Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 26., szerda

AZ ELEKTRONIKUS VILÁG ÉS AZ ISKOLÁS GYERMEK

Az elektronikus világ és az iskolás gyermek
A mai gyerekek a számítógépek, mobiltelefonok, videojátékok és mp3-as lejátszók világában cseperednek. A kérdés csak az, javára válik-e mindez a médiagenerációnak.
 Az átlagos 8-18 éves gyermek mintegy hat és fél órát tölt a média közegében, olvasható egy 2005-ös vizsgálatban. De ez még nem minden. Régebben csak a TV-t nézték a gyerekek, ma már igen sokféle elektronikus eszköz között oszlik meg a figyelmük. A gyerekek chatelnek, miközben a Music Television mûsorát nézik, mobilhívásokat fogadnak, és egy távoli földrészen élõ partnerrel számítógépes játékot játszanak. És mindezt egyszerre –
Olyan ez, mint egy igen összetett kísérlet a gyermek és általában az ember agyának kutatására – jellemzik a helyzetet.
A szakemberek néhány tanáccsal szolgálnak a szülõk számára, ha nem tudják, hogyan segítsenek gyermeküknek megbirkózni az új technológiával járó dilemmákkal.
 A tanulás rovására megy, ha közben zenét is hallgat a gyermek, és üzeneteket ír a számítógépen. Ha a tanulás a cél, fontos az összpontosítás. A halk háttérzene hallgatása nem egyértelmûen kerülendõ, ezt a kérdést egyénileg kell elbírálni. Vannak gyerekek, akik tudnak zenehallgatás közben összpontosítani, mások nem. De a többféle elfoglaltság mindenképpen zavarja a tanulást. Nem célravezetõ azonban, ha ezt tiltással próbálja meg a szülõ megváltoztatni. Jobb, ha egy a témába vágó cikket ad a gyermek kezébe, és megkérdezi tõle,
Te hogy tudnád megoldani ezt a problémát?”
Nem egyszerû kérdés az sem, hány éves korától legyen a gyereknek mobiltelefonja. Ha egy tízévesnek ez növeli a biztonságérzetét, mert egyedül kell hazamennie az iskolából, akkor rendben van. De csupán azért ne vegyünk a kiskamasznak mobiltelefont, mert a társainak is van. Magyarázzuk el neki, hogy majd ha önállóbb, nagyobb lesz, õ is használhat mobilt. Tipikus kamasz-szokás az állandó sms-ezés, és jó, ha a szülõ türelmes és megértõ e tekintetben. Nem árt azonban valamiképpen korlátot szabni a folyamatos, kiváltképp az éjszakai sms-ezéseknek
. A videojátékokat ajánlatos más játékokkal kiváltani, a 2-18 éves gyermek semmiképpen sem üljön képernyõ elõtt összesen napi 3 óránál többet, a kétévesnél fiatalabb gyermeket egyáltalán ne engedjük a készülék elé ülni.
 Ha a szülõt aggasztja, hogy kiskamasz gyermeke sok idõt tölt internetezéssel, figyeljen arra, romlik-e az iskolai teljesítménye, nem kezdi-e elveszíteni a bará- tait, és alszik-e rendesen. Ha ezek fennállnak, ajánlatos szakember segítségét kérni.

A bizonytalanná válás lélektana... Ha egy málhás szamár összeroskad, akkor két lehetõ- ség van: vagy a teher volt aránytalanul nehéz az erejéhez képest, vagy pedig a szamár volt túlságosan gyenge az átlagos súlyú teher cipeléséhez. Így van ez nálunk, embereknél is... Ha valamely helyzetben bizonytalanul viselkedünk, az a következõ két ok valamelyikére vezethetõ vissza: való- ban bizonytalanok vagyunk és képtelenek a helyzet magabiztos megoldására, vagy pedig a helyzet meghaladja a képességeinket, túl nagy kihívás a számunkra. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése