Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 8., szombat

TOXIKUS EPIDERMÁLIS NEKROLIZIS

Toxikus epidermális nekrolízis
A toxikus epidermális nekrolízis (toxicus epidermalis necrolysis) életveszélyes bőrbetegség, amelyben a hám nagy lemezekben leválik. Az esetek egyharmadában gyógyszer okozza, legtöbbször penicillin, szulfonamidok, barbiturátok, görcsgátlók, nem szteroid gyulladásellenes szerek, allopurinol. Az esetek másik egyharmadában a toxikus epidermális nekrolízis valamilyen, a diagnózis felállítását nehezítő más súlyos betegséghez társul. Az esetek fennmaradó egyharmadában a kiváltó ok ismeretlen marad. A betegség gyermekeken ritka.
Tünetek
A toxikus epidermális nekrolízis általában fájdalmas bőrpírral kezdődik, amely gyorsan terjed. Hólyagok keletkeznek, vagy a bőr legfelső rétege hólyagképződés nélkül egyszerűen leválik. A hám már enyhe nyomásra vagy dörzsölésre is nagy lemezekben válik le. Emiatt a beteg bőrterület úgy néz ki, mintha leforrázták volna. (Hasonló kinézetű a Staphylococcus fertőzés okozta forrázott bőr tünetegyüttes csecsemőkön, kisgyermekeken, vagy károsodott immunrendszerű felnőtteken.) A toxikus epidermális nekrolízis terjedésével a beteg közérzete romlik, hideg rázza, belázasodik. Három napon belül rendkívül nagy bőrfelület hámlik le, és a betegség gyakran a szemek, száj és a nemi szervek nyálkahártyájára terjed.
A súlyos égéshez hasonlóan a hám leválása életveszélyes állapotot okoz. A nagy, károsodott, hámfosztott területekről nagy mennyiségű folyadékot és sót veszít a szervezet. A toxikus epidermális nekrolízisben szenvedő beteg a károsodott bőrfelszíneken nagyon könnyen fertőződik, ezért a betegek halálát leggyakrabban a fertőzések okozzák.
Kezelés
A toxikus epidermális nekrolízisben szenvedő beteget kórházban kell kezelni, és azonnal le kell állítani a betegséget valószínűleg okozó gyógyszerek szedését. Amennyiben lehetséges, a beteget égési osztályon kell kezelni és különlegesen gondos ápolásra van szükség a fertőzés elkerülésének érdekében.
Az ápolószemélyzetnek a beteg érintése előtt kezet kell mosnia, el kell különíteni a többi kórházi betegtől és bőrét fedőkötéssel kell ellátni. A károsodott bőrön keresztül történt folyadék- és sóveszteséget intravénásan kell pótolni. A betegség kezelésében a kortikoszteroidok szerepe ellentmondásos: egyes orvosok abban hisznek, hogy az első napokban adott nagy adagok jótékony hatásúak, míg mások úgy gondolják, hogy kortikoszteroidokat nem szabad a betegségben alkalmazni. Ezek a gyógyszerek elnyomják ugyanis az immunrendszer működését, ezáltal fokozzák a súlyos fertőzés veszélyét. Ha fertőzés alakult ki, az orvos azonnal antibiotikumot ad.


IKONOGRÁFIA

1-



2






3-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése