Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 13., péntek

Üszkösödés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyításaÜszkösödés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyításaA lábfej száraz üszkösödése

A betegség lényege:
A szervek vérellátásának zavara esetén, tartós és teljes oxigén és tápanyag-hiányos állapotban az érintett szövetek elhalnak.
A betegség oka:
A betegség hátterében a szövetek vérellátásának az elégtelensége áll
. A panaszokat rendszerint fertőzés és cukorbetegség is. Fagyás következtében is kialakulhat.
A betegség tünetei:
Az üszkösödést, amennyiben érelzáródás miatt alakul ki, erőteljes fájdalom előzi meg
. Ez kezdetekben mozgásra jelentkezik, a későbbieken már nyugalomban is panaszokat okoz.
 Az üszkösödés rendszerint az alsó végtag lábi részén jelenik meg, de ritkán előfordulhat egyéb testrészeken is. A lábon az esetek többségében lábujjak érintettek. A bőr elfeketedik, a szövetek alatta elhalnak, érzéketlenné válnak. Az üszkösödés általában fokozatosan növekszik. Az érelmeszesedés okozta üszkösödés rendszerint száraz és ez élesen elhatárolódik az ép szövetektől. A fertőzéssel és cukorbetegséggel társuló elhalások nedves üszkösödést okoznak, melyben az elhalt szövetek a rothadás jeleit mutatják.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett az adott területet ellátó erek keringését áramlásmérő műszerrel határozza meg.
A betegség várható kezelése:
Az elhalt szöveteket sebészeten el kell távolítani. Ez az üszkös seb ellátásától kezdve egyes lábujjak eltávolításán át az egész végtag levágásáig terjedhet az elváltozás súlyosságától függően. Ha az elhalt területen bakteriális fertőzés alakult ki, antibiotikumokat adnak.
Javaslatok:
Az érelmeszesedést elősegítő kockázati tényezőket kerülni kell. A dohányzást el kell hagyni, a testsúlyt az ideális szintre kell beállítani, a koleszterinszegény étrendet kell előnyben részesíteni. Naponta kell testmozgást végezni. Cukorbetegek tartsák egyensúlyban vércukor szintjüket.
A betegség várható lefolyása:
Ha az üszkösödés miatt csonkítani kell a végtagot, különböző mértékű rokkantság jön létre. A betegség az esetek többségében folyamatosan egyre nagyobb területre terjed ki. A fertőzések vagy a cukorbetegség társulása esetén a folyamat gyorsabb és súlyosabb. A beteg igen gyorsan elveszítheti akár az egész lábat is.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Doppler ultrahang vizsgálat
Kórokozók kimutatása és tenyésztése
Forrás: med-courier.com


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése