Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 19., csütörtök

A gyerekek és a sport

A gyerekek és a sport
A különböző sportok gyerekek számára elősegítik szervezetük egészséges fejlődését. Gyerek életkorának és érdeklődési korának megfelelően célszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet.
gyerekek sportolása és a rendszeres testmozgás számos pozitív következménnyel jár: elősegíti a harmonikus testi fejlődést, megelőzi az elhízást, valamint a lelki egyensúly megtartásában is segít.
Azonban azzal mindenképp számolj, hogy nem minden gyerekből lesz élsportoló. Segítsd gyermekedet, hogy megtalálja a számára leginkább megfelelő sportot, iskolát, művelődési központot, de akár házatok udvarán is mozoghat kicsit.
Szeretnél gyermekednek segíteni, hogy már a kezdetektől egészséges életet éljen? Számos olyan sportág és mozgásforma létezik, amelyek kifejezetten ajánlottak gyermekek számára, sőt, már egészen pici kortól űzhető.
A te bátorításoddal és segítségeddel könnyen megkedvelhet valamilyen sportot. Keltsd fel a gyerek érdeklődését úgy, hogy elviszed különböző sporteseményekre, és megosztod vele saját élményeidet. Amikor pedig elérkezik az idő, tedd lehetővé, hogy ő maga is kipróbáljon többféle sportot.

Minden korosztály számára létezik megfelelő mozgásforma
Bizonyára lesznek olyan sportok, amelyeket gyermeked előnyben részesít és lelkesen beszél róluk. Ebből az információból kell kiindulnod – természetesen korosztályától függően- amikor sportot választasz gyermeked számára. A különböző korcsoportoknak megfelelően a következő mozgásformák a legalkalmasabbak:
2–5 év közötti gyerekek
kisgyerekek, óvodások sok alapmozdulatot megtanulnak, de még túl fiatalok a csapatjátékokhoz. Ebben a korban a legjobb a nem strukturált mozgás. A következő sportokkal próbálkozha futás mászás bukfencezés könnyű torna, művészi torna téli korcsolyázás valamilyen egyszerű labdajáték tricikli vagy segédkerekes kerékpár pedálozása
 különböző vizi játékok
6-7 éves gyerekek
Ahogy nőnek, figyelmük és koordinációs képességük is fejlődik. A nagyobb gyerekek már jobban meg tudják érteni az utasításokat és a csapatmunkát is. Gondolj olyan szervezett tevékenységekre, mint  lovaglás labdarúgás, kézilabda, vízilabda moderntánc úszás tenisz harcművészete futás
 kerékpározás, körkorcsolyázás, gördeszkázás
8 év feletti gyerekek
Már 8 éves kor felett szinte bármilyen sport elfogadható. Ebbe a korban a fiúk inkább a labdarúgás és a kosárlabda iránt érdeklődnek, a lányok pedig a kézilabdát, röplabdát és a moderntáncokat részesítik előnyben.

 Praktikus ötletek
Természetesen, nem csupán a szervezett csoportos sportok és a rendszeres edzések az egyetlen lehetőség a gyermek mozgásigényének kielégítésére. Ha nem igazán érdeklődik a különböző sportok iránt, keress valami más mozgásformát, fizikai tevékenységet neki.
A lehetőségek száma szinte végtelen: kerékpározzon együtt a család, járjátok be közösen az erdő ösvényeit, vagy látogassatok meg egy sportközpontot, ahol például megismerkedhet a falmászással.
Bátorítsd, hogy töltsön több időt barátaival, gyakorolja a kötélre mászást, a kosarazást vagy más interaktív játékot. A mozgást videojátékkal is ösztönözheted, ma már többféle olyan játékkonzol kapható, amely a szórakozást ötvözi a mozgással.Ha több sportra is van lehetőség a közeletekben, engedd gyermekednek, hogy több tevékenységből is “kóstoljon”, mielőtt egy bizonyos sport mellett döntötök – közösen. A  különböző sportok összehasonlításánál, vedd figyelembe a következőket: a szükséges felszerelés mennyiségét és árát az edző szakirányú végzettségét, sportmúltját, illetve a csoport létszámát a fizikai megterhelés mértékét a gyermek képességeink függvényében a sport jellegét, hogy az egyéni képességen vagy a csapatszellemen van-e a hangsúly.
Ugyanakkor gondold végig a gyerek napi programját is. Azok számára, akik már be vannak iratkozva zeneórára, lehet, hogy a rendszeres edzés bevezetése már megterhelő lenne. Ezen felül győződj meg arról, hogy egyáltalán részt akar-e venni ezekben a tevékenységekben. Próbáld ész érvekkel és saját tapasztalatodat felhasználva meggyőzni, de ne kényszerítsd semmire. A szervezett sportnak megvannak a maga előnyei, de az egészséges életmód nem feltétlenül tartalmazza ezt a típusú tevékenységet is.

Ami a legfontosabb: segítsd, hogy gyermeked megértse a rendszeres testmozgás előnyeit és a  testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése