Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. augusztus 4., kedd

MIÉRT DUNDI VAGY SOVÁNY A GYERMEK ??

Miért dundi, vagy sovány a gyerek?
Mi van akkor, ha egy egészségesnek hitt gyerek hirtelen fogyásnak indul? A táplálkozással kapcsolatos, gyomor- és bélproblémák okát egy gasztroenterológiai vizsgálat tárhatja fel.
Világszerte igen komoly népegészségügyi probléma a gyermekkori elhízás. Míg Európában minden harmadik gyerek, addig hazánkban minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos. Ez komoly veszélyt jelent későbbi életükre is, hiszen az elhízott gyerekek nagy része felnőttként is túlsúllyal küzd, amely egészségügyi problémák egész sorát vonja maga után.
Az elhízás leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozáshoz, és a mozgásszegény életmódhoz vezethető vissza, de különböző gyomor- és bélproblémák is állhatnak a háttérben. A gyerekeket nem fogyókúrára kell fogni, hanem kivizsgálni az elhízás lelki okait, illetve szemléletmódváltással elérni a megfelelő életmódot. Ebben nagy segítséget jelent egy szakember: egy gasztroenterológus, dietetikus, endokrinológus vagy gyógytornász hasznos tanácsokkal láthatja el a kétségbeesett szülőt.
Az éremnek persze másik oldala van: sok szülő épp azért aggódik, mert gyereke étvágytalan, vagy hirtelen lefogyott, esetleg hasmenéssel küzd. Értelemszerűen sokszor a gyerek egyszerűen nem éhes, vagy lefoglalja valami izgalmas játék, és ezért eszébe sem jut, hogy egyen. Emiatt nincs ok az aggodalomra, a helyzet akkor jelenthet súlyosabb problémát, ha a gyerek hosszabb ideig étvágytalan.
A háttérben itt is nagyon sok ok állhat: táplálékintolerancia, ételallergia, parazita, bélférgesség, hormonális probléma, cukorbetegség vagy anyagcserezavar. A nagyobb gyerekeknél, kiskamaszoknál sokszor a testképzavar, a felnőtt korral való szembenézés okoz táplálkozási zavarokat, amely súlyos esetben anorexiát, bulimiát is takarhat. A gasztroenterológus számára sok olyan tünet is támpontot nyújthat, aminek a szülő egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget.
Számítógépes játékok segítik az egészség megőrzését?
Több amerikai kutatás is bizonyítja, hogy egyes számítógépes játékok jó hatással vannak az egészségre. Éppen ezért most egy kampány keretében a nagyszülőket arra szeretnék rávenni, hogy ne ítéljék el kapásból unokáikat, ha a gép elé ülnek.
Nem is gondolnánk, hogy sokszor bizonyos bőrproblémák mögött is gyomor- és bélproblémák állnak: a csalánkiütést és az ekcémát felszívódási zavarok, laktózérzékenység, tejallergia okozhatja.
A gasztroenterológiai vizsgálat nem egyenlő a gyomor- és béltükrözéssel. A szakember először kikérdezi a szülőket a gyermek eddigi gyarapodásáról, étkezési szokásairól, és más betegségeiről. A fizikai vizsgálat természetesen nem maradhat el, és sokszor allergiatesztet is elrendelhet az orvos. Emellett további kivizsgálást, vérkép-, vizelet- és székletvizsgálatot is kérhet, és a hasi ultrahangvizsgálat is fontos lehet. A diagnózis függvényében az orvos gyógyszert, étrendváltozást, kezelést javasol.
„Bár nem kifejezetten hangsúlyos, a gasztroenterológia mégis napjaink egyik legfontosabb gyermek-egészségügyi szakterülete” – mondta el Dr. Tímár Krisztina, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ klinikai kutatások szakértője, a K&H gyógyvarázs program zsűritagja. „Míg az ételallergia, lisztérzékenység, laktózintolerancia, tejallergia, speciális tápszerek a 80-as években még ismeretlen fogalomnak számítottak Magyarországon, addig ma már sajnos rengeteg gyerek szenved különböző gyomor- és bélbetegségektől, allergiától. Az ellátás színvonalát tehát növelni kell, és megfelelő műszereket, berendezéseket kell biztosítani a szakembereknek, hogy feltárják az okokat, és ezzel biztosítják a teljes élet lehetőségét a mai gyerekek, a jövő felnőttjei számára. Éppen ezért választottuk idén a K&H gyógyvarázs pályázat egyik fókuszterületének a gyermek gasztroenterológiát. Célunk, hogy eszköztámogatásunkkal minél több gyermek gyógyulásához járulhassunk hozzá!”


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése