Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 6., csütörtök

A TYÚKSZEM ÉS KEZELÉSE

A tyúkszem és kezelése
A tyúkszem (clavus) a bőr mélyebb rétegeiből fejlődő, megvastagodott elváltozás a talp bőrén. A lábfej csontjai által a talppárnákra és a lábujjakra gyakorolt nyomás a tyúkszemek miatt gyakran fájdalmas lehet. A tyúkszem többnyire a lábujjakon, a lábujjak oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén alakul ki. A tyúkszemet sokszor szemölcsökkel tévesztik össze.
 A tyúkszem kialakulásának gyakori okai Túl szoros cipő, ami nyomja a lábat, vagy amiben egymást nyomják a lábujjak A kiálló csontok dörzsölődése a cipőben Magas sarkú cipő viselése, melyben a talpra nehezedő nyomás fokozódik Cukorbetegség, vérkeringési zavarok, érelmeszesedés, stb. Mit lehet tenni a tyúkszem ellen?
 A láb anatómiai és bőrgyógyászati szempontból szorosan kapcsolódik a kézhez, ezért számos bőrbetegség a kézen és a lábon egyidejűleg jelentkezik, mint például a pikkelysömör vagy az ekcéma. A cipő viselése védi a lábat a külső hatásoktól, fertőzésektől, klimatikus tényezőktől, ugyanakkor számos betegség forrása is lehet
 Használjon tyúkszemtapaszt vagy nyomásvédő tapaszt, ami megakadályozza a további dörzsölést, és csökkenti a fájdalmat. Az elhalt hámrétegeket fürdés után gyógyszertárakban, drogériákban kapható sarokreszelővel óvatosan távolítsa el. Patikákban kapható ecsetelőkkel kezelje a tyúkszemet, ezek szalicilsavat tartalmaznak, ami feloldja a tyúkszem hámrétegeit, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek. Vigyázzon arra, hogy az ép bőrfelület lehetőleg ne érintkezzen a szerrel, ennek érdekében valamilyen zsíros krémmel kenje be a tyúkszem körüli területet kezelés előtt, vagy ragassza le ragtapasszal. A nem múló tyúkszemet pedikűrössel vagy orvossal távolíttassa el. Cukorbetegek és érelmeszesedésben szenvedők mindenképpen forduljanak orvoshoz ezzel a problémával. Milyen más esetben szükséges még orvoshoz fordulni?
Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről A párás levegő a légúti betegségek melegágya A visszatérő gombafertőzés immunhiányos állapotot jelezhet
 Lábgomba, körömgomba, tyúkszem - Bőrbetegségek a lábon Láthatatlan veszély a medencék környékén Ha a panaszok nem szűnnek. Ha egyre több tyúkszem alakul ki (ilyenkor valószínű, hogy nem is tyúkszemről van szó, sokkal inkább szemölcsről). Ha a lábon nyílt sérülések alakulnak ki, melyek nem gyógyulnak. Hogy zajlik az orvosi kezelés? A kezelés a tyúkszem kialakulásának okától is függ. Enyhe esetekben kenőcsös kezelés alkalmazható, de ha szükséges, a tyúkszemeket az orvos sebészileg távolítja el.

 Megelőzés Viseljen mindig puha, kényelmes és megfelelő méretű cipőt Szükség esetén hordjon talpbetétet Ha a tyúkszem mindig ugyanazon a helyen alakul ki, ajánlott nyomásvédő tapaszt hordani. Az ápoló lábkrémek és a gyakori lábfürdő puhává teszi a bőrt, így nehezebben alakul ki tyúkszem.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-



9-



10-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése