Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 17., hétfő

MEGJELENT-A GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA

A GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA











  








Miután a gyermekek gyógyítását végeztem 55 éven át, volt időm érzékelni és áttekinteni valamint átadni azokat az érzelmi és orvosi,egyénhez kötött emberi tulajdonságokat amiknek egy gyermekorvos meg kell feleljen. Ezeket próbáltam összefoglalni a “A GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA“ című elektronikus szerkesztésű kiadványomban. Talán néhány gondolatot  megosztanék elöljáróban azokkal akiket érdekel-
-MINDENEKFELETT ÉS MINDENEKELŐTT A GYERMEK SZERETETE
Egy beteg gyermek alapos,szakszerű és lelkiismeretes vizsgálata sokszor végtelen türelmet,időt és psychológiai affinitást igényel úgy az orvos mint a szülők részéről. Ez a megállapítás elsősorban a kisseb gyermekek korcsoportjára,a gyermek idegrendszeri típusára,a környezet nevelési kultúrájára,az orvosi rendelők gyermekbarát környezetére vonatkozik.
Véleményem szerint mindenek előtt a nagy titok az egészben a-SZERETET-amit közvetíteni tudsz a gyermek felé-egy szelíd hang,egy kedves simogatás vagy érdeklődés az Ő kis alakuló életükkel kapcsolatban. Tapasztalatom szerint az orvos megnyugtató lénye-sokszor fehér köpeny nélkül-hanghordozása,kímélő szelíd közeledése,a gyermek valamelyik bőrfelületének vagy a fej enyhe,simogatása már bizalmat kelthet a gyermekben.
Az hogy egy ilyen alapokon felépített kapcsolat kialakuljon számos esetben többszöri próbálkozást igényel,de megéri a türelmet mert –életre szóló barátságok szövődnek egy emberpalántával.
-A VÉGTELEN TÜRELEM AMIT ELENGEDHETETLENNEK TARTOK
Az egyik nagy tanítómesterem a beteg gyermek vizsgálata folyamán az első helyen említette a gyermeket vizsgáló orvos –végtelen és határtalan türelmét-a többi igen lényeges szempont mellet mint pl-a kiváló szakmai felkészültség-a helyes orvosi gondolkodásmód és interpretativ készség-a jelentéktelennek tűnő tünetek helyes értékelése-a kórelőzményi adatok helyes felvétele-a gyermek teljes levetkőztetése bármilyen orvosi vizsgálat alkalmával-az együttérzés kifejezése a beteg gyermekkel-a vizsgálat legyen mindig alapos,lelkiismeretes és mindez a szülők jelenlétében.
Mint fiatal orvosnak egy kissé eltúlzottnak tűnt a –türelem-kérdésének a feltupírozása. De az idő igazol és oktat. Orvosi ténykedésem alatt főként amikor a gyermekhálózatot vezettem akkor észleltem pregnánsabban hogy több türelemmel hatékonyabb az orvosi ténykedés. Példaértékű tanítómesterem Prof.Dr.Szentkirályi István a következőképpen reagált amikor –egy- süvölvény gomolyag-megjelent a rendelőben-a következőket mormolta alig hallhatóan-NA ITT 2OO-ig KELL SZÁMOLNOM.
Tehát igy vagyunk mi gyermekgyógyászok-hol 1oo-ig,hol 2oo-ig számolunk attól függetlenül hogy milyen a hangulatunk vagy éppen az egészségügyi állapotunk.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése