Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 1., szombat

KORÁN SZEXELNEK A KAMASZOK

Korán szexelnek a kamaszok…
A pszichoszexuális fejlődésnek megvan a maga útja, fokozatai, onnan kezdve, hogy már kora gyerekkorban felfedezi saját testét a gyerek,érdeklődik nemi szervei iránt, majd felfigyelve a nemi különbségekre, jönnek az óvodai papás-mamás játékok, s élénk érdeklődés a szexuális élet titkai után.Egy átmeneti”ösztönlappangás” a kisiskoláskorra jellemző, majd a hormonális és biológiai változások beindulásával, a nemi éréssel a szexuális érdeklődés megnő, s a kamaszkor végére az önkielégítést és pettinget felváltja az érett szexualitás. Ezek természetes folyamatok, ha a szülő is egészségesen gondolkodik a szexualitásról, akkor időben felvilágosítja gyerekét, a gyerek felteheti kérdéseit, s okos szülő ha véletlenül rányit kamasz gyerekére amikor maszturbál, nem bűntudatot ébreszt, hanem zárhatóvá teszi a kamasz ajtaját, mert pubertásban ez természetes dolog, tapintat és elfogadás szükséges ilyenkor.Talán kevesebb férfi küzdene felnőttként korai magömléssel, ha kamaszkorában nem kellett volna titokban és gyorsan „elvégezni” az önkielégítést a szülők által direkt, vagy indirekt módon közvetített rosszallás, bűntudat miatt.
Ez a dolgok rendje, csak nem mindegy mikor kezdődik a szexuális élet.A kamasz hiába érett testileg, lelkileg még nem érett, sokszor nem képes felelősségteljesen kezelni a fogamzásgátlás kérdését, nem véletlen, hogy kamaszkorban riasztóan sok az abortusz. A szexualitás még mindig tabunak számít sok családban, nincs felvilágosítás, vagy odavetett könyv a prűd szülők részéről, egymást világosítják fel a kamaszok az iskolában „vak vezet világtalant” módon, vagy a televizióból és az internetről kontrollálatlan módon ömlő pornó tetézi a káoszt. A kamaszok sokszor tévhitek és félinformációk birtokában kezdik el korai szexuális életüket, amikor pszichésen még éretlenek és nincsenek teljesen tisztában a védekezés fontosságával.
A szülők nem foglalkoznak eleget gyerekeik lelkével,nem beszélgetnek eleget a szexrő(sem), nem olyan a légkör, hogy a gyerek merjen kérdezni. Kamaszkorban amúgy is erőteljesen diktál a kortárscsoport öltözködése, életmódja, véleménye, szexuális szokásai, sodródnak az árral.
A mai fiatalok korábban kezdik a szexuális életüket mint szüleik, nagyszüleik, ennek csak részben oka az akceleráció, azaz a testi fejlődés és a nemi érés felgyorsulása.
A probléma az, hogy túlerotizált a világ, minden terméket a női, vagy férfi testtel akarnak eladni, az interneten a szexualitás minden megjelenési módja korlát nélkül hozzáférhető, elvész az intimitás, a szexualitás bensőségessége.
A kamaszok biológiai és pszichés érettsége nincs szinkronban egymással, s ezért a túl korán elkezdett szexuális élet kiégettséghez vezethet, akár ahhoz, hogy egyre nagyobb teret engednek a perverzióknak, a szexuális úton terjedő betegségeknek is jobban ki vannak téve, illetve annak, hogy alkoholos és drogos befolyásoltság alatt kezdik és folytatják a nemi aktust.Mindezek felnőttkorban férfiaknál merevedési zavarokat és orgazmus zavarokat okozhatnak, nőknél gyakori az orgazmus elérésének nehézsége.
Nagyon fontos tehát az időben történt szexuális felvilágosítás a családban, hogy a gyerekek megtanulják azt, kérdezhetnek a szülőtől, beszélgethetnek vele erről az intim témáról is. Fontos, hogy a szülők óvják őket a korai szexuális élettől, elmagyarázzák nekik, hogy a szex nem árú, ahogy azt a reklámok, filmek , internetes oldalak sugallják, s pszichés érettség, felelősségtudat kell az intimitás kialakulásához és a normális párkapcsolathoz, illetbe a biztonságos szexre is fel kell készíteni őket. Tehát beszélgetés, őszinteség…a szexről, a korai kezdés veszélyeiről, s a biztonságról. Tehát arra, hogy akkor kezdje a szexuális életet, ha már tisztában van saját és a másik nem testének működésével, a védekezés fontosságával, az intimitás fontosságával, hogy az első szex ne droghatás, pillanatnyi érzéki fellobanás következménye legyen, azt szabad akaratából, lehetőleg egy pozitív érzelmi kapcsolódás keretei között következzen be.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése