Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 19., csütörtök

A csipőizületi ficam otthon is elvégezhető vizsgálata

A csipőizületi ficam otthon is elvégezhető vizsgálata
Célja: fizikális vizsgálattal a csípő fejlődési zavarainak (dysplasia, luxatio) lehető legnagyobb biztonsággal történő kiszűrése, hogy a gyanús eseteket képalkotó eljárással tovább vizsgálhassuk (elsősorban ultrahanggal).
Vizsgálat menete:
• hason, majd háton fekvő helyzetben mindkét alsó végtagot nyújtva a combredők aszimmetriáját keressük (egyoldali luxatio). A további vizsgálatokat háton fekvő helyzetben végezzük.
• maximálisan hajlított térdeknél, 90 fokban hajlított csípőknél a patellák magasságának eltérését keressük, megtekintjük, hogy a trochanter valamelyik oldalon előemelkedik-e? (egyoldali luxatio)
• 
a 90 fokban hajlított csípőket (egyszerre) oldalra hajlítjuk, abdukáljuk (ez az ún. Lorenz-abductio). Normál esetben egy éves korig a térdeket a vizsgálóasztalra teljesen ki lehet nyomni (a Lorenz-abductio 0-90 fok). Csökkenése dysplasia, luxatio jele lehet. Ortolani tünet: a Lorenz-abductio csökkent, de a nagytrochantert alulról felnyomva kis kattanás után csaknem teljessé válik. Ez a luxatio biztos jele, a trochanter a felnyomás során ugrik be a vápába. Általában adductiora spontán ismét luxálódik.
• 
a 90 fokban hajlított csípőnél egyik kezünkkel a medencét középen átfogjuk, másik oldalon a combot addukáljuk, majd az asztal felé, lefelé nyomjuk. Ez az ún. instabilitási teszt. Ha a csípő laza, a femurfejet subluxálni,, esetleg luxálni tudjuk, mely érezhető (teleszkóp-tünet). Ez nem luxált csípő (csípőficam), hanem luxálható (instabil) csípő! A különbség igen fontos!

Egy szótárban meg a néhány latin szó jelentését:
dysplazia-vmely szerv rendellenes fejlődése
luxatio-ficam
subluxatio-tökéletlen ficam
abductio-távolítás, a test középvonalától elfelé irányuló mozgás
patella-térdkalács
trochanter-kidudorodás a combcsont végén
femur-combcsont, comb 



2-



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése