablettával védekezik is a lány, az aktus után érdemes azonnal felkelnie és kimosnia a nemi szervét, vagy megbeszélni, hogy az ejakuláció a testén kívül fog történni.
A jó szex alapja, hogy ismerjük egymás testét és tudjuk, hogyan hozzuk izgalomba, hogyan gondoskodjunk a másikról.

Más férfiak is vonzanak

A kapcsolat korai „mézeshetei” alatt, amikor csak a pasid lebeg a szemeid előtt, természetes, hogy nem ugyanolyannak látod a többi férfit. Ez tarthat néhány hétig, de akár pár évig is, a vonzás erősségétől és a körülményektől függően. Ahogy egyre jobban összecsiszolódsz valakivel, egyre inkább rutinná válik a szex és mások is felkelthetik az érdeklődésedet – vagy inkább a kíváncsiságodat (?). Ezen a ponton jusson eszedbe, hogy nem szabad bűntudatot érezned, hiszen az teljesen normális, ha más embereket is vonzónak találsz. Csak mert kapcsolatban élsz, nem jelenti azt, hogy a tested másképpen kezdett működni. Jó, ha ezt tudatosítod magadban, és nem kezdesz ezért azonnali önostorozásba. Megcsalni soha nem szabad, de más férfiakat észrevenni és szexinek találni – nos, ez az élethez tartozik. Ha ezekkel tisztában leszel, felszabadultan folytathatod kapcsolatodat, még akkor is, ha más férfiakat is vonzónak látsz. Ez az emberi természet része.
Kéthetente bőven elég nekem a szex

A libidó nagyon személyes dolog. Némely ember - férfiak és nők is - minden nap szeretkeznének, de mások kevésbé gyakran. Ez függ a szexuális előélettől, a kapcsolatodtól, körülményektől, egészségi állapottól… Sok tény van, mely befolyásolja a vágyat, de legalább tudod, hogy amit érzel az teljesen normális.
A fantázia

Fantáziánk a legtitkosabb részünk, hiszen, ami a fejünkben zajlik az nagyon személyes. Néha bizonyos dolgokat nehéz beismerni még saját magunknak is, de más emberek felé kibeszélni, végképp lehetetlennek tűnhet. Nehéz felbecsülni, hogy a gondolataid hol állnak a normálissági skálán, de soha ne aggódj, ha fantáziádat furcsának találod is, néhány ember bizonyára jóval perverzebb nálad!
Nem szoktam fantáziálni

Ez nem igaz! Mindenkinek van fantáziája. Ha azt hiszed, hogy neked nincsenek, több mint valószínű, hogy nem ismerted fel a gondolatokat, melyek benned vannak, mint „fantáziálgatások”. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a fantáziák olyasmik, mint valami erotikus film a fejükben. Ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy erotikus képzeletünket használjuk, hiszen egy fantázia csupán egy gondolat, amely fokozza a szexuális izgalmat vagy felajz bennünket. Némelyek fantáziája olyan, mintha más emberek előtt vagy szokatlan helyeken szexelne. Másoknál gyengéd jelenetek válnak be, míg sokan vizuálisan stimulálják a fantáziájukat, például a meztelen test látványa, melyet nem érinthetnek meg. Ha a gyengéd, egyszerű ötletek izgatnak fel, furcsa lehet azt gondolni, hogy más embereknek keményebb fantáziájuk van. Mindenki erotikus képzelgése nagyon személyes és komplikált!

Nem szeretem a pornót

Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy pornófilmet nézzen, arra pedig még úgy sem, hogy élvezze is azt. A pornó nem-élvezése nem jelenti azt, hogy frigid vagy, illetve, hogy nem szereted a szexet, csak azt, hogy a szexnek az a fajta bemutatása nem kompatibilis a te szexuális fantáziáddal. Ha nem izgat fel, akkor ne nézd – azok az emberek, akik a pornót izgatónak találják, nem szeretik ezt a tényt. Ez nem jelenti azt, hogy komoly, megalapozott problémáid vannak, ez csak azt bizonyítja, hogy mindannyiunknak más az elképzelése arról, milyennek kell lennie a jó szexnek. Teljesen normális dolog, ha nem élvezed a pornót, hiszen a nőket kevésbé lehet vizuálisan stimulálni, mint a férfiakat.

Szeretek romantikus regényeket olvasni

Biztosan nem gondolod úgy, hogy romantikus regényeknek közük lehet a szexhez, ám biztos lehetsz benne, hogy tévedsz. A szerelmi történetek stimulálják a női vágyat, ugyanúgy, mint a férfiak számára a pornó filmek. Az erotikus irodalom tehát jó módja annak, hogy feléleszd a libidódat. Ám akkor se érezz bűntudatot, ha nem szereted őket, vagy nem találod erotikusnak - olvass azt, amit szeretsz! Ne érezz bűntudatot akkor sem, ha gagyi olvasmányokat kötnek le. Mindenkinek szíve joga eldönteni, mi az, ami belőle kiváltja a vágyat, az igényt a partnere iránt.

Nem szeretném kiélni a fantáziáimat

Mint ahogyan már fentebb írtuk, a fantázia nagyon személyes dolog, és az a fajta fantázia, amely stimulál minket, a szexuális előéletünktől és élettapasztalatunktól függ. Nehéz lehet megérteni saját fantáziánkat, de valakinek a fejével gondolkodni sem egyszerű. Ha mind a ketten ugyanazon a hullámhosszon vagytok, és szeretitek kiélni a fantáziátokat, akkor kölcsönösen adhattok és kaphattok. A partnered izgalma, erős stimuláció lehet, mely könnyen a fantáziálás hangulatába hozhat. Addig, amíg nem találod az ötletet visszataszítónak, nem fog fájni, ha beleegyezel – soha nem tudhatod, talán jobban élveznéd, mint gondolnád! Egy valamiről azonban ne feledkezz meg: nem szabad úgy érezi, hogy rád erőltetnek bármit is, amit nem akarsz megcsinálni.
Az akadályok

„Nem hinném, hogy ugyanarra vágyom, amire más nők. Ez azért van, mert más vagyok, vagy azért, mert senki sem beszél valójában a legintimebb dolgairól, így nem tudom, hogy ugyanarra gondolok, amire mások.” Nos, erre a problémára is megtalálod a választ az alábbiakat végigolvasva.
Akkor szeretek szeretkezni, amikor megvan a menzeszem

Ez az állati mivoltunktól eredne? Egyáltalán nem. Azt, hogy ilyenkor jobban kívánod a szexet, a hormonjaid okozzák, akárcsak az ovuláció alatt. Ez természetes, nagyon sokan vannak így. Ám nem árt néhány dolgot figyelembe venni. Ha a partnered ezt az állapotot undorítónak találja, a legjobb, ha nem erőltetitek, hiszen te sem szeretnéd, ha olyanra kényszerítene, amit nem élvezel. Alternatív megoldásként az óvszer használata megkönnyítheti a helyzetet. Másodsorban, a szexuális aktus alatt különféle betegségek is könnyebben átjutnak a menstruációs vérzésen keresztül, így az óvszerhasználata ezért is fontos.
Nem adok ki hangokat a szeretkezés alatt

Kiáltások és nyögések a szex alatt gyakran tűnnek úgy, mint az öröm megcáfolhatatlan bizonyítékai. Azonban az is normális, ha az orgazmus hatalmas csendben zajlik! Miért olyan elterjedt ez az elmélet? A felnőtt-filmipar nagyban okolható ezért. Egy pornófilmben a nyögés és kiáltás a legjobb módja annak, hogy a szereplők „megmutassák” az örömüket. A rendező megmutatja a közönségének, hogy mi zajlik le az aktus alatt, ám ezt egy felnagyított valóságon keresztül láttatja. A valós szex nem úgy néz ki, mint egy pornófilm! Néha orgazmus előtt kiáltunk, meglepetésünkben, kínunkban, vagy éppen az orgazmustól. De szeretkezés alatt csendben maradni is teljesen normális dolog… ugyanúgy, mint hangosan kiáltani! Mint sok más dologban, ebben sincs olyan hogy „norma”.

Későn kezdtem

Szüzességed elvesztése egy bizonyos mértékű érést eredményez, mindenki fejlődik a saját tempójában, és nagyon fontos nem elsietni a dolgokat. Néhány lány nagyon gyorsan érik, és a szexuális életüket is nagyon korán kezdik. Ezek a lányok egy esetleges végzetes vagy fájdalmas tapasztalattal gazdagodhatnak, és ettől akár évekig nem szexelnek egy kiadósat. A nők 90%-a csalódott az első alkalommal a kapcsolatban, mely azt mutatja a legtöbb esetben, hogy nem vártak a megfelelő alkalomra vagy személyre. Átlagosan a nők 17 évesen veszítik el szüzességüket, mely azt jelenti, hogy a nők fele még nem szexelt ebben az életkorban. Ebben benne van az a hányad is, akik a szexuális életüket 20 éves koruk után kezdik el, de ne felejtsd el, hogy ez nem csak érzelmi és szexuális érés függvénye, hanem az is, hogy mikor találkozol a megfelelő pasival!
Nem szeretem az egyéjszakás kalandokat

Az egyéjszakás kalandok örömteliek, de nem feltétlenül mindenki számára. Néhány ember el tudja különíteni a szexet és a szerelmet. Természetesen a férfiak könnyebben képesek erre, és a statisztikai adatok szerint több alkalmi kapcsolatuk van, mint a nőknek. Más embereknek szerelemre és fizikai vonzásra van szükségük ahhoz, hogy a szex beteljesedjen, mely azt eredményezi, hogy ha egyszer megtalálták a megfelelő személyt, nagyon kielégítő szerelmi életük lesz. Nem az a legfontosabb hogy egy éjszakás kalandjaink legyenek, és alkalmi kapcsolatokba bonyolódjunk, de tudni kell, mit akarsz, és mi a kényelmes neked. Ha az egyéjszakás kalandok kevésbé boldogítanak, ne erőltesd, különben bűntudatod lesz, sérülhetsz, és csalódott lehetsz. Talán egy napon meggondolod magad, de a legfontosabb, az hogy ne csinálj olyat, ami nem kellemes neked. Az egyéjszakás szex élvezete nem jelenti azt, hogy nem vagy kapható a hűségre, vagy mély kötelékekre. Van idő mindenre az életben és neked azt kell tenned, ami éppen jól esik.



Hányszor bújtok ágyba egy héten? Mennyi a normális?
Napjainkban a szexualitás kiemelkedően fontos szerepet kap életünkben: a magazinokból, a tévéből, a reklámokból árad az erotika...
Ez az intenzív megnyilvánulás sokakban azt a téves elképzelést kelti, hogy egyáltalán nem elég normális keretek között megélni a szexualitást, és ezt nem is rejtik véka alá. Bizonyára mindannyian ismerünk olyan embereket, akik beszédtémától függetlenül mindig a szexualitásra terelik a szót, gondolataikat, mindennapjaikat teljes mértékben beárnyékolja a testiség gondolata. Emiatt azok érezhetik magukat korlátoltnak, akik csak kedvesüknek tartogatják az intim részleteket, pedig nem az ő viselkedésük tér el az elvárhatótól.

Ha minden a szexről szól...

Az esetek jelentős részében a probléma egészen a gyermekkorig nyúlik vissza, amikor az érintettek nem kaptak kellő figyelmet, törődést, szeretetet a szüleiktől, és ők sem mutathatták ki gyengéd érzelmeiket a felnőttek felé. A másik gyakori ok a serdülőkorban elszenvedett trauma, ebben az időszakban ugyanis mindannyian sebezhetőbbek vagyunk, mint máskor. Az idő előtt átélt szexuális élmények hatására – amelyek sokszor nem a kortársakkal valósulnak meg, hanem sajnos a gyermek környezetében élő felnőttekkel – negatív képzeteket társítanak a testiséghez, amiket mélyen megőriznek a tudatalattijukban. Ezek a kellemetlen élmények akkor is zavart okozhatnak, ha az illető jó mélyre rejtette magában a történteket, és később szerzett pozitív élményekkel próbálta meg fölülírni azokat. Előfordulhat ugyanis, hogy hosszabb idő elteltével, elementáris erővel törnek maguknak utat a negatív emlékek.
 Ez eredményezheti a szélsőséges szexuális viselkedést, egyrészt azért, mert az érintett személy így próbálhatja meg visszaszorítani a fiatalabb korában átélt traumatikus élményeket, másrészt azért, mert úgy érezheti, hogy a rossz tapasztalatokat enyhítheti azzal, ha felnőttként már-már hajszolja a pozitív élményeket. Gyakori következménye a gyermekkorban szerzett sérüléseknek az is, hogy az érintettek nem képesek megélni az életkoruknak megfelelő női vagy férfi szerepet, ezért felnőttként megfigyelhető náluk a leginkább tinédzserkorra jellemző skalpvadászat, túláradó hódítási vágy. Ilyenkor ugyanis nem a harmonikus lelki összhangra és a hosszútávú kapcsolat kialakítására fókuszálnak, hanem csak az lebeg a szemük előtt, hogy minél nagyobb falat jusson nekik a jóból.

Kinek jobb?

Rosszul teszi, aki azt gondolja, hogy sokkal szebb és boldogabb az élete azoknak, akik minden ujjukra öt szeretőt találnak maguknak. Ez mindössze egy pótcselekvés, ami hosszú távon semmiképpen sem örömteli az érintettek életében. Sokan szinte késztetést éreznek arra, hogy közhirré tegyék a saját gyötrelmeikből fakadó szabados szexualitást, minél extrább élményekre törekszenek, amiket ha megszereznek, büszkén meg is osztanak másokkal. Az üzenete ennek az, hogy ők olyan szabad gondolkodásúak, hogy mindenféle különleges helyzetbe belemennek, csakhogy egyre pikánsabb élményekre tegyenek szert. Ráadásul sosem elég nekik a jóból, mindig többre és többre vágynak, további hódításaikkal pedig kérkednek mások előtt.

Mennyi a normális?

A mindennapokban és a terápiák során szerzett tapasztalatok alapján biztosan állíthatom, hogy a kezdet kezdetén minden kapcsolatban óriási a lángolás, és a szexuális együttléteket akár napi gyakorisággal iktatják be a szerelmesek, hiszen nem tudnak betelni a másikkal. A kapcsolat törvényszerűsége azonban az, hogy ez a túlzott lelkesedés előbb-utóbb alábbhagy, és a szerelmes összebújások száma is lecsökken, és beáll egy, a pár számára kellemesen követhető ritmusra. Egy átlagos kapcsolatban, ahol a felek érzelmileg, emberileg is figyelnek a másikra, hetente körülbelül 2-3 alkalommal kerül sor szexre. Figyelembe véve, hogy a többség munkája stresszel teli, napirendje rendkívül feszített és estére mindenki nagyon elfárad, egyáltalán nem tekinthető kevésnek ez az érték. Fontos tudni emellett azt is, hogy minden kapcsolatban megfigyelhetők hullámhegyek és hullámvölgyek is, vagyis adódnak izzóbb és halványabban pislákoló periódusok, ettől függően a szeretkezések száma jelentősen megemelkedhet, de adott esetben akár vissza is eshet. Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, mert a passzívabb részt előbb-utóbb ismét fellendülés követi!
 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése