Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 6., péntek

Mélyen tapadó és elölfekvo méhlepény (placenta praevia)



Mélyen tapadó és elölfekvo méhlepény (placenta praevia)

Mit jelent a mélyen tapadó és az elölfekvő méhlepény?
A méhlepény akkor kezd fejlődni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. Esetenként a petesejt a méh alsó részén ágyazódik be, akkor a placenta is azon a helyen alakul ki.
Hogyha a terhesség első heteiben egy ultrahang vizsgálattal azt állapítják meg, hogy a placenta közel van a méhnyakhoz, nem kell aggódnod. A magzat fejlődésével a méh egyre nagyobb lesz, és felemeli a placentát a méhnyak környékéről.
Hogyha a 20. terhességi hét után is a placenta a méhnyak környékén van, akkor mélyen fekvő lepény esetről van szó. Még ebben a szakaszban is megvan az esélye annak, hogy a méhlepény feljebb kerüljön, egészen a szülés időpontjáig. A terhesség végéig körülbelül 200-ból 1 nőnél észlelik a placenta praevia valamelyik szakaszát. A legtöbbjük jelentéktelen eset.
Hogyha a terhesség végén a placenta elfedi a méhnyakat, a magzat hüvelyen keresztüli útja zárva marad – ekkor beszélünk teljes placenta praeviáról. Ha csak részben fedi, az az úgynevezett részleges placenta praevia. Attól függetlenül, hogy teljes vagy részleges a placenta praevia, császármetszéses szülés szükséges.

Hogyan diagnosztizálják a mélyen tapadó / elölfekvő lepényt?
A mélyen fekvő lepényt a terhesség középidőszakában lehet kimutatni, a 18. és 22. terhességi hetek közötti időszakban. Hogyha a lepény érinti vagy fedi a méhnyakat, egy újabb vizsgálat során, a 34. héten újra megnézik, hogy elmozdult vagy nem. Körülbelül az esetek felénél a vizsgálat azt fogja mutatni, hogy a lepény elhúzódott a méhnyak környékéről. Hogyha nem, akkor is van még idő, hogy ez megtörténjen. Körülbelül az esetek egynegyedénél, a 34. hét után a lepény feljebb kerül a szülésig.
Hogyha a placenta teljesen fedi a méhnyakat, javasoljuk, hogy csináltass még egy ultrahangszűrést a 32. héten. Ha az eredmények nem világosak, elvégeztethetsz egy hüvelyi ultrahang vizsgálatot. Ez nem fog kényelmetlenséget okozni neked. Az orvos egy speciális készüléket vezet be a hüvelyen keresztül, hogy láthassa a méhedet. Ez a fajta vizsgálat nyújtja a legjobb felvételeket.

Más módszerek is vannak a placenta praevia kimutatására?
Hogyha a magzat nincs normális helyzetben, vagy vízszintesen helyezkedik el, ez annak a jele, hogy a méhlepény akadályozza a normális pozíció felvételében.
Hogyha a terhesség harmadik szakaszában fájdalommentes vérzéseid vannak, sürgősen orvoshoz kell menned! A hüvelyi vérzéseket a lepénynek a méhfalról való leválása is okozhatja. Ezt a helyzetet idő előtti lepényleválásnak nevezik, és jelzi, hogy sürgős orvosi ellátásra van szükséged.

A mélyen fekvő méhlepény lehetséges szövődményei
Kétszáz terhes nő közül csak egynél fordul elő placenta praevia (mélyen fekvő lepény), nagyrészük pedig jelentéktelen eset. Amikor viszont jelentkezik ez a probléma, az nagyon komoly lehet.
A súlyos esetek közül az egyik az lehet, amikor a méhlepény nagyon rögzül a méh falához. Ebben az esetben a méhlepény a szülés után ottmarad, a méhfalhoz rögzülve. Olyan nők esetében van ennek esélye, akik már túlestek egy császármetszésen.
Ha mélyen tapadó lepénnyel diagnosztizáltak, fennáll a veszélye, hogy hirtelen fájdalommentes vérzésed legyen. Ez jelentkezhet a terhesség alatt vagy a vajúdás során. Ebben az esetben orvosi kezelésre lesz szükséged, főleg egy korai vajúdás esetén. Orvosi közbelépés nélkül a te életed és a baba élete is veszélyben van. Azon ritka esetekben, amikor a vérzések bekövetkeznek, ezek nagyon hamar kezelhetők.
Szinte lehetetlen, hogy annyi vért veszíts, hogy veszélybe kerüljön az életed, ugyanakkor az orvosok nagyon hamar közbe kell lépjenek, hogy megelőzzék a legrosszabb helyzeteket. Az ilyen nagyon ritka esetben, védelmed érdekében, az orvos kénytelen komolyabb beavatkozásokat végezni, mint a hiszterektomia (a méh teljes eltávolítása).


Mi a teendő, ha a lepény elölfekvő?
Néha az egyedüli dolog, amit tehetsz, hogy vársz. Az orvosok figyelemmel követik a méhlepény helyzetét. A te legfőbb gondod, hogy értesítsd a vérzésekről, hogyha azok jelentkeznek. Ha nem voltak vérzéseid, akár otthon is maradhatsz. Azt fogják javasolni, hogy a terhesség további időszakában kerüld a szexuális érintkezést. Szükséged lesz valakire, aki melletted van, hogy segítsen és hogy kórházba szállítson, amikor szükség lesz rá.
Ha voltak vérzéseid, vagy abban a helyzetben vagy, hogy a méhlepény mélyen rögzült a méhfalon, a terhesség 34. hetén jelentkezned kell a kórházban. Ebben az esetben általában programozott császármetszésre kerül sor a terhesség 37-38. hete közötti időszakban. A császármetszést egy nőgyógyász szakorvos fogja elvégezni. Mivel a műtét során fennáll a vérzés veszélye, minden elő lesz készítve egy esetleg vérátömlesztés elvégzéséhez is.
Ha a kórházba való jelentkezésed előtt erős vérzés jelentkezik, sürgősen kórházba kell menj, hogy orvosi ellátásban részesülj. Miután a vérzés eláll, lehet, hogy mégis kórházban kell maradnod. Hogyha viszont nem áll el vagy ha korai vajúdás merül fel, császármetszéses műtéttel a babának sürgősen meg kell születnie.
Te semmit nem tehetsz azért, hogy a méhlepény helyzete megváltozzon. Csak az egészségeddel foglalkozhatsz. Az étrended legyen tápláló és főleg gazdag vasban. Ez megóv a vérszegénységtől és a legyengüléstől. Hogyha a szervezetedben alacsony a vasszint, kiegészítőket írnak fel.
Placenta praevia esetén a stressz és a gondok gyötörni fognak, főleg ha a méhlepény feljebb kerülését várod. Az egyedüli dolog, amit tenned kell, hogy gondoskodj a saját és a baba egészségéről.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése