Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. január 23., hétfő

Nyugodtan ül a gyerek az iskolapadban? Garantált a hátfájás!



Nyugodtan ül a gyerek az iskolapadban? Garantált a hátfájás!
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-01-17
Időzített egészségügyi bombát jelent az "ülj nyugodtan" szlogennel jellemezhető kultúra, amely az iskolákban és a munkahelyeken kialakult - vélik felmérésük alapján brit szakemberek. Mit tehetünk a gyerek hátfájásának megelőzéséért?
 tovább

A 2400 emberre kiterjedt vizsgálatból az derült ki, hogy már a 18 és 34 év közötti fiatal korosztályban is minden második megkérdezettet rendszeresen hátfájás kínzott. A fiatal férfiak negyede mondta, hogy a hátfájás a munkaképességét is befolyásolta.
A BackCare elnevezésű jótékonysági szervezet által lefolytatott vizsgálatban a 18 év felettiek kétharmada jelezte, hogy szokott hátfájása lenni.

"Az ’ülj nyugodtan’ kultúrája az iskolákban és a munkahelyeken a mozgáshiánnyal társulva egészségügyi időzített bombát hoz létre" - hívta fel a figyelmet Sean McDougall, a szervezet igazgatója. A naponta ismétlődő mozgáshiány az izomtónus csökkenéséhez vezet, különösen a hát alsóbb szakaszánál, ami azután csökkenti a gerinc stabilitását, és hátfájáshoz vezet.
A következmények súlyosak, a fiatal felnőttként hátfájóssá váló emberek a következő hatvan évüket ezzel a fájdalommal tölthetik 
- mondta el McDougall a The Daily Telegraph brit napilapnak.

Hogyan lehet mindezt megszüntetni, azon túl persze, hogy szakítunk az ’ülj nyugodtan’ szemlélettel és hagyjuk a gyerekeket kicsit többet izegni-mozogni órákon is?

A mozgás szeretete
Szülőként, pedagógusként az első és legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy megtanítjuk a mozgás, a különböző sportok szeretetére. Ha a gyermek a mozgás szeretével nő fel, ha nemcsak hagyjuk, hogy eleget mozogjon, de ösztönözzük is arra, hogy mindezt rendszeresen tegye, már rengeteget tettünk az egészsége érdekében. A korai fogékony években bevésődött tapasztalat arról, hogy a mozgás jól esik, szinte semmi mással nem helyettesítő.

Legyen aktív a családi program
Ugyanez igaz a nagy családi kirándulásokra: a közös túrák azon túl, hogy a legegészségesebb és legharmonikusabb mozgást jelentik, és fizikai-lelki szinten egyaránt feltöltenek energiával,  észrevétlenül megkedveltetik a csemetékkel a mozgást és nem mellesleg az erdőt, a természetet. Jó ötlet lehet más családi időtöltéseket, akár ünnepeket, szülinapokat is úgy kialakítani, hogy szerepeljen benne valamilyen jellegű fizikai aktivitás, amit lehetőleg közösen végezzünk.

Szülői jó példa
Ugyanilyen bevéső erejű lehet az, ha a saját személyes jó példánkkal járunk elöl – vagyis, mi magunk is rendszeresen űzünk egy vagy többféle sportot. A jó közérzethez egyébként is elengedhetetlen a heti két-háromszori fél-egy óra fizikai aktivitás.

Az ülőmunkáról sok szakértő, sokszor elmondta már, hogy mennyire torz módon deformálja a gerincet, a csípőt, a vállakat, gyakorlatilag a teljes váz- és izomrendszert.  Ne gondoljuk, hogy az iskolapadban töltött hosszú órák kevésbé terhelik meg a gyerekek még egyébként is növésben lévő szervezetét, mint az ülve eltöltött munkaórák. Éppen emiatt is lenne annyira fontos, ha a kisebbek is már korán megtanulnák azt, hogy mindezt a terhelést és a napközben összegyűlt feszültségeket, pszichikai-érzelmi terheket is gyorsan és hatékonyan kiűzhetik magukból  egy kellemes vagy éppen kiadós mozgással, sportolással.

*   
*   
Alternatív módszerekkel a gerinc egészségéért
Ezen túl is érdemes foglalkozni a gerinc, a hátizmok egészségével és rendszeresen járni masszázsra, gerincjógára, úszni vagy éppen ha szükséges, kiropraktőrhöz, manuálterapeutához, csontkovácshoz. Ha egy-egy izom, ízület vagy csont deformitását korán felismerjük, akkor még sokkal könnyebb korrigálni, mint amikor a teljes váz- és izomrendszer már torzult amiatt, hogy egy eredendően hibás elemhez próbált alkalmazkodni. Az izmok merevsége, főleg a nyaki és válli szakaszon akadályozhatja a normál vérkeringést is, ezzel akár látás- vagy vérnyomásproblémákat, illetve korai meszesedést is okozva.
*   
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése